בשבוע שעבר פורסם באתר "פוליטיקלי קוראת" תחקיר שחשף עדויות רבות על הטרדות מיניות והתעמרות בתחנת הרדיו גלי צה"ל, המתפרסות על פני עשורים רבים. התחקיר הגיע לאחר חשיפות קודמות אודות התחנה בכלי תקשורת אחרים, בהם עיתון "הארץ" והאתר "זמן ישראל", ובצל האיום המתמשך בנוגע לאפשרות סגירת התחנה, שירד לפי שעה מהפרק. התחקיר החדש, שמבוסס על ראיונות עם יותר מ-40 חיילים וחיילות לשעבר בתחנה, משנות השמונים ועד היום, חשף בנוסף להטרדות וההתעמרויות גם התעלמות לכאורה של קברניטי התחנה מהתלונות השונות. בין היתר, מספר חיילות העידו כי לאחר שהתלוננו בפני בכירים בגל"צ על ההטרדות שחוו, הן הודרו מתפקיד מסוים או מתוכנית שעבדו בה, דבר שמנע מהן להתקדם מקצועית בתחנה.
בין אנשי התחנה ששמם הוזכר לאורך התחקיר כמי שהיו מעורבים בהטרדות או בהתעמרויות, אפשר למצוא את המגישים עדי טלמור ז"ל, מולי שפירא ורמי יצהר, את הטכנאים ערן סבאג ושחר תמיר - וגם את העורך אבנר הופשטיין. הופשטיין, לשעבר ראש דסק התחקירים בגל"צ, משמש כיום כראש דסק התחקירים של "זמן ישראל" - שם פרסם בעצמו תחקיר על התחנה לפני כשנה וחצי. שתי התלונות על הטרדה מינית שהוגשו נגדו דווחו עוד בשנת 2016, מבלי לציין את שמו. שנה לאחר מכן הופשטיין פוטר מהתחנה בשל "קיצוץ תקציבי", והוא תבע את גל"צ בטענה שחווה התעמרות ופוטר ממניעים פוליטיים. התביעה הסתיימה בפשרה, והופשטיין פוצה על ידי התחנה בעשרות אלפי שקלים.
בעוד שעורכת "זמן ישראל" בירנית גורן הבהירה כי היא מגבה לחלוטין את הופשטיין ואינה מפקפקת בגרסתו ("אני מרגישה שלמה לומר שאין לאבנר שום אפיון של מטריד מינית", צייצה), בארגון העיתונאים, שם הופשטיין מכהן כחבל הוועד המנהל, הודיעו בסוף השבוע כי לא יעלימו עין מהטענות. "אנו לוקחים את הדברים ברצינות ונפעל לבירור העניין", אמרו. בנוסף, התייחסו בארגון לטענות הנוספות שעלו בתחקיר: "הארגון רואה בחומרה את ממצאי הפרסומים האחרונים בנוגע ליחסי העבודה בגלי צה"ל ואת העובדה שחלק מהתלונות שעליהן דווח - טויחו ולא נבדקו כראוי על ידי הגורמים המוסמכים. ייחודה של גלי צה"ל הוא בין השאר בתמהיל של העובדים בה וחובה על האזרחים וההנהלה לשמור על התחנה כמרחב מוגן לחיילות ולחיילים בעל הגדרות וגבולות ברורים".
בתגובה לפניית mako תרבות לא פרטו בארגון לגבי האופן שבו יבצעו בירור בעניין, אבל הוסיפו כי "בהמשך להודעתנו מיום שישי, בזמן הקרוב הוועד המנהל של הארגון יתכנס ויקבל החלטה לגבי אופן הבדיקה של הטענות האמורות נגד אחד מחבריו".
גורמים המעורים בפרטים אמרו ל-mako תרבות כי זו הפעם הראשונה שבה ארגון העיתונאים נתקל במקרה מהסוג הזה, של האשמות נגד חבר בוועד המנהל. עוד הם האמרו, כי "בארגון בודקים כרגע מהן הסמכויות שיש לארגון בנוגע לאבנר כחבר בוועד המנהל מבחינה משפטית וכשתתקבלנה החלטות ה- ארגון יפעל. בנוסף בודקים אם יש סמכויות לארגון לבדוק את הטענות או שזה משהו שאמור להיבדק בבית משפט. ברגע שתגמר הבדיקה הארגון יפעל בהתאם להחלטות".
מי שבינתיים חוגג - ממליץ לא לפתוח בקבוקי שמפניה. אין לי כל כוונה לסטות במילימטר ממה שאני עושה, בגאווה ובמקצועיות. אמשיך לחקור עוולות ולא ארתע לנוכח שקרים בוטים. יש לי כבוד עצום לתנועת מי- 2 ולמתלוננות ומתלוננים על הטרדות והתעמרות. אבל על עלילות דם אני לא אעבור לסדר היום.
"עברתי עמדה בשביל להתרחק ממנו"
בתחקיר של פוליטקלי קוראת, שתי החיילות שהתלוננו נגד הופשטיין, דנה (שם בדוי) וספיר (שם בדוי), מתארות את ההטרדות המיניות לכאורה שחוו מצדו. "עבדתי עם אבנר הופשטיין כמפיקה לפחות פעם בשבוע", סיפרה דנה, שהתגייסה בשנת 2013. "המפיקה והעורך יושבים קרוב זה לזה. הוא היה מניח יד על הגב התחתון, על הירך, מלטף את השיער… מעיר הערות לא לגיטימיות כמו 'אני מאונן על הקיר'. ממש מגעיל. ובכל משמרת, בצורה עקבית. בשלב מסוים עברתי עמדה כדי להתרחק ממנו".
"הוא היה מדבר על אוננות, שפיכה נשית… מעיר הערות לא במקום. כל פניה אלי תמיד כללה מגע - יד על הכתף, הירך הפנימית, המותן… זה פשוט חרפן אותי", העידה ספיר, "ביקשתי מראש המחלקה שלא יפתח תלונה. רק יאפס אותו טיפה. אבל זה התגלגל הרבה יותר ממה שרציתי. מה שהיה לי חשוב, היה להעביר לו את המסר שלא מדברים ככה בסביבת עבודה. לא רציתי להתלונן. אמרו לו שזו אני שהתלוננה עליו. רציתי לקבור את עצמי. מלא שיחות מאנשי תקשורת… היה לי ממש קשה להמשיך להגיע לתחנה אבל לא יכולתי שלא להגיע. והמשכתי לעבוד איתו על תחקירים והוא היה תוקע בי מבטים קשים, מאוכזבים. הוא בכלל לא הבין מה קרה, לא הבין שהוא לא בסדר ולמה פונים אליו עם זה".
בוקר. טרם הוגשה.
בתגובה שמסר לתחקיר, הופשטיין טען ש"הדברים הנטענים מופרכים והוכחו כשקריים. ככל שהדברים יפורסמו, למרות הודעתי זו, אגיש תבעה בגין הנזק העצום שתנסו לגרום לי". זמן קצר לאחר הפרסום, הוא חזר על דברים דומים גם בחשבון הטוויטר שלו: "עלילות דם ופרקטיקות הסחיטה מוכרות לי מסיבובים קודמים", כתב, "מבחינות מסוימות ציפיתי לזה כי כל שני וחמישי טמבלים כמו חיים לוינסון שולחים רמז. ועכשיו אני גם אפעל. נגד כל מי שיפיץ את העלילה השקרית והמופרכת, כולל השמות הבדויים בכתבה, כולל מי שישתף. יש לי כבוד עצום לתנועת metoo# ולמתלוננות ומתלוננים על הטרדות והתעמרות", הוסיף, "אבל על עלילות דם אני לא אעבור לסדר היום".
שמו של לוינסון, עיתונאי "הארץ" ופרשן ב"חדשות הבוקר", לא צוין במקרה. לוינסון היה בין הראשונים שהגיבו לתחקיר החדש אודות התחנה, וכינה את הופשטיין "מר התעמרות בעבודה": אזכור למריבה קודמת בין השתיים, לאחר שלוינסון הגן על עורכת "גלריה" לשעבר ליסה פרץ, שעמדה במוקד תחקיר של הופשטיין על התעמרות. בתגובה לציוץ של לוינסון בטוויטר, הופשטיין הודיע לו ש"גם אתה תיתבע" - ומאז לוינסון ממשיך לעדכן את עוקביו על בסיס יומי אודות מצב התביעה האפשרית נגדו ונגד "פוליטיקלי קוראת", שנכון לשלב זה טרם הוגשה.
אבנר הופשטיין לא הגיב לפנייתנו בנושא.