סבב הלחימה האחרון בין ישראל לבין החמאס ברצועת עזה גבה קורבנות רבים. על פי גורמים משני הצדדים, נהרגו לפחות 230 פלסטינים ו-12 ישראלים. ברצועה, שהופצצה קשות על ידי ישראל בתגובה לירי הרקטות, נגרם נזק רב גם לרכוש: על פי משרד ההסברה הממשלתי בעזה, 184 בנייני מגורים בעיר ו-1,335 יחידות דיור נחרבו לחלוטין.
בין המבנים שנהרסו היה גם אחד ממוסדות התרבות החשובים ביותר של העיר, כזה שהיה קיים יותר משני עשורים והפך לבית חם לאוהבי קריאה, סטודנטים ותושבים רבים. באחד מימי הלחימה של מבצע שומר החומות, בשעה שש בבוקר, ענה סמיר מנסור לטלפון בביתו שבעזה: היה זה צה"ל ששאל אם הוא נמצא בתוך חנות הספרים וההוצאה לאור בבעלותו, הממקומת קצת יותר מקילומטר מביתו. מהצבא נמסר כי אין כל כוונה לפגוע בו, והטלפון נותק. זמן קצר לאחר מכן, החנות - מוסד מקומי אהוב שעמד בקומת הקרקע של בניין גדול יותר - כבר הייתה ערימת הריסות.
חנות הספרים נוסדה לפני 21 שנה והיא הייתה ממוקמת ליד כמה מהאוניברסיטאות הגדולות בעיר עזה. היא הייתה אחת המצליחות והמוכרות ביותר ברצועה וביקרו בה מדי יום ילדים, סטודנטים ואקדמאים מהאזור. נוסף על כך, מנסור גם הקפיד להדפיס ולפרסם ספרים שנכתבו על ידי סופרים מקומיים. "חנות הספרים הייתה כמו הנשמה שלי", אמר מנסור (53) בשיחה עם רשת NBC האמריקאית. מנסור נולד בעזה והסביר כי אין לו כל מעורבות בפוליטיקה. "הספרים הם חיי", הוסיף.
עבור הפלסטינים שחיים באזור, חנות הספרים מילאה תפקיד כמרכז חיים אינטלקטואליים, והרס החנות מסמל עבורם את אחת האבדות החמורות ביותר שנגרמו לחיי התרבות של עזה. "אם אני משווה את זה למה שקורה מסביב, זה קטן. אבל להרוס את חנות הספרים העיקרית שיש לנו זה עניין רציני", אמר רפאת אלאריר, אקדמאי ועורך אוסף הסיפורים "עזה כותבת בחזרה". אלאריר קונה בחנות מאז 1997, השנה בה החל את לימודיו באוניברסיטה האיסלאמית בעזה. מלבד מכירת כותרים רבים באנגלית, לדברי מנסור, החנות סיפקה לעיתים קרובות כותרים שביקשו הלקוחות, והם נמכרו שם במחיר נגיש - משימה שחנויות ספרים מקומיות אחרות לא הצליחו לעמוד בה.
כעת, הוא דואג ש"אנשים לא יוכלו לקנות את הספרים שהם רוצים, אנשים לא יוכלו לקרוא רומנים עבור הלימודים שלהם באוניברסיטה, במיוחד בלימודי האנגלית". עבור עמאן באשר, חנות הספרים של מנסור לא הייתה רק מקום לקנות בו ספרים, אלא גם המקום בו היא פגשה את האיש שהפך בהמשך לבעלה. בשנים שחלפו, מילאו בני הזוג את הספרייה בביתם שבג'אבליה, בעיקר בספרים שנקנו בחנות. "זה המקום שבו נפגשנו, אז זה הרג לי את הזיכרון. זה היה מקום מאוד יקר עבורנו", אמרה באשר. מנסור הסביר כי הוא היה רוצה לבנות מחדש את החנות יום אחד, אם כי הוא לא בטוח מתי זה יקרה. "נמתין עד לסיום המלחמה", אמר.
במהלך הלחימה שוגרו כ-4,000 רקטות מעזה לעבר ישראל. דובר מטעם צה"ל אמר ביום שבת האחרון כי בבניין של חנות הספרים היה גם מרכז לייצור נשק של חמאס. צה"ל הודיע כי הוא פגע ביותר מ-1,000 יעדים מאז תחילת הלחימה.