581 חולים קשה, מעל 900 מאושפזים, הנחיות חדשות - ועולם תרבות שמתקשה לנשום. אמש (ג') שלחו ארגוני האמנים בישראל, ביניהם ארגון השחקנים שח"ם, אגודת אמני ישראל ואיגוד במאי התיאטרון, מכתב לראש הממשלה ולשרים שמפציר בהם לגבש מתווה שייתן מענה לעולם התרבות.
"לאור התפשטות התחלואה, קיבלה ממשלת ישראל שורה של החלטות שהשלכותיהן לא מאפשרות לאמנים ואמניות להתפרנס. מדיווחים של מוסדות תרבות ואולמות אירועים, קרוב ל-80 אחוז מאירועי התרבות בוטלו ומספר ההזמנות צנח לרמה שאינה מייצרת אופק תעסוקתי. עולם התרבות כבר בסגר, הלכה למעשה", כתבו הארגונים. "לא נאפשר מצב שבו ציבור האמנים והאמניות בישראל יגיע למצב של מצוקה ורעב. מדינת ישראל חייבת להתייחס בכבוד לאמנים ולספק לציבור זה מענה כלכלי הולם בעיתות מצוקה, כמו זו הניצבת בפנינו כעת".
התיאטראות למעשה עדיין פועלים, אך ברבים מהם מדווחים על ירידה ניכרת במספרי ההזמנות. "אתמול הייתה צריכה להתקיים הצגה של 'אפס ביחסי אנוש', שנקבעה לפני חודשים בתיאטרון הצפון", סיפרה מנכ"לית תיאטרון בית ליסין ציפי פינס. "נקבעו שלוש הצגות, כלומר 3,300 איש שתכננו לצפות בהצגה. בשעה 12 קיבלתי טלפון, 'מגי אזרזר נדבקה בקורונה'. היא מחוסנת, כן? כולם מחוסנים. עכשיו מה אתה עושה במצב כזה?", שאלה פינס. "היא בתפקיד ראשי במחזמר, אי אפשר להכניס מחליף במקומה. כל מה שנשאר לעשות הוא להודיע לאנשים שאין הצגה. וזה אחרי שיום לפני כן ביטלנו שתי הצגות של 'משפחה חמה' עם תיקי דיין כי בן של אחד השחקנים חלה בקורונה הוא בבידוד".
ההצגות שמתבטלות בגלל חולים הן בעיה מסוג אחד, ובעיה נוספת היא הביקוש לכרטיסים שהולך ויורד. "הקהל מידלדל באולמות, אנחנו חווים צמצום של קהלים בסדר גודל של 20 עד 25 אחוז כרגע וכל יום מתווספים אנשים שלא מגיעים", שיתף מנכ"ל תיאטרון באר שבע שמוליק יפרח. "אנחנו חווים בבאר שבע הרבה פעמים הדממות שקשורות בביטחון, במבצע 'שומר החומות' למשל, נופלים פה הרבה טילים לאורך השנים. אנחנו רוצים להישאר פתוחים גם בשביל ה-60 או ה-70 אחוזים שימשיכו לבוא, ולאפשר עבודה ליוצרים, להחזיק תיאטרון שפועל חי ונושם. אבל ברור שאם זה ימשיך לאורך הרבה זמן זה מכניס אותנו לבעיה של אובדן הכנסות ובעיות כלכליות".
"בתיאטרון אי אפשר לעבוד מהבית. יש אי ודאות, הרבה לא ברור, כל ההרגלים של הקהל השתנו. אנשים לא קונים לחודש מראש - הם קונים מהבוקר לערב כרטיסים, ואתה לא יודע אם האולם שלך יהיה ריק או שהאולם שלך יהיה מלא", הוסיפה מנכ"לית בית ליסין פינס. "אני מנהלת הרבה שנים, יש לי הרבה ניסיון. אני מעולם, בשום מצב, לא בשום מלחמה - והיו לנו מלחמות, והפסיקו הצגות, ומעולם לא נתקלנו במצב שבו בבוקר אנחנו לא יודעים אם בערב תהיה הצגה, וזה לא תלוי בנו. גם המצב הזה שהוא לא סגר, הוא כבר סגר. כי ברגע שמדברים עליו אז אנשים סוגרים את עצמם בבית, זה קורה מעצמו בלי שמישהו החליט על זה".
בניגוד להצגות המבוגרים שעדיין ממשיכות לפעול גם עם פחות קהל וביטולים של הרגע האחרון, הצגות ילדים רבות מבוטלות לגמרי מתוך ההבנה שהורים לא יקחו את ילדיהם להיבדק רק בשביל הצגה. בתיאטרון באר שבע ביטלו את כל מופעי הילדים וההצגות בגלל התו הירוק לילדים, ובתיאטרון השעה לילדים ולנוער הפסיקה אתמול כל הפעילות באחת. "מאתמול ביטלנו את כל הפעילות שלנו. זו פעילות הרבה יותר גדולה מהתיאטראות של המבוגרים, אנחנו מריצים כ-3,500 הרצות בעונה", שיתף המנכ"ל מוטי חלימי. "נראה לך שילד ירצה לראות הצגה וילך להתחסן או להיבדק? והיה והוא ירצה, ההורים שלא לא יסכימו כי הם לא ירצו לקחת רבע סיכון שהם יעשו בדיקה ויגלו שהילד שלהם חולה ואז הם צריכים להיכנס לבידוד, וכן הלאה. לכן אנחנו משותקים לגמרי".
בעקבות השיתוק רבים מעובדי התיאטרון נותרו ללא מעש. חלימי מעיד כי רבים מאנשיו שתפקדו לפני הקורונה כשחקנים וכצוותים טכניים עזבו את המקצוע. לפני המגיפה הוא העסיק יותר מ-200 עובדים - אתמול נותרו כ-50, והיום, לאחר הפסקת ההצגות, נותרו כ-15. "אנחנו בבעיה מאוד קשה. העולם הזה, הפז והטהור הזה, הולך ונהרס. אני לא קורא לו 'התו הירוק', אני קורא לו 'התו השחור'".
בתיאטרון הקאמרי ממשיכים לקיים הצגות למבוגרים וילדים. מנכ"ל התיאטרון רן גואטה מעיד כי בהצגות המבוגרים לא הורגשה ירידה במכירות, אך בהצגות הילדים כן. למרות זאת, בקאמרי הוחלט שלא לבטל את ההצגות - והוא אופטימי, ומשוכנע כי הורים רבים כן ייקחו את ילדיהם להיבדק. "זו תקופה קשה מאוד להורים, אין קייטנות, זה נחוץ. יש הרבה מוקדי בדיקות שפרוסים ברחבי הארץ ואנחנו עושים מאמצים כדי שתהיה עמדה אחת ברחבת המשכן של הקאמרי".
גם אולמות הקולנוע נפגעים מהדיבור הממושך על סגר. "כל עוד לא דיברו על סגר המצב היה סביר. באמצע יולי התחילו לדבר על סגר, וזה התחיל להפחיד אנשים. מאז אנחנו רואים ירידה של עשרות אחוזים במכירות", העיד אבי אדרי, מנכ״ל מתחמי הסינמה סיטי. "אין באמת שום סיבה רפואית או בטיחותית שתמנע מאנשים לבוא, אבל מדברים על זה וזה מרתיע קהל מבוגר. אני מקווה שהחיסון השלישי יעזור, כי גילים מבוגרים - סבים וסבתות - אותם לא ראינו הרבה זמן".
מלבד הפחתה בגילים מבוגרים, גם בסרטי הילדים נרשמת ירידה הכמות המבקרים. עם כניסת התו הירוק לילדים המצב נראה עגום אף יותר. "בשבועיים האחרונים רואים הפחתה משמעותית בכל סוגי הקהלים, גם במשפחות עם ילדים. זה מהפחד. מהיום בטח נראה עוד יותר ירידה כי צריך תו ירוק. אני מאחל לנו שאוגוסט לא ילך לנו לחלוטין, כי זו התחושה כרגע".
"יש מתח, יש עצבים, יש חרדות מהמצב הכלכלי. אין לנו שום הבטחה לאיזשהו פיצוי, כי ממשיכים לעבוד, אז למה מגיע לנו פיצוי?", המשיכה מנכ"לית תיאטרון בית ליסין. "זה מצב לא פשוט, זה מאוד מורכב, זה לא דומה לשום דבר שמישהו חווה אי פעם. ואם את שואלת אותי על העתיד? אין לי שמץ של מושג מה הולך לקרות. אני מוכרחה להיות אופטימית ולקוות שזה יגמר מתישהו, לא?".
אבי בן הלל, מנכל שח"ם ארגון השחקנים מסר כי "המספרים לא משקרים - החלטות הממשלה כפו סגר דה פקטו על האמנים. קרוב ל-80 אחוז מאירועי התרבות כבר בוטלו ומספר ההזמנות למופעים עתידיים צנח בצורה דרסטית. עוד לפני החגים אנחנו דורשים מממשלת ישראל לגבש מתווה פיצויים מותאם לשחקנים והיוצרים בישראל, חל"ת לשכירים ומענק לעצמאים".