היוצרים נגד HOT ו-yes: ארגוני יוצרים רבים עתרו בחודש שעבר לבג"ץ בטענה שהמועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין מאפשרת ל-HOT ו-yes להעביר להם פחות כסף ממה שהחוק מחייב. בין העותרים אפשר למצוא את איגוד המפיקים, ארגון השחקנים והשחקניות, איגוד הבמאים ואיגוד התסריטאים. לטענתם, מועצת הכבלים לא מחייבת את החברות לשקלל את הכנסותיהן משירותי טלוויזיה מבוססי אינטרנט בחישוב הסכום שהן מחויבות להשקיע ביצירה ישראלית, דבר שפוגע משמעותית בסכומים המועברים ליוצרים.

"HOT ו-yes מחויבים על פי חוק להשקיע 8% לפחות מהכנסותיהם מדמי מנוי בהפקה או ברכישה של יצירת ישראלית מקורית. מהיום שהם עברו לשירותי OTT (טלוויזיה על גבי האינטרנט), שהגיע ל-50% מהמנויים שלהם, הם הפסיקו להעביר 8%", מסביר המפיק שי נשר, שחתום על העתירה לבג"ץ מטעם פורום מפיקי הטלוויזיה, בשיחה עם mako שהתקיימה השבוע. "מ-400-500 מיליון שקל שהם הפרישו כל השנה, ירדה ההשקעה שלהם בחצי. הפניות למועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין, הגוף שאמור לשמור על תעשיית הטלוויזיה, לא עזרו. ישבו הפקידים ולא עשו את עבודתם.

"מבחינה מדוקדקת של החוק, התגלה שהגדרת החוק למנוי היא מי שמשלם עבור שידורים בקבלת שירותים. משמע, גם החוק מחייב אותם לשלם 8%. לא רק מהשידורים אלא מהשירותים שהם מוכרים באינטרנט, הטלפון או כל שירות אחר שהם נותנים למנוי. זאת עצם הפניה. כל איגודי תעשיית הטלוויזיה התאחדו אחרי בקשות חוזרות ונשנות מהרגולטור לעשות את תפקידו, ולא נותרה להם ברירה אלא לפנות לבג"ץ שיכריחו את HOT ו-yes ואת מועצת הכבלים והלוויין לשלם את חובן לתעשייה, לחברה ולתרבות הישראלית".

חברת HOT (צילום: חדשות 12)
חברת HOT | צילום: חדשות 12
ממיר yes Ultra (צילום: יאיר מור, NEXTER)
ממיר yes Ultra | צילום: יאיר מור, NEXTER

ומה הטענות שלהן? למה הן לא משלמות?
"החברות טוענות בתשובות שלהן ששידורים באינטרנט הם לא שידורים. הן בעצם אומרות שטלוויזיה באינטרנט, לפי החוק שחוקק לפני עשרות שנים, זה העברת אותות אלחוטיים במחשב. הן נתלות על הפירוש שנתנו לשידורים באינטרנט באותה תקופה. על זה הם מתבססות ולא תורמות את חלקן לתרבות בישראל ולתעשיית הטלוויזיה בפרט. אנחנו כמובן נתבע אותן רטרואקטיבית. מהיום שיש להן שידורי אינטרנט הן לא משלמות על המנויים האלה. זה מאות מיליונים בשנה שמפרנסים שחקנים, מפיקים, פועלי במה, צלמים, תסריטאים וכל גוף שעובד בטלוויזיה. במצב כרגע, אם לא תאגיד השידור הציבורי, התעשייה מתרסקת".

ומה אומרים במועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין?
"לא אמרו, בגלל זה הם גם נתבעים. אני אגיד לך שבמועצת הכבלים והלוויין יושבים אנשים מאוד נחמדים אבל לתעשייה הם לא דואגים. צודק השר קרעי שאומר שצריך לסגור גם אותם וגם את הרשות השנייה".

 ולשר קרעי אין אינטרס לעזור?
"השר לא קשור. דבר ראשון, הוא לא מבין את התעשייה בכלל, אבל הוא לא רלוונטי. השר לא יכול לכפות דעתו על מנכ"ל מועצת הכבלים והלוויין".

נשר מסביר כי השופט ח'אלד כבוב קבע תאריך לשמוע את עמדות הצדדים. "זה שופט שמבין טוב מאוד בכלכלה, הוא ידע לעשות את החשבון יפה מאוד. כל שופט בבית משפט יבין שיש פה עבירות על החוק, עבירות על הרגולציה ופגיעה בפרנסה של אלפי משפחות".

אתם מתכננים להטיל סנקציות?
"מה אני יכול לעשות? לא לעבוד?. פנינו לבג"ץ לבקש סעד לתעשיית הטלוויזיה ובוא נראה מה יוחלט. אני מקווה שהצדק ייעשה".

 

מהמועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין נמסר: "המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין רואה חשיבות רבה ביצירה ישראלית מקורית. על כן, היא מעודדת את שוק ההפקות המקומיות ומחייבת את בעלי הרישיונות לשידורים רב ערוציים (הוט ויס) להשקיע 8% מהכנסותיהם מדמי מנוי בהשקעה בהפקות מקומיות, ואף קבעה חובות השקעה בסוגות מורכבות בעלות נאותות השקעה. בכל הנוגע להעברת תכנים באינטרנט הרי שעניין זה כידוע אינו חלק מהרגולציה שנמצאת באחריות המועצה, ואף מספר ועדות בין משרדיות שעסקו בעניין עמדו על הדברים".

מ-yes נמסר: "אנו גאים להוביל את הפקות המקור בישראל ונמשיך להשקיע ביצירה מקומית שזוכה גם להכרה בינלאומית. אנו פועלים על פי הוראות הדין וכללי המועצה בכל הנוגע להשקעה בהפקות מקור".

מ-HOT טרם נמסרה תגובה.