בחור ובחורה יוצאים כבר תקופה. הם מאוהבים ונרגשים, ומחליטים להתקדם שלב אחד בקשר ולעבור לגור ביחד. מה הקאץ'? עכשיו הם צריכים ללכת לקנות שולחן קפה. ומה יותר מרגש מטיול משותף ל"איקאה"? כנראה שהכל, כי אם אנחנו מסתמכים על הקלישאות מהתרבות, ככל הנראה שהטיול התכליתי יהפוך לריב שכל מבקרי החנות ישמעו.

ענקית הריהוט השוודית נמצאת בחיינו כבר 78 שנים, מאז הקמתה בשנת 1943. היא הגיעה לישראל לפני שני עשורים ומאז הפכה לשם נרדף לריהוט נגיש שקיים בכל בית בעולם פחות או יותר. עם יותר מ-400 חנויות, מעל 12,000 מוצרים שונים וצבעי כחול-צהוב שאי אפשר לפספס, איקאה זכתה למעמד כבוד ונחשבת לאחד המותגים החזקים ביותר בעולם. וכמובן שגם עולם התרבות לא התעלם ממנה, ומחנות רהיטים תמימה היא רכשה משמעויות נלוות שלא בהכרח היו כוונות המשורר. הנה 12 פעמים שיצירות תרבותיות הזכירו את החנות שאף בית לא שלם בלעדיה.


רוק 30

ב"רוק 30" הדמויות מודעות לחלוטין להשלכות ההרסניות שיש לביקור באיקאה על זוגות טריים, וליז (טינה פיי) מכינה את כריס (ג'יימס מרסדן) בדיוק לעניין הזה. בתוך החנות הם רואים זוג אחר שמתווכח, ולא עובר זמן רב עד ששניהם מתחילים לריב ביניהם. כנראה שיש דברים שהם חזקים מהטבע.


משפחת סימפסון

אם יש סדרה שאפשר תמיד לסמוך עליה בכתבות מסוג אלה, זו "משפחת סימפסון". אחרי 32 עונות ו-703 פרקים (נכון למועד כתיבת שורות אלה), התכנית הזו התייחסה לאינספור תופעות תרבותיות – ואכן, בפרק הרביעי של העונה הרביעית, המשפחה הצהובה הולכת לבקר בחנות הצהובה. כלומר, בחיקוי של איקאה. אנחנו מתכוונים, בחיקוי של חיקוי של איקאה. Shøp, חנות הריהוט השוודית שבספרינגפילד, היא פרודיה על הרשת האמריקאית STØR, שמכרה ריהוט בהרכבה עצמית בסגנון סקנדינבי. נשמע מוכר? מעט לאחר פתיחתה ב-1987 איקאה הגישה נגדה תביעה על הפרת זכויות יוצרים שהסתיימה בכך שרשת STØR שינתה את מערך המוצרים ואת הפרסום שלה, ובשנת 1992 נרכשה במלואה על ידי איקאה בעצמה. ולא רק ש"משפחת סימפסון" התייחסה לאיקאה, ענקית הריהוט עשתה את אותו דבר – ושחזרה את הסלון האייקוני של הסימפסונים בעזרת צבע קיר ורוד, תמונה עקומה ושטיח LATTJO. אלא מה.


500 ימים עם סאמר

באחת הסצנות הכי זכורות בז'אנר האיקאה-על-המסך, סאמר (בכיכובה של זואי דשנל) ותום (ג'וזף גורדון לוויט) מבקרים באיקאה אחרי תשעה חודשים ביחד. תום מנסה להתבדח עם סאמר אך היא לא ממש משתפת פעולה. קאט לאותו זוג שמונה חודשים קודם לכן: הם מציינים קצת יותר מחודש ביחד, ומגיעים לאיקאה, שכמובן, כמיטב קלישאות הז'אנר, בוחנת את הקשר של השניים. דווקא במקרה הזה נדמה שהזוגיות חזקה יותר מהקללה שמרחפת מעל ענקית הריהוט. הם נראים מאוהבים זה בזה עד כלות וחולמים על בית משותף. אבל הסוף המר לא מאחר לבוא, כשסאמר מודיעה לתום שהיא לא מחפשת משהו רציני. ההתרסקות הדרמטית של הפנטזיה הכי רומנטית שיש הופכת את הסצנה הזו לשוברת לב במיוחד.

חלק א':

חלק ב':


לואי

בפרק השביעי של העונה השלישית, לואי (לואיס סי.קיי) ודולורס (מריה דיזיה, "כתום זה השחור החדש"), מי שבהחלט אינה בת זוגו של לואי וביניהם היסטוריה של ערב אחד בלבד, משכנעת אותו להגיע איתה לקניות באיקאה. הם כמובן רבים, על שטיח, וכשהיא ממררת בבכי הוא מכניס אותה לתוך אחת המיטות ומכסה אותה בשמיכה. כמה מזל שהייתה אחת בקרבת מקום.


הבחורה החדשה

הקאמבק של זואי דשנל ואיקאה לא מאחר להגיע, והפעם בדמות "הבחורה החדשה". ג'ס מבקשת מניק שילווה אותה לחנות הרהיטים והוא מסכים, אממה - לא רואים אותם הולכים לחנות עצמה, והם אפילו לא זוג, אבל כמובן שמספיק להזכיר את שמה של אימפריית הריהוט כדי שהם יתחילו לריב.


20 שנה לאיקאה: כך היא הפכה לאייקון תרבות ישראלי


מועדון קרב

באחת הסצנות הראשונות בסרט הקאלט של דיוויד פינצ'ר, יושב המספר (בגילומו של אדוארד נורטון) על אסלה ומעיין בקטלוג של איקאה. במקביל הוא מספר שהוא התמכר לחווית הקנייה בחנות, ובויזואליה הבית שלו נראה בטיים-לאפס כשהוא מתמלא במוצרים מהחנות, בזב אחר זה. זה טוויסט די אפל על הייצוג הקלאסי, הצבעוני ומשובב הנפש של איקאה במדיה פופולרית. כאן, החנות מבטאת ככל הנראה את כל מה שהדמות הייתה רוצה: להירפא מנדודי השינה ומהסבל, להיות אדם רגיל, לקנות מנורת TÅGARP ולהרגיש טוב יותר.


דדפול

מערכת היחסים שבין דדפול (ראיין ריינדולס) ואל העיוורת (לזלי אגאמס) היא משונה. כל כך משונה, ששותפתו לחדר היא זו שמרכיבה את הרהיטים של איקאה עבורו, על אף שהיא, ובכן, עיוורת. וזו ממש לא משימה פשוטה. בסצנה המדוברת, השניים מנהלים שיחה שלמה על שידות של איקאה – וכל השמות שהם מציינים שייכים לשידות אמיתיות כמובן – עד שיציר כפיה של אל מתרסק ברגע שהיא מסיימת להרכיב אותו. מה שנקרא, קלאסיקה.


Horrorstör

ספר האימה הקומי Horrorstör יצא לאור בשנת 2014 ומעוצב ממש כמו קטלוג של איקאה: דפי הפתיחה כוללים מפה של החנות, חומרים שיווקיים וטופס הזמנה המשמש כעמוד זכויות היוצרים של הספר. העלילה עוקבת אחרי איימי, עובדת בחנות דמוית איקאה בשם אורסק. "משהו מוזר קורה בחנות הרהיטים אורסק בקליבלנד, אוהיו. מדי בוקר מגיעים עובדים למצוא מדפי Kjerring שבורים, גביעי מים Glans מנופצים וארונות Liripip מרוסקים. המכירות ירדו, מצלמות האבטחה לא חושפות דבר ומנהלי החנות בפאניקה", כך נכתב בתיאור הספר. "כדי לפענח את התעלומה, שלושה עובדים מתנדבים לעבוד במשמרת לילית". סיפור האימה הרדוף עוד לא תורגם לעברית, אבל יכול מאוד להיות שיהפוך בקרוב לסרט – אחרי פרויקט עם התסריטאי והבמאי צ'רלי קאופמן שנפל בשנת 2020, חברת ההפקה New Republic Pictures רכשה את הזכויות על הספר.


"המסע המופלא של הפאקיר"

קומדיית הרפתקאות צרפתית (אך דוברת אנגלית) שמבוססת על הרומן "המסע המופלא של הפקיר שנתקע בארון של איקאה" שגם תורגם לעברית. למרות השם המתעתע, זה הרבה פחות "נרניה" והרבה יותר קומדיית מצבים. הסיפור סובב סביב אג'א, שגדל בשכונה ענייה בהודו ומחליט לנסוע לפריז לחפש את אביו אותו מעולם לא פגש. שם הוא הולך להגשים חלום ילדות – לבקר באיקאה. מכיוון שהוא חסר פרוטה, הוא מחליט לבלות את הלילה שם, ומתעורר בבוקר כשהוא במשאית בדרך למדינה אחרת.


IKEA Heights

יצירת המופת – לא פחות – ושמה "IKEA Heights" היא מלודרמת רשת בכיכובו של רנדל פארק ("וונדה-ויז'ן", "אם זו אהבה"). אופרת הסבון מצולמת, ניחשתם נכון, כל כולה בסניף של איקאה, כשהצוות וההנהלה לא מודעים לכך. היא מונה שבעה פרקים קצרים, זמינה בשלמותה ביוטיוב וכוללת בגידה, חקירה, רצח, אח אבוד שחוזר לחיים – וכל זה רק בשני הפרקים הראשונים. מלבד העובדה שהם משתמשים במיטות, במשרדים, במטבחים ובמסעדה של החנות, הם אפילו מדברים עם המוכרים שבכלל לא יודעים שהם מצולמים ושנכנסו לסדרה. יצירת מופת, כבר אמרנו?


עמוד 23 ו-Stealing beauty

הסרט הקצר (והמעולה) "עמוד 23" מפגיש בין "צעצוע של סיפור" ל"מראה שחורה" ומתרחש כולו בין דפי הקטלוג של איקאה זצ"ל. לדוגמנית שמופיעה בפרסומת לחיי משפחה מושלמים בזכות המנורה החדשה שקנו הביתה, נמאס לעמוד חסרת מעש והיא מחליטה לסייר בין דפי הקטלוג ולהבין באמת מה מתרחש בו. הסרט ההולנדי נוצר במסגרת תחרות "48 שעות" בו נדרשים יוצרי קולנוע ליצור סרט קצר בתוך שתי יממות.

גם בגזרה המקומית יש יוצרים שלקחו את אהבתם לאיקאה לשלב הבא: האמן ויוצר הוידאו-ארט גיא בן נר העביר את משפחתו למספר סניפים של ענקית הריהוט, ויצר סרטון בשם Stealing beauty בו הם מנהלים חיי משפחה "רגילים" אל מול העוברים והשבים. גם האמן רן בר לב יצר סדרת ציורים שהתבססו על קטלוגים של איקאה.

עמוד 23

Stealing Beauty


"איקאה" / שלומי שבן

ב-2014 הוציא שלומי שבן את האלבום "תרגיל בהתעוררות", שנחשב להצלחה והגיע למעמד אלבום זהב בתום חודשים ספורים. השיר הרביעי באלבום, שקיבל את שמה של הרשת, מספר על נסיעה של זוג לאיקאה. הם ביחד כבר שנתיים או שלוש, ובזמן נסיעה, כשהדובר מבין פתאום שהוא מחפש חיים מסעירים יותר. "יש משהו מטריד בנוחות הזאת". העולם שלו סטטי, מנוון, "עולם של כסף ופסטל". אז הוא מבין: הוא לא רוצה למות מול עששית מוכספת (ROTERA, כנראה), "יש לנו שולחן אוכל למה עוד אחד?". איקאה מייצגת מבחינתו את החיים הנוחים, המשעממים, חסרי הניצוץ. גם הקליפ מתאר את אותו דבר: המצלמה, שמצלמת מגבוה ומתמקדת במכונית כחולה עם חבילות צהובות – רמז לצבעים המזוהים של איקאה – לאט לאט יורדת מהכביש המהיר אל שביל לא סלול, ומתבוננת על הזמר שיוצא מהרכב ומתחיל ללכת ברגל.