חודש לפתיחת המלחמה באירופה, ורוסיה נותרת ללא כלי תקשורת עצמאיים משמעותיים: עורכי ה"נובאיה גזטה", שנחשב לעיתון העצמאי האחרון במדינה שזמין בתפוצה רחב, הודיעו אמש על הקפאת פעילותו, הן במהדורה המודפסת והן במהדורה האינטרנטית. העורך הראשי של העיתון, דמיטרי מוראטוב, זכה בשנה שעברה בפרס נובל לשלום.
לפי האתר פוליטיקו, השהיית הפעילות של ה"נובאיה גזטה" הגיע לאחר איומים נוספים מטעם השלטונות ברוסיה, שם כלי התקשורת מחויבים להגדיר את המלחמה כ"מבצע צבאי". "קיבלנו אזהרה נוספת מהרוסקומנדזור (הרשות שמפקחת על התקשורת ברוסיה, ר.א)", נכתב בהודעה לתקשורת מטען העיתון, "בעקבות כך אנו משהים את פרסום העיתון באתר ובדפוס עד סיום 'המבצע המיוחד בשטח אוקראינה'". עורכי העיתון הדגישו כי ההחלטה נועדה להקדים את הסרת הרישיון שלו על ידי השלטון, לאחר שקיבלו אזהרות על כך עוד בשבוע שעבר. "אין ברירה אחרת", מוראטוב הסביר לקוראיו, "זו הייתה החלטה נוראית ומורכבת".
לאורך המלחמה, ובעוד כלי תקשורת עצמאיים אחרים - בהם תחנת הרדיו "אקו מוסקבה" וערוץ הטלוויזיה "דוז'ד" - צונזרו, ה"נובאיה גזטה" היה הגוף העצמאי היחיד שדיווח על המלחמה. הסיקור הזה שירת הן את תושבי רוסיה, שקיבלו מידע אותנטי על הפלישה לאוקראינה והשלכותיה, והן את כלי התקשורת מסביב לעולם שנעזרו בו כדי לקבל מידע על הנעשה ברוסיה. לפי הגרדיאן הבריטי, האזהרה האחרונה לעורכי העיתון הגיעה יממה לאחר שמוראטוב נכח בראיון של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי עם עיתונאים רוסים.
מאז שנות התשעים ה"נובאיה גזטה" איבד כמה מחברי המערכת שלו שנהרגו בעת סיקור חדשותי, בין היתר במהלך המלחמה בצ'צניה. החשיבות שלו, ושל העורך הראשי מולאטוב בפרט, זכתה להכרה עוד לפני פרוץ המלחמה, עם הענקת פרס נובל לשלום לשנת 2021 לו ולעיתונאית הפיליפינית מריה רסה. "מוראטוב הגן במשך עשרות שנים על חופש הביטוי ברוסיה בתנאים מאתגרים יותר ויותר", הסבירו בזמנו בוועדת הפרס, "למרות ההרג והאיומים, העיתון סירב לסגת מהמדיניות העצמאית שלו. העורך הגן בעקביות על זכויות העיתונאים".