לפני כ-25 שנה, נפגשה הנסיכה דיאנה עם העיתונאי מרטין באשיר והעניקה ריאיון בלתי נשכח. בריאיון, חשפה הנסיכה לראשונה את התמודדותה עם מחלת הבולימיה, וגם התייחסה לרומן של הנסיך צ'ארלס עם קמילה פרקר-בולס (שהפכה, לימים, לאשתו השנייה). זה היה רגע שנצרב בזכרונם של הצופים עד ימינו אנו - השבריריות והפגיעות של דיאנה באותם רגעים היו מצמררים. לאחרונה, בחלוף חצי יובל, אותו ריאיון נפיץ הוצף מחדש והפך שוב לנושא שיחה מרכזי בתקשורת. הפעם, הסיבות היו אחרות: מקורבים לנסיכה טענו כי באשיר השתמש באמצעים לא לגיטימיים על מנת לשכנע את דיאנה להתראיין.
אחיה של הנסיכה, צ'ארלס ספנסר, טען כי באשיר זייף מסמכים בנקאיים ואמר לדיאנה שבן זוגה מנהל רומן עם האומנת של ילדיהם. בנוסף לטענות של ספנסר, גם חברתה הקרובה, רוזה מונקטון, ובן זוגה לשעבר, ד"ר האסנט קאן, התלוננו: לדבריהם, העיתונאי השתמש במניפולציות לא אתיות והפעיל לחץ על דיאנה, שהייתה במצב רגיש בזמנו, במטרה לגרום לה להסכים להתראיין. עקב ההאשמות הקשות, הBBC ששידרו את הריאיון בזמנו מסרו התנצלות והודיעו כי בכוונתם לפתוח בבדיקה פנימית של האירוע. באשיר שמר על שתיקה יחסית בנוגע לפרשה, ולאחרונה הודיע על פרישה מתפקידו ב-BBC, ונמסר כי הוא החליט "להתמקד בבריאות שלו", זאת לאחר שהיה במצב אנוש עקב מחלת הקורונה.
בימים האחרונים, הסתיימה החקירה שנערכה בתוך מערכת ה-BBC בניהולו של המשפטן לורד דייסון ג'ון דייסון, ופורסמו המסקנות מתוכה. לפי הטלגרף הבריטי, הבדיקה מצאה שבאשיר טען כי לנסיך אדוארד - גיסה לשעבר של דיאנה - חולה באיידס (בעוד מדובר בשקר) וכי קווי הטלפון בארמון של דיאנה מוקלטים. לפי מסקנותיו של ריצ'רד אייר, בקר של ה-BBC, "השימוש בהונאה במהלך הפקת תכניות עובדתיות ראוי רק במקרים של תחקיר על פשע חמור במיוחד... ורק במקרים בהם אשמתו של האדם הנחקר בוססה. נסיבות אלה בבירור לא תקפות לגבי ראיון עם הנסיכה מוויילס". עוד נקבע כי בפגישות הרקע שלפני הראיון שלו עם הנסיכה, באשיר השתמש ב"שקרים מזעזעים", ו"הזין את הפרנויה של דיאנה". באשיר, כך נטען, הגן על עצמו בתוקף בטענה שכל טענות השווא שנמצאו ברשימותיו הם למעשה דברים עליהם דיאנה בעצמה הודתה בפניו, ולא שקרים שהובאו מולה כדי לשכנעה להתראיין. לפי הטלגרף, המוניטין של באשיר עתיד להתמוטט לחלוטין בעקבות מסקנות הדו"ח על התנהלותו העיתונאית.
כעת, ימים ספורים לאחר פרסום מסקנות החקירה, בניהם של הנסיכה המנוחה והנסיך צ'ארלס הגיבו בנושא. "אמא שלנו הייתה אישה מדהימה שהקדישה את חייה לשירות", אמר הנסיך הארי בהצהרה. "היא הייתה שורדת, אמיצה וישרה ללא עוררין. אפקט האדווה של תרבות הניצול והפרקטיקות הבלתי מוסריות הם אלה שלקחו את חייה בסופו של דבר". הנסיך המשיך והדגיש: "לאלה שעשו איזשהו דין וחשבון, תודה שלקחתם אחריות. זה הצעד הראשון לקראת צדק ואמת. עם זאת, מה שמעסיק אותי מאוד הוא שפרקטיקות כאלה - וגרועות מאלה - עדיין נפוצות כיום. אז, ועכשיו, זה גדול יותר מרשת אחת או משרד פרסום אחד". לדבריו, "אמא שלנו איבדה את החיים שלה בגלל זה, ושום דבר לא השתנה. על ידי הגנה על המורשת שלה אנו תומכים באופן שבו היא חיה את חייה. בואו ניזכר מי היא ומה היו הערכים שלה".
הריאיון הידוע לשמצה של דיאנה אצל באשיר התרחש כחודש לאחר ההצהרה יוצאת הדופן של המלכה אליזבת' השנייה, שהמליצה לדיאנה להתגרש מהנסיך צ'ארלס. הנישואים בין השניים, שנחשבו תחילה לאגדיים והתפרקו אט-אט, הגיעו לסיומם ב-28 באוגוסט 1996. באותה שנה, נערכה בדיקה ראשונית בדבר נסיבות הריאיון (חקירה שכונתה על ידי דייסון "בלתי יעילה להחריד"). אחרי שהתקשורת נטפלה אליה ללא הפסקה, דיאנה נהרגה, כידוע, בתאונת דרכים בפריז ב-31 באוגוסט 1997, כאשר צלמי פפראצי רדפו אחריה ואחרי מאהבהּ דאז.
גם בנה השני של הנסיכה, הנסיך וויליאם, הביע את דעתו על חקירת הריאיון. בהצהרה, אמר כי "לפי דעתי, הרמאות שבעזרתה הושג הריאיון השפיע באופן מהותי על מה שאמי אמרה", אמר הדוכס תוך שהוא מצטט בחלקו את דו"ח החקירה. עוד הוסיף וויליאם כי לאותו ריאיון הייתה השפעה מכרעת על נישואי צ'ארלס ודיאנה: "הריאיון תרם משמעותית להחמרת היחסים של הוריי, ומאז פגע באינספור אחרים. זה מעציב באופן שאי אפשר לתאר, הכשלונות של ה-BBC תרמו באופן משמעותי לפחד שלה, לפרנויה ולבידוד שאני זוכר מהשנים האחרונות איתה. אבל מה שמעציב אותי יותר, זו העובדה שאם ה-BBC היו חוקרים על התלונות הראשונות שעלו ב-1995, אמי הייתה יודעת שהיא הולכה שולל".
מדובר באחד המשברים הגדולים ביותר שידעה רשת ה-BBC אי פעם: התייחסות נחרצת, חריפה ומאשימה שכזו מביתה מלוכה היא חריגה ביותר. חומרת המצב גרמה לממשלה להודיע כי היא תשקול לבצע רפורמה בהנהלת ה-BBC כדי להבטיח שנוכלות כמו זו של באשיר לא תחזור על עצמה יותר. מזכיר התרבות אוליבר דאודן אמר כי "כעת נבחן את הדיווח של לורד דייסון ונבחן האם יש צורך ברפורמות נוספות ב-BBC". בינתיים נותר לחכות ולראות אילו רפורמות אלה יהיו. יו"ר ה-BBC לשעבר, לורד גרייד, אמר בריאיון כי יש להקים מערכת המאוכלסת בעיתונאים עצמאיים: "ל-BBC יש הרבה שאלות לענות על הדרך בה היא מעצבת את העיתונות שלה".
בהמשך, נודע כי יושב הראש הנוכחי של רשת ה-BBC, טוני הול, התפטר מתפקידו בעקבות החקירה. "התפטרתי היום מתפקיד יושב הראש. תמיד הייתה לי שליחות גדולה לשירות ציבורי וברור שהמשך עבודתי בתפקיד תהווה הסחת דעת עבור מוסד שמאוד אכפת לי ממנו". הול המשיך ואמר כי "כפי שאמרתי לפני יומיים, אני מאוד מצטערת על האירועים שקרו לפני כ-25 שנה ואני מאמין שמנהיגות משמעותה לקחת אחריות".
בהצהרה שפרסם מיד עם פרסום המסקנות, הודיע הול כי "בדיעבד, היו צעדים נוספים שיכולנו והיינו צריכים לנקוט בעקבות תלונות על התנהגותו של מרטין באשיר. טעיתי כשנתתי לבאשיר את היתרון שבספק. לאורך 35 שנות הקריירה שלי, תמיד פעלתי בדרכים שאני מאמין שהיו הוגנות ועם האינטרס הציבורי במרכזן. צר לי שהחקירה לא עמדה בסטנדרטים הנדרשים".