הספד בצל הביקורת: ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד הערב (ד') לסופר מאיר שלו, שהלך אתמול לעולמו בגיל 74. "שמעתי בצער על פטירתו של הסופר מאיר שלו", כתב נתניהו, "על אף חילוקי הדעות בינינו, הערכתי את כישוריו הספרותיים ובייחוד את מאמציו להנגיש את סיפורי התנ"ך לילדי ישראל. יהי זכרו ברוך". כפי שנתניהו ציין בעצמו, שלו היה בחייו מבקר בולט של ראש הממשלה - ובמהלך היממה האחרונה אנשי תקשורת רבים יצאו נגד היעדר ההתייחסות מצדו של נתניהו למותו. על אף שנתניהו פרסם את דבריו עם צאת החג, מותו של שלו פורסם מספר שעות לפני כניסתו.
נרו מאיר: פרידה ממאיר שלו, אחד הסופרים הגדולים והאהובים בישראל
בין אנשי התקשורת שביקרו את אי התייחסותו של נתניהו למות שלו היה אביעד גליקמן, עיתונאי חדשות 13. "ראש הממשלה בנימין נתניהו עוד לא מצא את הזמן להוציא הודעה על פטירתו של אחד מגדולי אנשי הרוח במדינת ישראל", כתב גליקמן, "טוב, הוא בטח עסוק בהכנת עוד נאום מסית, מלא בפייק ורעל". עיתונאית סרוגים יעל שרה רפ כתבה כי "בזמן שפוליטיקאים אחרים מספידים את שלו, נתניהו מתעלם באלגנטיות מהסופר המוכר שלא חשש להשמיע ביקורת על תפקוד רה"מ לאורך השנים. ישראל החדשה: גם אנשי תרבות, גם במותם, נספרים רק לפי עמדתם הפוליטית". העיתונאי בן כספית שיתף את אותו ציוץ, וניסח עבור נתניהו הספד אפשרי. בין המגנים היה גם עיתונאי "ידיעות אחרונות" יובל קרני, שם שלו פרסם טור שבועי גם בימיו האחרונים.
שמעתי בצער על פטירתו של הסופר מאיר שלו. על אף חילוקי הדעות בינינו, הערכתי את כישוריו הספרותיים ובייחוד את מאמציו להנגיש את סיפורי התנ״ך לילדי ישראל. יהי זכרו ברוך.
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) April 12, 2023
״אנו נפרדים היום מאחד הסופרים העבריים הגדולים בזמננו. כן, הוא מתח עלי ביקורת, לפעמים חריפה, אבל זה לא סותר את תרומתו האדירה לתרבות שלנו, לעגלה המלאה שלנו, לשכיות החמדה של הישראליות שלנו. יצירתו היתה אפית, רחבת יריעה, עמוסת דמיון ומלהטטת בשפתנו העתיקה כפי שאף אחד לא עשה לפניו. הוא… https://t.co/WJNSzAsm6n
— Ben Caspit בן כספית (@BenCaspit) April 11, 2023
למה נתניהו לא פרסם דברי הספד על מותו של הסופר מאיר שלו?
— yuval karni (@YuvalKarni) April 12, 2023
בניגוד לנתניהו, פוליטיקאים רבים הספידו את שלו עוד לפני כניסת החג - בהם גם שרים בולטים ממפלגת הליכוד. שר החינוך יואב קיש ציטט קטע מספרו של שלו, "רומן רוסי", וכתב: "מאיר שלו, מגדולי הסופרים בארצנו יהי זכרו ברוך". שרת התחבורה מירי רגב כתבה כי "שמעתי בצער על פטירתו של מאיר שלו, סופר, מחזאי ועיתונאי מוכשר, שאהבתו לשפה העברית מהווה השראה עבור רבים. יצירותיו יישארו עמנו לעד". שר התרבות מיקי זוהר ספד גם הוא לשלו, אמר ש"יצירותיו וספריו הרבים מהווים חלק בלתי נפרד מארון הספרים הישראלי ויחקקו לעד בתרבות הישראלית", אך בחר לעשות זאת באמצעות הודעה לתקשורת ולא בפוסט פומבי.
שלו נחשב לאחד הדוברים הבולטים של השמאל הציוני, וביקר לא פעם את הימין בישראל, ובמיוחד את הממסד הדתי, בחריפות. "קשה להיות בית משפט עליון בירושלים, עיר שחוקי המדינה משעממים אותה, וחברי כנסת בורים שפועלים בה זוממים לחוקק בה ולהשליט ממנה את מה שהם מכנים 'משפט התורה'... הר הבית לא גבה אלא להיפך, הוא נעשה נמוך משהיה. מי שנוהרים אליו הם קנאים וקיצונים, ודבר ה’ שהם לומדים אינו חזון השלום אלא מלחמות דת והזיות משיחיות", אמר שלו בנאום באוניברסיטה העברית, במעמד קבלת ד"ר לשם כבוד מטעם האוניברסיטה ב-2019.
במשך כ-40 שנה פרסם שלו באופן קבוע טור פובליציסטי בימי שישי, שתחילה פורסמו ב"הארץ" וכעבור כמה שנים עברו ל"ידיעות אחרונות". בטור זה, ביקר שלו את מדיניות הממשלה, במיוחד בנושאי חינוך, טבע וסביבה, דת ומדינה. על מצב החינוך כתב שלו באחד מטוריו הזכורים ב-2005: "אקלימו של בית הספר, כולל האלימות, הוא המשך ישיר של האקלים הכללי, כולל האלימות, ובמדינת ישראל, בניגוד לחברה היהודית שהצמיחה והקימה אותה, אין החינוך, ההשכלה והידע מוערכים ונכספים כמו שפעם היו".
בטורו האחרון שפורסם בסוף השבוע האחרון, כתב שלו: "פסח הוא יום העצמאות האמיתי והראשון שלנו. ודאי יותר מזה שמכונה כך היום. ביחד עם היציאה מעבדות לחירות, ערכים כמו שוויון וחירות שנכללים בו, וכמובן הטבע הפורח, עושים אותו החג היהודי הכי יפה ומגוון. אין בו הוולגריות והאלימות של פורים, ולא הקיצוניות של חנוכה ולא הנקמנות של ל"ג בעומר. הוא חג עברי מקומי אמיתי. אני מאחל לנו שחרור וחירות מכל אלה, ואימוץ של קשרים עם הארץ ועם המשפחה".