אחרי מספר שנים בהן מרבית הישראלים מחקו את טורקיה מרשימת היעדים שלהם בעולם בעקבות הידרדרות היחסים כתוצאה מהמשט ההוא לעזה, הקיץ זה היה אמור להשתנות וסוכני תיירות דיווחו לפני מספר חודשים שהקלאבים בטורקיה חוזרים להיות היעד מס' 1 של הישראלים, כי עם כל הכבוד לרצון לנקום בעוינות הטורקית בסופו של דבר הישראלים הבינו שהם ממש מתגעגעים לחופשות מפנקות במחירים נמוכים בקלאבים של הכל כלול עם 7 ארוחות ביום וקניות של מוצרי עור בזול וזיופי מותגים באיכות טובה בשווקים של אנטליה.
עם זאת, באזורנו המטורף דברים לעיתים משתנים מהר וזמן קצר אחרי שרכבת אווירית של ישראלים החלה להציף את טורקיה פרצו אירועי "צוק איתן" וכצפוי הצהרות חסרות כל רסן מצידו של ראש ממשלת טורקיה ארדואן לא איחרו להגיע.
לאחר פיאסקו במסגרתו אלפי ישראלים נתקעו בטורקיה בעקבות הפסקת הטיסות מטורקיה לישראל, ישראלים רבים הצהירו בזעם שהם עם טורקיה גמרו סופית ומעתה הם לא תורמים אפילו יורו אחד לכלכלת המדינה העוינת הזו.
עוד ב-mako רכב
יבוא המכוניות מטורקיה בצל משבר המרמרה
מדריך: איפה באירופה מותר לנסוע הכי מהר
עם כל הכבוד לנכונות שלכם בשם הפטריוטיות לוותר על חופשת הכל כלול כדאי שתפנימו שטורקיה היא לא רק מדינה של קלאבים ושווקי מסחר בסגנון ים תיכוני אלא גם מעצמה תעשייתית גדולה שמייצרת כמעט הכל - ממוצרי טקסטיל, דרך מוצרי חשמל ועד למכוניות וכשאנו מציינים מכוניות אנו לא מדברים על מותג אוטו-סאן או על גרסאות מקומיות למכוניות פיאט או רנו מלפני כמה עשורים שבוודאי נתקלתם בהן כמוניות בחופשה האחרונה שלכם באנטליה, אלא על כלי רכב מודרניים לחלוטין של מותגי רכב אהובים ונחשבים הנמכרים בכל העולם וגם כאן בישראל, ויש להניח שמרביתכם כלל לא יודעים שהם מיוצרים בטורקיה.
לכן, לפני שאתם באים עם רעיונות להחרים מכוניות מתוצרת טורקית אולי כדאי שתציצו ברישיון הרכב שלכם. רבים מכם עשויים להיות מופתעים לגלות שהמכונית הצרפתית, הקוריאנית או אפילו היפנית שרכשתם בעצם הגיעה לכאן היישר מטורקיה.
צילום: נעם וינדשנת 2014 צפויה להביא את שוק הרכב המקומי לשיא חדש ובשבעת החודשים הראשונים של השנה נמכרו כאן 153,977 כלי רכב חדשים מהניילונים, מהם - אולי כדאי שתשבו - 22,417 כלי רכב ממוצא טורקי.
למעשה, אחרי קוריאה ויפן, טורקיה היא יצואנית הרכב השלישית בגודלה לישראל עם נתח שוק שעלה מ-10 אחוזים ב-2013 ללא פחות מ-14.6 אחוזים בשבעת החודשים הראשונים של 2014.
המכוניות שמגיעות אלינו מטורקיה
כדי להבין מהיכן מגיעים למספרים מטורפים כאלה קבלו את דגמי המכוניות מייד-אין-טרקי שנמכרות בישראל:
הקורולה החדשה של טויוטה נחתה כאן בדורה ה-11 לפני כשנה ועד מהרה הפכה ללהיט ענק בזכות המרווח הפנימי המצוין, יחידת ההנעה המוצלחת, האבזור הנדיב ומוניטין האמינות היפני הידוע של טויוטה.
אז זהו, היא אמינה בהחלט אבל יפנית - לא ממש, ובניגוד לדור הקודם שהגיע אלינו (מאז 2010) מיפן, כל הקורולות החדשות מגיעות אלינו מטורקיה.
מאז תחילת השנה נמכרו 9360 קורולות ויחד עם עוד כמה יחידות של הוורסו בסך הכל נחתו כאן 10095 טויוטות טורקיות.
מבחן דרכים טויוטה קורולה החדשה
גם יצרנית הרכב הפופולרית בישראל, יונדאי הקוריאנית, היא לפעמים בכלל טורקית ומי שיבדוק ברישיון הרכב של ה-i20 או ה-i10 החדשה יגלה שהן לא הגיעו מקוריאה הרחוקה וגם לא מהודו (כמו ה-i10 הקודמת) ו-7,239 רכבי יונדאי עשו השנה לארץ דרך קצרה למדי מטורקיה.
כל אחד יודע שרנו היא יצרנית רכב צרפתית, אך מרבית מכוניות רנו שמגיעות לארץ מיוצרות בטורקיה ומתחילת השנה הגיעו לכאן 3,686 רנו טורקיות מדגמי קליאו החדשה, פלואנס (כולל זו החשמלית של בטר פלייס ז"ל) ומגאן בגרסת 5 דלתות האצ'בק.
קליאו, 208, פיאסטה, סוניק ואיביזה במבחן
לא צריכים להיות חובבי רכב גדולים כדי לדעת שפיאט מיוצרת כמובן בארץ המגף. ובכן, זה לא לגמרי מדויק ובעוד שלארץ הגיעו מתחילת השנה 770 פיאט "מייד אין איטלי", גם 825 רכבי דובלו ופיורינו הגיעו אלינו, אתם מנחשים נכון, דווקא מטורקיה.
אגב ה-500, הרכב שללא ספק הכי מזוהה עם פיאט והאופי האיטלקי השובב, מיוצר ב... פולין.
רוצים להיות עוד יותר מופתעים? רבים מעריצים את הונדה בשל מוניטין הדיוק והתכנון היפני שהולך לפניה במשך שנים והפך את המותג לאהוב על ישראלים רבים, אך למעשה כבר די הרבה שנים שהסיוויק בתצורת סדאן 4 דלתות ש-546 יחידות ממנה נמכרו כאן מאז ראשית השנה (גרסאות ההאצ'בק והסטיישן מיובאות מבריטניה) מגיעה לכאן מטורקיה.
מבחן דרכים: הונדה סיוויק החדשה
זה לא נגמר כאן וניתן לציין שגם הטרנזיט של פורד (26 יחידות השנה) מגיע אלינו מטורקיה.
למרות שישראל היא מדינה קטנה יחסית היא נחשבת לאחד משווקי היצוא הגדולים של תעשיית הרכב הטורקית בעולם.
עם זאת, למרות הכעס שרבים מכם חשים כלפי הטורקים ובניגוד למדינות אחרות מהן מיובאות מכוניות לארץ (יפן ודרום קוריאה, למשל) בהן התנועה היא די חד כיוונית, חשוב לציין שלמרות הצהרותיו המתלהמות של ארדואן הקשרים הכלכליים בין המדינות מצוינים וכך למשל טורקיה היא אחת מהלקוחות הטובים ביותר של התעשיות הביטחוניות בישראל.