מספר שבועות לאחר שתושבת ערב הסעודית מאנה אל שריף, בת 32 ואימא לילד בן חמש, נעצרה על ידי המשטרה לכמה ימים משום שנהגה בעצמה, ביום שישי האחרון מחאת נשות ערב הסעודית לקבלת חופש לנהוג העלתה הילוך כשקבוצה של נשים יצאו לנהוג ברחובות ריאד.
המחאה שהתארגנה בעקבות המעצר של אל שריף בעמוד הפייסבוק של קבוצת Women2Drive קראה לנשים הסעודיות שמחזיקות ברישיון נהיגה בינלאומי לצאת ב-17 ליוני לכבישים ופשוט לנהוג. הרעיון מאחורי היוזמה היה לא לצאת בתהלוכה כאקט מחאה מופגן אלא פשוט להשתמש ברכב ליציאה לסידורים, קניות, הסעת הילדים ועוד, כמו בכל מקום אחר בעולם.
בהתחלה קצת קשה להאמין אבל למרות שבתחומים מסוימים ערב הסעודית מציגה קדמה טכנולוגית ורמת חיים מהגבוהות בעולם ומאפשרת לנשים ללמוד ולהגיע להשכלה אקדמית והשתלבות בתפקידים בכירים בתחומים אחרים, המדינה המוסלמית אוכפת חוקים וצווים דתיים מיושנים המגבילים את חופש התנועה של הנשים ובהתאם לכך אין באפשרות נשות ערב הסעודית להוציא רישיון נהיגה.
ערב הסעודית היא ככל הנראה המדינה היחידה בעולם היום שלא מרשה לנשים לנהוג אך ניסיונות מחאה קודמים נגד תקנה דתית זו לא הצליחו להביא לשינוי.
כך למשל, בשנת 1990 קבוצה של כחמישים נשים שיצאו לנהיגה פומבית בשיירת מכוניות נעצרה ולאחר מכן נאלצו הנשים להתמודד עם שלל הגבלות כמו שלילת דרכונים ופיטורים ממשרות ציבוריות.
בעקבות רוחות השינוי שפקדו את העולם הערבי בחודשים האחרונים מחאת הנשים הסעודיות שוב ניצתה ברשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר והתעצמה לאחר מעצרה של אל שריף, אבל כמו עוד לא מעט מחאות שמתחילות ברשת מרבית התומכות בחרו, אולי מחשש ממעצר או מהתנכלות מצד גורמי דת, לא לקחת חלק פעיל במחאה ולצאת לנהיגה ורק קומץ של כמה עשרות נשים יצאו ביום שישי לנהוג בעצמן.
מאהא אל-קאהאטאני, פעילה אקטיביסטית, דיווחה כי היא יצאה לעשות קניות בקניון לקראת חגיגת יום ההולדת של בתה אך לקחה עימה גם תיק קטן עם בגדים להחלפה ושטיחון למקרה שתיעצר.
בסופו של דבר, ככל הנראה בהוראה מלמעלה מחשש לפגיעה בתדמיתה של ערב הסעודית, המשטרה החליטה לא להתערב ולמעט כמה עיכובים לצורך בדיקות רישיון לא נעצרה אף אחת מבין הנשים שנהגו בשישי.
אל-קאהאטאני הביעה אכזבה ממספרן הקטן יחסית של הנשים שיצאו למחות אך ציינה שכל מחאה מתחילה מקומץ של אנשים והסבירה שלא מדובר בגחמה אישית מתוך רצון לנהוג במכונית אלא בצורך בסיסי שמקשה מאוד על ההתנהלות ומצריך את הנשים להחזיק נהגים פרטיים או להיעזר כל העת בקרובי משפחה.
אגב, באופן רשמי, הרשויות הסעודיות מסרו בתגובה לשאלת כלי תקשורת מן העולם כי הן לא מכירות את המחאה או כל פעילות יוצאת דופן שהתרחשה בסוף השבוע האחרון וגם כלי התקשורת המקומיים התעלמו לחלוטין מהאירוע.
המחאה תפסה תאוצה ברשתות החברתיות, אך בשלב זה רוב הנשים הסעודיות מפחדות לצאת למחות בכביש
>> ככה נשים צריכות לנהוג - אפרת הופמן מלכת הדריפטינג לוהטת על המסלול