יכול להיות ש"היה היה" היא אחת מסדרות הילדים הכי רדיקליות שראינו? זה נשמע קצת מוזר, הרי מדובר בסדרה צרפתית מ-1978, שרובנו נזהה ממנה את הקשיש לבן הזקן, את הגמד הג'ינג'י המרושע ושאר דמויות שעשו קרוסאובר עם "החיים". צפיתי בה לפני שלושים שנה, כשהייתי בת שמונה, וזכרתי אותה כאנימציה חינוכית חביבה עם מוזיקת פתיחה מפחידה, כמה מתקדמת היא כבר יכולה להיות?
עוד דבר שזכור לי מילדותי, ככל הנראה מגיל 12 או 13, זה המורה לתנ"ך שלי. אני אפילו לא זוכרת איך קראו לו, רק את המשפט הראשון שאמר לנו בשיעור הראשון - "לפני הכל בואו ניישר קו, אין אלוהים". מסתבר שזה גם בערך מה ש"היה היה" עושה. הסדרה עוקבת אחרי התפתחות האנושות, שמגולמת כולה בפתיח: על רקע המוזיקה הקודרת, שמתגלה כטוקטה ופוגה ברה מינור של באך (מה קרה, היה קשה להביא את אילנית למשהו קצת יותר קליט?), אנחנו רואים אמבה הופכת לדג שהופך ללטאה שהופכת לקוף שהופך לאדם.
מבחינת "היה היה" יש סיפור בריאה אחד, וזה המפץ הגדול שעמו גם נפתח הפרק הראשון. האבולוציה היא נתון. מוצא האדם מן הקוף. השעון הקטן עם העיניים בצידו של המסך מספק את מניין השנים שעברו, ומדובר בהרבה יותר מחמשת אלפים. בעצם, סדרת האנימציה הפשוטה הזאת, כבר בדקה הראשונה שלה, אומרת לנו "בואו ניישר קו, אין אלוהים". מאז היא לא השתנתה, אנחנו כן, היום לא ברור אם הייתה עוברת את המלצות משרד החינוך.
הפתיח לא מסתיים עם ההכרזה האבולוציונית הזאת. הוא ממשיך עם האדם הקדמון שהופך לחקלאי ולרומאי ולאציל ומגיע בסוף לימינו. בסופו הוא עולה על חללית וממריא לחלל החיצון, כשברקע כדור הארץ מתפוצץ והאנושות נכחדת. וואו. כמה קודר ואפל. סדרת ילדים שהיא לא רק חילונית ומדעית, אלא גם כזאת שמכריזה ברגע פתיחתה: כולנו הולכים למות, המשך צפייה נעימה.
הסדרה, שנקראה בכלל "היה היה - האדם" כללה 25 פרקים ופרק נוסף בשם "היה יהיה" שמנסה לחזות את 2150 ומאיץ בנו לשמור על הסביבה. היא נוצרה על ידי חברת הפקה צרפתית ושודרה בעשרות מדינות אירופאיות. מלבדה נוצרו גם "היה היה - החיים" שגם אותה ראינו בישראל, וכאלו שלא כמו "היה היה - החלל", "היה היה - כדור הארץ", "היה היה - ממציאים" ועוד כמה. לא תמצאו בסדרה עיסוק ביהדות, למרות שכן יש פרקים על נצרות ועל האיסלאם, ובאופן כללי העובדה שאנחנו עם קטן ושולי באה לידי ביטוי בהתעלמות. אם זאת הייתה סדרה למבוגרים סביר להניח שהיה פרק על השואה, אבל מעבר לזה אולי כדאי להסכין עם הזניחות ההיסטורית שלנו. כיאה לסדרה מהסבנטיז, גם לא חסרה בה גזענות והצגה מבזה של שחורים, כמו שאפשר למצוא בניתוחים שונים ברשת, כמו זה.
הבן שלי עוד לא בן חמש, ולכן שרד בקושי פרק אחד של "היה היה", את הראשון, וגם זה בגלל שהיו בו דינוזאורים. הפרק הראשון סוקר את המפץ הגדול והיווצרות העולם, השני את האדם הניאנדרטלי, השלישי את הקרו-מניון - ההומו סאפיינס שהתפתח באירופה, הרביעי מדלג לתרבויות קדומות וכך הלאה. הפרקים מתארים שלל חיי מערה, ציידים, לקטים ומאבקים. אותן דמויות מופיעות בכל הפרקים ובכל התקופות, מעין גנריזציה של האופי האנושי - הטוב, הרשע, הזקן החכם, הם אלו שחוזרים לכל אורך ההיסטוריה. ואולי בזה הסדרה כן התיישנה, כי היום גם בסרטי וסדרות ילדים קיימת הכרה במורכבותו של האופי האנושי.
כשחושבים על זה, מדובר בעצם במעין יובל נוח הררי לילדים. אולי שם טמונים שורשי ההצלחה העצומה של "קיצור תולדות האנושות", שהפכה את הררי להיסטוריון סלב עולמי - מידע מעניין ומסעיר שמונגש לאנשים פשוטים, אפילו ילדים. "היה היה" מחזיקה גם היום כי מראש היא הייתה פשוטה, מחכימה, לא מתיילדת ולא מתנחמדת - האדם הקדמון הורג חיה, פושט את עורה ולובש אותו (הבן שלי, שעדיין לא יודע ששניצל זה חיה, הופתע מזה מאוד). אמנם אנחנו רגילים לקצב יותר מהיר ואולי גם לפרקים יותר קצרים, אבל היא עדיין מעניינת וסוחפת ומספקת לנו נרטיב, תחושה שמישהו עזר לנו למקם את עצמנו במקום ובזמן. וזה חשוב, זאת גם הסיבה שהתנ"ך תפס. אנחנו בסך הכל רוצים סיפור שיארגן לנו את העולם.
בשורה התחתונה: "היה היה" מומלצת לילדים בני 8 ומעלה.