החגיגה השנתית המקומית עם הכי הרבה קונצנזוס יוצאת לדרך. שבוע הספר 2023 החל באופן רשמי היום, ה-14 ליוני, עם ירידי ספרים, מפגשים ישירים עם סופרות וסופרים, ערבי קריאה ועוד מגוון פעילויות לילדים ולמבוגרים שיציינו ויחגגו את המילה הכתובה. בשנים האחרונות ההפנינג הספרותי המסורתי התרחב לחודש מלא של אירועים, חלקם הגדול כבר מתרחש בעולם הווירטואלי - מה שמוכיח שאין סיבה להספיד את המילה הכתובה, ומעבר לזה: שאפשר לרתום את שינויי הזמן לטובת הפצת הספרות, ולהנגיש את עולם הספר לקהל בשלל דרכים יצירתיות.

הנחות משמעותיות על ספרים לאורך כל החודש

הוצאות הספרים לא מחכות לשבוע הספר - אז הן יפשטו על הירידים השונים ברחבי הארץ עם מיטב הכותרים החדשים לצד הקלאסיקות המוכרות - וכבר עכשיו הן מציעות הנחות משמעותיות לאורך כל החודש הנוכחי. זוהי הזדמנות נהדרת לקבל את הספרים עד פתח הבית (בלי לוותר חלילה על שוטטות משוחררת בין הדוכנים). אם לא מצאתם את הספר שחיפשתם, מומלץ תמיד לבדוק באתרים של רשתות הספרים הגדולות סטימצקי וצומת ספרים, שהשיקו גם הן מתחילת החודש את מבצעי חודש הספר שלהן.

-בהוצאת מטר כל הספרים באתר ב-30% הנחה. מטר

-בהוצאת עם עובד 50% הנחה על מגוון ספרים באתר. עם עובד

-בכנרת זמורה דביר כל הספרים באתר מ-29 ועד 49 שקלים לספר. כל ספרי הילדים ונוער עד 39 שקלים. כנרת זמורה דביר

-בהוצאת כרמל - 3 ספרים ב-160; 5 ספרים ב-220 על רוב הספרים באתר. כרמל/ כך גם באתר של ידיעות ספרים. ידיעות ספרים

-שתים הוצאה לאור עם ספר ב־50 שקלים; 4 ספרים ב־180 שקלים; 10 ספרים ב־400 שקלים. שתים
במודן הוצאה לאור כל האתר בחצי מחיר. מודן

-בכתר כל הספרים בחצי מחיר. כתר

-ברסלינג 50% הנחה על כל הספרים באתר. רסלינג

-ההוצאת המרכז האקדמי שלם כל הספרים באתר ב-50% הנחה. שלם

גם תחום הספרים דיגיטליים לא נשאר מאחור:

-באתר עברית כל הספרים הדיגיטליים ב-28 שקלים וכל הספרים הקוליים ב-29 שקלים לצד הנחות על הספרים המודפסים. עברית

-באתר סטימצקי כל הספרים הדיגיטליים ב-24 שקלים. סטימצקי

מתוך "עוצר נשימה" (צילום: יח"צ באדיבות Netflix)
מתוך הסדרה "עוצר נשימה". ספריה של אליס אוזמן, שעליהם מבוססת הסדרה, הפכו ללהיט בטיקטוק | צילום: יח"צ באדיבות Netflix


ואיך טיקטוק קשור למילה הכתובה?

לכל מי שמצקצק על הרשתות החברתיות וטוען שהן מנטרלות את תרבות הקריאה, יבוא ההאשטאג #בוקטוק - שמשמש גולשים רבים שמנהלים שיח וירטואלי על ספרים, וממליצים על אלה שאהבו – ויוכיח את ההפך: השימוש בהאשטאג רשם עלייה מטאורית של -730% בשנה האחרונה, עם למעלה מ-260 מיליון צפיות בהאשטאג העברי (#בוקטוק), ולמעלה מ-133 מיליארד בהאשטאג הלועזי (#BookTok).

בעולם זה כבר קיים מזמן ועכשיו גם בישראל. בחנויות בארנס אנד נובל בארה"ב קיימים שולחנות ייחודיים לספרים שהצליחו בבוקטוק, וגם באתרים כמו אמזון, בוקטוק הוא כבר קטגוריה שעומדת בפני עצמה. החל מהחודש ולמשך החודשים הקרובים, תציג רשת צומת ספרים בסניפיה מדפי #בוקטוק, שיציעו למכירה מדי חודש את הספרים המצליחים והמדוברים ביותר בטיקטוק. ארבעת הספרים הראשונים שיוצגו במדפי הבוקטוק הם "להתאהב ולהישאר בחיים" מאת שרון צוהר; "עוצר נשימה 4" מאת אליס אוזמן; "תיכון לילה 7" מאת סי גיי דוהרטי; ו"שבעת הבעלים של אוולין הוגו" מאת טיילור ג'נקינס-ריד.

חולמים בעברית ביוטיוב

עוד מיזם עכשווי שעלה לקראת חודש הספר נקרא "חולמים בעברית", ומטרתו להנגיש את אחורי הקלעים של עולם הספרות הישראלי. במיזם משותף של הוצאות הספרים מודן וכתר, עולים בשבועות האחרונים עשרות סרטונים - כאשר בכל סרטון סופר אחר חולק את הסיפור האישי שלו ומספר על החיבור ליצירה הישראלית, לתרבות הישראלית ולקהל הקוראים. בין הסופרות והסופרים המשתתפים במיזם תוכלו למצוא כמה שמות גדולים: גלילה רון-פדר-עמית, צרויה שלו, שרית ישי לוי, ירמי פינקוס, שמי זרחין, אוהד חמו, ניסן שור, עומר ברק, ליהיא לפיד, רועי חן, אילן הייטנר, שאול אמסטרדמסקי ועמליה רוזנבלום. לערוץ היוטיוב של סופרים ישראלים מדברים.

הספר העברי המושאל ביותר: ספרו האחרון של מאיר שלו ז"ל

מחלקת הספריות בעיריית תל-אביב-יפו פרסמה נתונים על הרגלי הקריאה ושאילת הספרים של תושבי העיר. המספרים מוכיחים שעם הספר עוד חי, נושם ונוהר בהמוניו לספריות במטרה לשאול את הספר הבא. שיאנית הקריאה הצעירה היא בת 12, המנויה לספריית רמת אביב ג', ששאלה לא פחות מ 319 ספרים במהלך שנת 2022. אחריה במקומות השני והשלישי נמצאים ילד בן 10 מספריית יפו ד' ששאל 295 ספרים, וילד מספריית הדר יוסף ששאל 247 ספרים. 

הספר המושאל ביותר בקרב תושבי תל-אביב-יפו בשנת 2022, זו השנה השנייה ברציפות, הוא "שירת סרטני הנהר" של דליה אוונס, שזכה ל-662 השאלות. מבין הספרים העבריים, במקום הראשון נמצא הספר "אל תספר לאחיך", ספרו האחרון של מאיר שלו המנוח, עם 479 השאלות. בקרב ספרי הילדים, כמיטב המסורת, הארי פוטר ממשיך לצעוד בראש עם הספר הראשון בסדרה "הארי פוטר ואבן החכמים", שזכה ל-530 השאלות. שני הספרים הבאים בתור הם מהספרות המקומית מסדרת "כראמל" מאת מאירה ברנע-גולדברג: "כראמל" עם 479 השאלות ו"כראמל – הנקמה" עם 417 השאלות.

תחום השאלת הספרים הדיגיטליים ממשיך לצבור תאוצה עם למעלה מ-40,000 השאלות בשנת 2022. הספר הדיגיטלי העברי המושאל ביותר למבוגרים הוא "הספר הלא נכון" מאת נועה ידלין עם 130 השאלות. הסופר היפני הרוקי מורקמי מוביל ברשימת הספר הדיגיטלי הלועזי המושאל ביותר עם הספר "גברים ללא נשים" שזכה ל-97 השאלות.

פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס מזמין לאירועי ספרות ומוזיקה

מיזם נוסף הוא זה של פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס, שיקיים אירועי ספרות ומוזיקה בשבוע הספר במתחם שרונה שבתל אביב. במסגרת "קרב תרנגולות - דיבייט יצירתי", יתארחו במתחם סופרים ומוזיקאים שונים - ביניהם שהרה בלאו, איה כורם וערן צור - לדיבייט יצירתי בנושאים שונים ומגוונים. בכל ערב יעלו שני צמדים ויערכו בניהם דיאלוגים: כל צמד משתתפים יקבל 7.5 דקות שבמהלכן יוכל להתייחס לנושא שניתן להם, ולשתף בנקודת מבטם בכל צורה שיבחרו. בתום ההצגה, הקהל יבחר את הצמד ששכנע אותו יותר. האירועים יתקיימו ב-14.6, ב-15.6, ב-21.6 וב-22.6 - בין השעה 19:00 לשעה 21:00. לכל הפרטים