הסופר סמי ברדוגו הוא הזוכה בפרס ספיר לשנת 2020 (תשפ"א) על ספרו "חמור" בהוצאת הספרייה החדשה - זאת על פי החלטת ועדת הפרס בראשות עו"ד אמי פלמור. יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, הגיע היום לביתו של הסופר על מנת להודיע לו על הזכייה ולהעניק לו את הפסלון. לצד התואר הנכסף, ברדוגו יזכה גם במענק על סך 150 אלף שקלים, וספרו יתורגם ויוצא לאור בשפה הערבית ובשפה נוספת לבחירתו.
בעשרים השנים שחלפו מאז היווסדו הפך פרס ספיר, לאחד האירועים המובילים בלוח השנה הספרותי. מאז שנת 2000 הוא ניתן לסופרים מוכרים ומוערכים, בהם דוד גרוסמן, אורלי קסטל-בלום, יורם קניוק ואתגר קרת. אירועי שנת העשרים לפרס, שחוגג את מיטב הספרות העברית שראתה אור בישראל במהלך שנת 2020, החלו בדצמבר האחרון עם פרסום הרשימה הארוכה של המועמדים לפרס הנחשב. בתחילת חודש פברואר, פורסמה רשימת המועמדים הקצרה, המונה חמישה ספרים וסופרים, כאשר כל אחד מהם זכה במענק של 40 אלף שקלים. לרשימה הקצרה הגיעו הסופרים רועי חן, יוסף בר יוסף, גיא עד, יעקב צ' מאיר וסמי ברדוגו - שכאמור, ספרו הוא זה שנבחר מתוך חמשת המועמדים.
הספר מתאר שמונה ימים בחייו של רוֹסלָאן איסָקוב, יליד אזרבייג'ן כבן 50. רוסלאן הלך בדרך שולית של המושב בת הדר בו הוא חי בתשע השנים האחרונות, כשנתקל בשני שוטרים שביקשו ממנו לעצור רגע ולהחזיק חבל המחזיק חמור, ולא לזוז עד שיגיעו לאסוף אותו - אבל איש לא בא, ומאז חי אתו חמור. הספר מלווה את רוסלאן, כאמור, לאורך שמונה ימים ביוני 2018, כשהוא מטפל בחמור ומקיים מפגשים מיניים עם חברו היחיד, האמריקאי סטיב.
הוועדה נימקה את הבחירה בספר "חמור" של ברדוגו ובהצהרתה נכתב כי "בלשון וירטואוזית ומקורית בתכלית, בחוכמה ובאומץ, 'חמור' של סמי ברדוגו מאיר פינות של עזובה והזנחה בדרך שטרם נעשתה. פינות גשמיות - כמו הפריפריה, הגוף, אבטלה, בעלי חיים, חצרות ושדות בור - וגם פינות עזובות בתודעה ובמחשבה. כי כמעט אין להתרחשות הזאת מילים משל עצמה, לשון שתופסת אותה, דיבור שיראה מי היא ומה היא פשוטו כמשמעו. מה הן התחנות הכמעט יתומות, הפזורות?". עם פרסום רשימת המועמדים הקצרה, נכתב בנימוקי הוועדה לבחירתו של "חמור" כי הספר "מצליח לייצג גם את הסתמיות של התודעה, את הריק, ואף על פי כן דמויותיו נותרות בזרותן ובכך גם שומרות על עצמאותן. זוהי כתיבה שכולה הוויה טהורה".
בוועדת הפרס חברים, מלבד פלמור, גם חוקר הספרות פרופ' אבנר הולצמן מאוניברסיטת תל אביב, חוקרת הספרות ד"ר שירה סתיו מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר התרבות והספרות ד"ר שגיא מעין מממכללת ספיר, ראש המחלקה לספרות משווה באוניברסיטת בר אילן, ד"ר מיכל בן חורין, המשורר ויוצר הקולנוע עמיחי חסון והעיתונאי ומבקר הספרות אלעד בר נוי.