אבל בעולם התרבות: איש הבידור והטלוויזיה יגאל שילון הלך לעולמו היום (רביעי) בגיל 78. מבית החולים איכילוב נמסר כי "בשבוע האחרון שילון חש שלא בטוב. הוא נפטר הבוקר בשנתו עם חיוך על שפתיו כשבני המשפחה מסביב מיטתו. אנו משתתפים בצער המשפחה. יהי זכרו ברוך". 

שילון היה דמות בולטת בקולנוע ובטלוויזיה הישראלית, וכנראה האיש הבולט ביותר בז'אנר הפספוסים והמתיחות בארץ. הוא ביים כמה מסרטי המתיחות המצליחים בשנות ה-80, ומזוהה בעיקר עם תוכנית המתיחות "פספוסים", שהנחה וביים במשך 14 שנים. הניח אחריו את רעייתו זהבה וארבעה ילדים.

שילון נולד ב-1946 בשם יגאל שולקיס, אחיו הקטן של העיתונאי והמגיש דן שילון. למרות שהשלים תואר ראשון בטכניון, נמשך שילון לעולם הקולנוע והטלוויזיה, והפך עם השנים לאחד הבמאים העסוקים במדינה.

שילון ביים כמה מסרטי הפרסומות הזכורים ביותר, ביניהם תשדיר השירות "ירון, אל תיגע, זה חפץ חשוד" (בהשתתפות בנו, ירון שילון), ו"הקרב על המילקי", סדרת הפרסומות למעדן החלב הפופולרי, בהשתתפות חלי גולדנברג, אביבה פז ובר רפאלי. במקביל, שילון היה מענקי ז'אנר סרטי המתיחות, ושיתופי הפעולה שלו עם יהודה ברקן - שהחלו בראשית שנות ה-80 - הולידו שוברי קופות גדולים ביניהם "חייך, אכלת אותה", "המתיחה הגדולה", "ניפגש בחוף", "עבודה בעיניים" ו"ניפגש בסיבוב", שמכר כ-750 אלף כרטיסים. כמו כן, ביים קליפים לאומנים שונים, בהם אלון אולארצ'יק, יגאל בשן ואריאל זילבר.

את הקריירה שלו בטלוויזיה החל בפינה בתוכנית האירוח "סופ סופ" של גבי גזית, שבה שילון הציג טעויות ותקלות שליקט עם השנים. במקביל, הוא גם הגיש את התוכנית "רואים 6/6" בטלוויזיה החינוכית, שבה הציג קטעי וידאו ביתיים המכילים פספוסים. שילון המשיך להגיש תוכניות שעוסקת בפספוסים ומתיחות כמו "פספוסים פלוס" לצד אלי יצפאן ו"מועדים לשמחה" בשנת 1993.

בשנת 1994, החל להנחות ולביים את "פספוסים", שעלתה אצל הזכיינית רשת בערוץ 2 והייתה לאחת התוכניות המצליחות של התקופה. בזכותה, שילון נהיה לאייקון בפני עצמו: "האיש עם הסיגר", על שם הסיגר שנהג לעשן בחייו הפרטיים ואותו החזיק אחרי כל מתיחה מוצלחת, כשניגש להרגיע את הנמתחים עצמם. "הייתי צריכה להריח את הסיגר", אמרה שרית חדד כשגילתה שגם היא נמתחה על ידו. באחד הפרומואים לקראת עונה חדשה של התוכנית, ידוענים רבים (בהם מוני מושונוב ואביגדור ליברמן) דיברו על הופעתם ב"פספוסים" כטראומה מעברם, וכינו אותו כך באימה מבודחת.

"פספוסים" רצה כ-14 שנים, מ-1994 ועד 2008. בתוכנית שודרו רגעים מביכים ומשעשעים שצולמו על ידי חובבים בביתם, פספוסים שלוקטו מרחבי העולם, אבל גם מתיחות מורכבות שבוימו בהשקעה על ידי שילון וצוותו. אחד הפרקים הזכורים והאהובים מהתוכנית היה בפרק שבו מושא המתיחה היה יורם ארבל, אז מנחה השעשועון "מי רוצה להיות מיליונר". במתיחה הידועה, שילון שתל בין משתתפי התוכנית אורחת אחת מבולבלת שהצליחה "לנחש", לכאורה, את כל התשובות הנכונות עד שזכתה במיליון שקלים, לתדהמתו של ארבל.

יגאל שילון בקלוז אפ מביט הצידה עם סיגר בפה (צילום: mako)
הנחה וביים את "פספוסים" שהייתה לאחד הלהיטים הגדולים של שנות ה-90. יגאל שילון | צילום: mako

לצד הקריירה בטלוויזיה, שילון עסק גם בחידוני כפל לשון שקיבלו את השם "שילונדע". את החידות הוא פרסם בתוכנית "הלילה" עם גבי גזית, ובהמשך פרסם אותן גם בעיתון "ידיעות אחרונות" ובשבועון "פנאי פלוס". 

תכניות רבות מהז'אנר נעשו בהשראת "פספוסים", בחלקן שילון עצמו היה מעורב - כמו למשל "נראה אותך", "אמבוש" ו"סתאאאם!", ששודרה בערוץ הילדים. תוצאה בולטת לניסיון כזה היא "המופע של סטיב", אותה יצר שילון יחד עם צוות "פספוסים" בניסיון ליצור גרסה ישראלית וספק-תיעודית ל"המופע של טרומן". שילון בחר בסטיב פרנקל, שחקן לא-מוכר ששילון הקיף בעשר מצלמות לאורך שגרת היום שלו במשך כמה שבועות, וצירף כשותפיו לקנוניה את אשתו, אמו, אחיו ושחקניות כמו אילנה אביטל, מורן אייזנשטיין וגילה אלמגור. לתקופה קצרה, סטיב והמופע שלו היו האירוע המדובר במדינה.

בשנותיו האחרונות, שילון היה משותק ברוב גופו (ולמעשה שלט רק ביד ימינו ובראשו) אחרי שנפל בביתו ונחבל בראשו בשנת 2020. שילון חשף זאת בסרט "מה קרה ליגאל שילון?", אותו ביים והפיק יחד עם בניו ירון ואייל, ויצר יחד עם ארז טל. הסרט שודר בקשת 12. "אחד הפספוסים הכי גדולים שלי זה איך שלא החזקתי את המשקוף לפני שנתיים ונפלתי", אמר בו. אבל באותו סרט גם הבהיר: "אני מרגיש שאני חי - ממש חי. בשיא החרא - יש גם חיים".

בסרט אודותיו גם סיפר שילון על שגרת חייו החדשה בעקבות השיתוק. "אני רואה כדורגל, רואה סדרות. אבל אני מת, הגוף שלי בעצם מת. אני לא הולך, אני עולה למיטה עם מנוף, יורד מהמיטה עם מנוף. אני לא יודע אם להגיד את המשפט הזה, אין לי אומץ להגיד אותו, אבל, לא הייתי שנה וחצי בשירותים".

פספוסים (צילום: צילום מסך - רשות השידור)
מענקי ז'אנר סרטי המתיחות. יגאל שילון | צילום: צילום מסך - רשות השידור

בריאיון שהעניקו בתחילת 2022 למגזין סוף השבוע של mako, שניים מילדיו של שילון - אייל ומיכל - סיפרו על המאמצים שנדרשו מהם בדרכם לחסן את שילון נגד קורונה, כולל שכירת רכב מסחרי מיוחד. "אני נוסעת איתו מאחורה כי חלילה שהדלת לא תיפתח, הרי יש את המשקל של הכיסא ואת הגובה של הכיסא. ככה בן אדם נוסע להתחסן, ואני לא מדברת בכלל על כמה עולה הנסיעה", סיפרה מיכל, "ככה זה בארץ - בן אדם מעל גיל 70, בפנסיה, כבר לא זכאי לרכב וכבר לא זכאי לסבסוד לכיסא ממונע. אני גרה חמש דקות ממנו, פעם אחת הוא בא אליי. אתה יודע כמה זה עלה? לא פחות מ-700 שקל. אני אשלם את זה, כי אין מחיר בעולם שלא אשלם אם אבא שלי רוצה לבוא אליי, אבל איך זה הגיוני?".

שילון היה נשוי לזהבה שילון מ-1972 עד יום מותו, לה קרא בזמנו "האישה הכי יפה בארץ", ולשניים נולדו ארבעה ילדים: מיכל, תמר, אייל וירון. יחסיו של שילון עם אחיו הגדול דן, היו מתוחים לא פעם, בין השאר על רקע מקצועי. בשנים האחרונות, אחרי פציעתו של יגאל, השניים התפייסו וטענו שהם בתקופת "ירח הדבש" שלהם.