ביום שני השבוע התפרסם תחקיר שבו טוענים עשרות עובדים שעבדו במהלך השנים תחת עורכת גלריה שישי ומוסף ספרים ליסה פרץ, כי היא נהגה להשפיל אותם ולהתעמר בהם, וכי הם התלוננו על כך בפני בכירי עיתון "הארץ" אולם לא ננקטו נגדה צעדים. בעקבות התחקיר, הודיעה היום פרץ למערכת גלריה שישי כי היא יוצאת לחופשה לא קצובה בזמן. בהודעה שנשלחה לחברי מוסף התרבות שבועי, כתבה פרץ: "הי לכולם. פגישתנו היום תתבטל והיא תתקיים במועד מאוחר יותר. מרגע הורדת העיתון אני יוצאת לחופשה. ניהול העיתון, על כל היבטיו, יעבור לידי ניב ואבי (ניב הדס ואבי פיטשון, עורכי המשנה של גלריה שישי, ג"מ)".
בתחקיר שפרסם העיתונאי אבנר הופשטיין באתר "זמן ישראל", טענו עובדים להתנהלות בעייתית במשך שנים. בין השאר, אמר אחד מהם: "אני הרבה שנים בעיתונות ולא זכור לי שנתקלתי בדבר כזה. ההתנהגות שלה הייתה כאוטית ואלימה מאוד. זה התבטא בכך שלעתים קרובות מאוד הייתה יוצאת מישהי מהחדר עם דמעות, והיו גם מקרים של בכי ממש". עובדת אחרת סיפרה: "ראיתי שהיא מנסה לשבור אותי. שום חמלה, שום רחמים. הרגשתי שהיא מנסה למחוץ אותי כמו ג'וק קטן. היא דיברה אליי בצורה כל כך מקטינה ששתי בחורות אחרות שעבדו שם ניגשו אליי ואמרו לי, 'למה את נותנת לה לדבר אלייך ככה? למה את מרשה לה?'".
רבים התלוננו על העלמת העין מצד בכירים ואנשי הנהלת העיתון, ועל כך שלמרות שידעו על התנהגות העורכת, בחרו להיפרד מעובדים שהתלוננו, ולא ממנה. "לאורך השנים שאני כאן, כל מי שהעז להתלונן על ליסה, אפילו באופן אגבי, לא עובד יותר במוסף וחלק גדול כבר לא נמצא בעיתון. המסר על עוצמתה והגיבוי שהיא מקבלת עבר היטב", אמרה אחת. עובדת שפנתה לעורך הארץ אלוף בן לגבי יחסה של פרץ אליה, סיפרה כי תגובתו הבהירה לה שאינו מתייחס ברצינות להתעמרות. "הוא אמר לי: 'כל אדם שיש לו ותק בעיתון נושא עמו את הצלקות וההצלפות שהן תוצאה של ההתעמרות במקצוע הזה. ככה זה בתחום'".
במקביל להודעתה של פרץ, דווח ב"וואלה" כי עשרות מעובדי הארץ ו-TheMarker חתמו על מכתב שדורש לפטר אותה. "קראנו בכעס ובצער את עשרות העדויות שפורסמו ב'זמן ישראל' על שיטות הניהול של ליסה פרץ, לצד התעלמות ההנהלה לאורך השנים מהתלונות שהובאו לידיעתה", נכתב במכתב שפורסם ב"וואלה". "חלקנו שמע בעבר על כך שפרץ נוהגת להשפיל עובדים, לנהוג בהם בזלזול ולעלוב בהם, אך רובנו לא היינו מודעים להיקף התופעה... אנחנו סבורים שהפתרונות שהציגה ההנהלה בתגובתה לתחקיר אינם מספקים, ודורשים להעביר את פרץ מתפקידה - ולכל הפחות לא לאפשר לה לנהל עובדים שוב בעיתון".
פרץ, בת 49, החלה את דרכה העיתונאית במקומוני תל אביב, ערכה את מוסף סגנון של מעריב, ולפני 13 שנה הגיעה לעיתון הארץ כעורכת גלריה. בשנים האחרונות הופרד גלריה שישי ממוסף התרבות היומי גלריה, ופרץ הופקדה רק על מהדורת סוף השבוע.
בתגובה לפניית mako לגבי היציאה לחופשה של פרץ, מסר עורך הארץ אלוף בן: "כשיהיה מה להגיד, נגיד".
עדכון: בשעות הערב שלחו עורך הארץ אלוף בן ומנכ"ל העיתון רמי גז מייל לעובדים, שבו הודיעו על הצעדים שיינקטו בארגון בעקבות התחקיר, ובהם ניסוח קוד התנהגות פנימי לכל עובדי החברה. "אנחנו לוקחים ברצינות רבה את העדויות שפורסמו ואת חומרת הפגיעה בעובדים שצוטטו בכתבה. במהלך השנים הגיעו תלונות בודדות לאלוף בן ונורית דרנגר, בהתניה שלא נברר את הדברים עם ליסה. במקרים אחדים התקיימו שיחות בירור עם ליסה, וכמה עובדים עברו למחלקות אחרות. עתה, בעקבות הפרסום, נערוך בירור יסודי של סביבת העבודה ויחסי האנוש בכל מחלקות החברה", נכתב שם.
"הארץ-TheMarker שואפים לקיים סביבת עבודה מפרה, מכבדת ומעצימה. התנהגות פוגענית של מנהלים כלפי עובדיהם, או בין עמיתים, אינה מקובלת עלינו. אנחנו מבקשים מכל עובדת ועובד, שחשו פגיעה מצד הממונים עליהם או על ידי עובדים/ות אחרים, בכל המחלקות, שלא להשלים עם כך ולבוא לדווח ולהתלונן כדי לתרום לקיומה של סביבת עבודה בריאה... כחלק מהתהליך הפנימי שמתקיים מזה תקופה בארגון להבטחת סביבת עבודה בטוחה, בהתייעצות עם מומחים, ננסח קוד התנהגות פנימי שנציג לכלל עובדי החברה תוך הגדרה של המותר והאסור".