פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה הוא כבר מזמן נקודת ציון חשובה בלוח השנה הקולנועי בישראל. הפסטיבל יערך השנה בפעם ה-34, ובמהלך חול המועד סוכות (22.9 – 1.10) תוכלו להצפין - או להדרים, אנחנו לא שופטים את הלוקיישן שלכם - וליהנות מ-72 יצירות קולנועיות חדשות, שזו תהיה החשיפה הרצינית הראשונה שלהן. במסגרת התחרותית של הפסטיבל ישתתפו שבעה סרטים ישראליים עלילתיים, שבעה נוספים יתחרו במסגרת התיעודית. בנוסף לאלה, יערכו הקרנות חגיגיות ומחוות ליוצרים ישראליים.
אלה הסרטים העלילתיים שיתחרו השנה בפסטיבל חיפה:
בוקר טוב ילד
עומרי הוא לוחם צנחנים שנפצע במהלך מבצע צבאי. משפחתו האוהבת וחבריו הנאמנים נלחמים כדי להשיבו לחיים. הרגעים המרגשים, המצחיקים והאופטימיים למרגלות המיטה מחברים את כולם אל עומרי וגם זה אל זה. דרמה ריאליסטית, אנושית ומלאת תקווה, על כוחם של החיים. הבמאי עצמו מגלם את דמות אביו של עומרי וקרן מור את האם.
בימוי ותסריט: שרון בר זיו
בלי דם
מורה לכתיבה עם עבר חסוי מוזמן לפגישה שמערערת אותו ומשגרת אותו למסלול חוצה גבולות: גבולות החברות, האהבה, הזוגיות, המדינה, אולי גם גבולות הסביר. הוא נע באזור דמדומים נפשי ופוליטי כשהוא מושך אחריו חוט שפורם את סביבתו הקרובה וחושף בלא ידיעתו ספקולציה אודות שתי המפלצות הישראליות הגדולות - "בטחון המדינה" ו"הטלוויזיה". בחורה שהוא יוצא בעקבותיה, חוקר שיוצא בעקבותיו, ציתותים, תצפיות ומשולשי אהבים, מייצרים חשדנות ותעתוע וצורך בפרשנות מתמדת.
בימוי ותסריט: יוסף אל-דרור
טרילוגיה על אהבה: עירום
חזיונות אונס מערערים את שלוותה של אליס תורג'מן, כוכבת עולה בשמי הספרות הישראלית. מצבה הנפשי מדרדר במהירות. היא ננעלת בדירתה ומנתקת מגע עם העולם החיצון. מתחתית הבור היא משחררת קריאה נואשת לעזרה בפני האדם הכי לא צפוי. מעבר לכביש גר זיו צוקרמן, תלמיד תיכון ומוסיקאי מחונן. דרישות ההתבגרות מטלטלות את חייו. בכדי לעמוד בהן עליו להפוך לאדם אחר לחלוטין.
בימוי ותסריט: ירון שני
עכו חלומות
עזאם סלאמה, במאי תאטרון פלסטיני, מביים בעכו הצגה אוטוביוגרפית המתרחשת בשנת 1947 - סוף תקופת המנדט הבריטי. ההצגה מגוללת את סיפור אהבתם של סבתו, הזמרת הפלסטינית לילה, וד"ר אלפסי, הרופא והתושב היהודי האחרון שנותר בעיר בתקופת המלחמה. ההצגה נתקלת בהתנגדות מצד גורמים יהודים וערבים ולא זוכה לעלות על במת התיאטרון.
בימוי: דניאל וקסמן, תסריט: דניאל וקסמן, דוד וקסמן, אורנה עקד
עץ תאנה
בעיצומה של מלחמת האזרחים באתיופיה, מינה חיה עם סבתה ואחיה פצוע המלחמה בפאתי העיר אדיס אבבה. רגעים של שקט היא מוצאת ליד עץ התאנה המבודד, שם היא מבלה את זמנה עם חבר ילדותה אלי, המסתתר מפני משאיות צבאיות החוטפות נערים וגברים צעירים מרחובות העיר בימים המכונים "ימי איסוף". בעוד המלחמה הולכת וסוגרת על האזרחים, משפחתה היהודית של מינה טווה תכנית להגר הרחק מהמלחמה אל ארץ ישראל, אך מינה שלא מוכנה לעזוב את אלי מאחור, טווה תכניות משלה כדי להבטיח את הצטרפותו למסע.
בימוי ותסריט: עלמוורק דוידיאן
פרא אציל
אלי, נער עם הפרעות אכילה מתגורר בשכונת הארגזים עם סימה אמו ויפת בעלה, זוג נרקומנים בגמילה. אלי נקרע בין דאגתו לאמו ובין רצונו לגור עם אביו יום-טוב, אמן תמהוני מעט ומהורהר, חריג בנוף המקומי של השכונה. באווירה המתפקעת מיצרים ואלימות של דרום תל אביב, דבר אינו נשאר בממדיו הטבעיים ולמרות ניסיונותיו הנוגעים ללב של אלי להיות המבוגר האחראי, סכסוך משפחתי קטן מתפתח לטרגדיה שעיוורון ותאוות נקם משחקים בה תפקיד מרכזי.
בימוי: מרקו כרמל, תסריט: דודו בוסי ומרקו כרמל (על פי ספרו של בוסי)
תל אביב על האש
סלאם הוא עוזר הפקה בצילומי אופרת סבון ברמאללה. שקר קטן שסלאם מספר לאסי, קצין בצה"ל, מוביל לקידומו הפתאומי לתפקיד תסריטאי מן השורה. אבל יש לו רק בעיה אחת - הוא לא יודע לכתוב. כדי שלא יפטרו אותו סאלם כורת ברית חשאית עם אסי, שעוזר לו לכתוב את הסצנות. בתמורה סלאם מביא לאסי חומוס פלסטיני משובח וגם מבטיח לסיים את הסדרה בחתונה, כמו שאסי דורש. אלא שסלאם מתקשה לקיים את ההבטחה.
בימוי: סאמח זועבי, תסריט: סאמח זועבי ודן קליינמן
מחוץ לתחרות העלילתית, יוקרנו:
קריאה לחלומות
בטוקיו הגשומה, אקו מסבכת את חייה ע״י פרסום מודעת ״קריאה לחלומות״ בעיתון הקוראת לאנשים לשלוח לה את תיאור ופרטי חלומותיהם. עם הטוסטוס שלה היא מבקרת זרים בביתם ומציגה בתשלום את פרשנותה לחלומם כמעין תיקון של זיכרון ופיענוח התת מודע. אירועים מסתוריים מתחילים להצטבר לרשת של חלומות שקשורים לשכן שלה, לחוקר במשטרת תל אביב החוקר רצח ברח׳ אלנבי, גנגסטר רוסי וידידתו מרימת המשקולות ואישה קשישה בסיפור שנפרש בקווים מקבילים.
בימוי ותסריט: רן סלוין
אחד משלנו
הקרנה חגיגית - עותק דיגיטלי משוחזר של הסרט זוכה פרס האקדמיה, בבימויו של אורי ברבש. דרמה מרתקת על אחוות לוחמים, מוסריות וטוהר הנשק הרלוונטית לחלוטין גם לימינו. מחווה למפיק צבי שפילמן - מראשוני המפיקים העצמאיים בתעשיית הקולנוע בישראל, במלאת חמש שנים לפטירתו.
מחווה לערה לפיד
עורכת הסרטים המוערכת ערה לפיד נפטרה לפני כחודשיים. ערה הייתה אורחת קבועה ונאמנה של פסטיבל הסרטים חיפה, וגם שימשה יו"ר צוות השיפוט בתחרות הקולנוע העלילתי לפני שנתיים. ערה השכילה להעביר עבור במאים רבים את חלומם, אל המסך ועשתה זאת בפרפקציוניזם ובעבודת נמלים של חודשים רבים. לזכרה, יוקרנו בפסטיבל הסרטים הבאים: גן ילדים, עד סוף הלילה, מקודשת, מחסומים, והגננת.
במסגרת התיעודית יתחרו הסרטים הבאים:
אבן נייר ומספריים
רז ולילך, זוג יוצרים, מתמסדים ובונים בית. הם מתעדים טיפולי פוריות, הולדת תאומים: נור, תינוקת בריאה וים, עם מום בלב. ים מאושפז לסדרת ניתוחים, צנתורים והשתלות. הוא מוחזק בבידוד בבית, למעלה משנתיים, לצד אמו ואחותו, מחשש להדבקות במחלות. הילדים גדלים ואז פורץ סרטן אצל האב והמשפחה שוב מוצאת עצמה בשגרה של הישרדות. במהלך שש שנים צילמה המשפחה את עצמה מתמודדת עם הטראומה. דרך היצירה היא מציפה את הפער בין החלום למגבלות הגוף ובמעשה האמנות מציעה תקווה, נחמה ואפילו חיוך.
בימוי: לילך מרקמן
אור חוזר
תנועת התשובה שפרצה בסוף שנות ה-60 נקלעה למשבר. החברה החרדית שבה ניסו להיטמע לא יכלה להכיל אותם, ורבים מבני הדור השני חוו משבר זהות ועזבו את הדת. רבים מהם נשרו ממערכות החינוך, והפכו לנוער בסיכון. הסרט עוקב אחרי תהליך ההתפקחות של חלק מבעלי התשובה. אלה הבוחנים מחדש את דרכם מחוץ לחברה החרדית, ומחפשים זהות חדשה. הם מקיימים שיח פתוח וקשוב עם בני הדור השני. הם מקימים קהילות ומערכות חינוך משלהם, ומבקשים לסלול דרך דתית חדשה, תנועת התשובה כזרם חדש ביהדות מחשבת מסלול מחדש.
בימוי: מרדכי ורדי
ארמי אוף לאברז בארץ הקודש
להקת הפופ השבדית "ארמי אוף לאברז" הוציאה בשנות התשעים שורה של להיטים אירופאיים עתירי קיטש מילולי, דימויים קאמפיים וחדווה מינית משולחת רסן. הסרט "ארמי אוף לאברז בארץ הקודש" בוחן בעין ביקורתית ומשועשעת את הפופולריות המתמשכת והבלתי צפויה של ההרכב בישראל, ארץ למודת סיכסוכים, ועוקב אחר החלטתו הדרמטית של ז'אן פייר ברדה לעזוב את שוודיה ולעלות לארץ.
בימוי: אסף גלאי
חוקרת
אלה היא חרדית בת 28 העובדת כחוקרת פרטית ומסרבת להינשא וללדת למרות לחצי המשפחה. במהלך חקירה היא פוגשת באמיר, צעיר שחולם לתבוע את אביו על שנטש אותו, סירב לשלם מזונות והתנער ממנו כלכלית. הסיפור של אמיר מעורר את סקרנותה והיא יוצאת לחקור. אלה מופתעת לגלות מציאות לא ידועה בה עשרות אלפי אבות מתכחשים לחובה המשפטית שלהם ונוטשים את ילדיהם כלכלית, ילדים שנפגעים ולא יודעים לתת שם למצב, בזמן שהמערכת המשפטית והחברתית יודעת ומעלימה עין.
בימוי: ענת יוטה צוריה, שירה קלרה וינטר
מוייסרים
שתי נשים חרדיות אוזרות אומץ לשבור את קוד השתיקה שאופף את החברה החרדית בנושא פדופיליה, ונאלצות להתמודד גם עם הקהילה, שמתייצבת להגנת הפוגע. את השתיים מלווה שאנה, העובדת בארגון חרדי שמטרתו לעזור לשינוי החברתי שחל בנושא זה בקהילה החרדית.
בימוי: דלית קימור
המראה של השמש
תמר אריאל, גדלה במושב דתי בדרום הארץ, בעולם רווי ערכים יהודיים וציוניים ובבית שאפשר לה ללכת בנתיב שלה. לאחר ששרתה שנתיים בשרות הלאומי, היא התגייסה לצבא והייתה לנווטת הקרב הדתייה הראשונה בחיל האוויר הישראלי. בסתיו 2014, לאחר תקופה עמוסה של לוחמה במבצע צוק איתן, תמר יצאה להתאוורר בטיול לנאפל. כשתמר וקבוצה של ישראלים ותיירים מכל העולם, הגיעו לפסגת האנפורנה, הם נקלעו לסופת שלגים בלתי צפויה ונאלצו להיאבק על חייהם מול פגעי הטבע.
בימוי: נטע אריאל
סוחר הקרקעות
יונס שוכב על ערש דווי, אחרי שבץ קשה. מסלון הבית הוא צופה בשידורים חיים ממצלמות האבטחה שהוצבו סביב הבית כאמצעי זהירות, לאחר שהוא וילדיו הותקפו פעמים רבות. "אנחנו אשמים במה שקרה, עשינו לעצמנו בושות", הוא אומר לבנו ביובש, ומסכם את מפעל חייו - עשרות שנים של סיוע ליהודים ברכישת קרקעות של פלסטינים. רגע לפני מותו, יונס מבקש למכור את הבית ולמצוא למשפחתו מקום בטוח יותר.
בימוי: טל מיכאל, דוד אופק
מחוץ למסגרת התחרותית יוקרנו גם סרטי הדוקו הבאים:
"העברים"
מיזם "העברים", הוא מעבדת יצירה לסרטי תעודה ביוגרפיים על כותבים וכותבות בולטים בשדה התרבות העברית והיהודית. המיזם, שיצר יאיר קדר לפני עשר שנים, מזמין במאים מהשורה הראשונה ליצור סרטים שמשלבים סיפור ביוגרפי, תרגום של היצירה הטקסטואלית לוויזואליה קולנועית, מוזיקה מקורית, אנימציה עצמאית ופרשנות אישית לכדי עשיית סרטים מקוריים שמפגישים בין שירה וספרות, לבין תעודה וקולנוע, ומייצרים מחוות קולנועיות אמנותיות למורשת העמוקה והמכובדת של כתיבה עברית.
לבדיתי - האגדה על מרים ילן-שטקליס
בדירה קטנטנה בירושלים, מוקפת בובות וחתולים, כתבה מרים ילן-שטקליס את שירי הילדים שכבשו לבבות של דורות שלמים: "הבובה זהבה", "הסבון בכה מאוד", "מיכאל" ואחרים. אגדה רוסית שמספרת את סיפורה של כלת פרס ישראל הראשונה לספרות ילדים, הגדולה במשוררי הילדים בישראל.
בימוי: ראובן ברודסקי
מורי - חידת שבזי
ארבע פרטים ביוגרפיים ידועים לגבי רבי שלום שבזי. אפילו איור של פניו לא נמצא. אך גם ארבע מאות שנה לאחר מותו, שבזי הוא משורר פופולארי ונחשב לגדול חכמי ומשוררי תימן. מסע בעקבות אחד מגדולי היוצרים בספרות העברית והיהודית, שכתב למעלה מ 800 שירים, עירב בכתיבתו עברית וערבית, התאהב במשיח, התייסר בחשקים, הרג שניים מילדיו והפך לאגדה.
בימוי: ישראלה שעאר מעודד
אל עבר הדממה - דויד פוגל
הוא נחשב לאחד מגדולי הספרות העברית, למרות שלא היה ציוני וחי בארץ רק שנה אחת. הותיר רומנים, נובלות ושירים בעברית נהדרת, אשר תיארו מיניות ותשוקה, חילופי תפקידים וזהויות. מסע בעקבות יוצר העצוב, שהצליח להיות שוב ושוב במקום ובזמן הלא נכון, עד שהדבר עלה לו בחייו.
בימוי: איילת עופרים
פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה יערך בתאריכים 1.10 - 22.9 באתרים שונים בעיר. כל הפרטים וכן תוכניה מלאה זמינים באתר הפסטיבל.