גם בדיקת השתן נעשתה ללא הסברים. ארכיון | צילום: חדשות 2 רוכב קטנוע זוכה בשבוע שעבר מנסיעה תחת השפעת סמים ואלכוהול, בגלל שהחיפוש שעשו אצלו השוטרים היה לא חוקי. לפני כשמונה חודשים תפסו בלשי המשטרה את הרוכב באחד מרחובות קריית אתא, כשהוא נוהג תחת השפעת סמים ואלכוהול. דגימת שתן שנלקחה ממנו גילתה שרידים של סם מסוג קנביס.
בלשכת התעבורה במחוז צפון של המשטרה הזדרזו להגיש נגדו כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בחיפה, אך מחדל של השוטר שעצר אותו, הוביל לכך שלא הואשם דבר.
רוכב הקטנוע, באמצעות עורך דינו משה טברו מהסנגוריה הציבורית, הודה שאכן רכב על הקטנוע, אך הכחיש שהיה תחת השפעת סמים או שהיה שיכור. במהלך המשפט התברר שהשוטר שעצר אותו מצא מתחת למושב הקטנוע חשיש שהיה מגולגל בתוך נייר. הסנגור טען שעצם עריכת החיפוש על האופנוע ללא הסכמתו של הרוכב פוסלת למעשה את ראיות המשטרה, ולכן יש לזכות את מרשו מהאשמות נגדו.
שופט בית המשפט לתעבורה בחיפה שלמה בנג'ו החליט לזכות את רוכב הקטנוע מכל אשמה בנימוק שהחיפוש שערך השוטר בתא המטען של הקטנוע לא היה חוקי ולא היה בהסכמתו. "בחינת המקרה שלפניי מלמדת על ליקוי מהותי בהוגנות ההליך והחקירה כלפי הנאשם, אשר ניצב בחוסר אונים בתחנת הדלק. השוטרים ניגשו אליו מבלי שביצע כל עבירה, חיפשו בתא המטען שלו, ללא הסכמתו ומבלי שהם מסבירים לו שקיימת בפניו זכות להתנגד לחיפוש, לא אמרו לו שאם תימצא ראייה מפלילה הדבר עלול לפעול לחובתו", נימק השופט את החלטתו הנדירה.
נהג שיכור ב-160 קמ"ש, אך זוכה משום שהשוטר לא החליף פיה בינשוף
אבל זה לא המקרה היחיד, בשנה האחרונה בתי המשפט לתעבורה בארץ זיכו נאשמים בתיקי נהיגה תחת השפעת סמים ואלכוהול, לאור מחדלים של שוטרים שאינם מודעים לזכויות הנאשמים.
הפיה לא הוחלפה, הנהג זוכה. בדיקת ינשוף | צילום: חדשות 2 כך למשל נהג שנתפס במהירות של 160 קמ"ש כשהוא שיכור, זוכה לחלוטין בגלל שהשוטרים לא החליפו את הפיה במכשיר הינשוף כפי שמחייבים הנהלים. במקרה אחר, נהג שנסע תחת השפעת סמים ואלכוהול ונתפס בכניסה לאילת זוכה בגלל שהמשטרה לא הייתה בטוחה שדגימת השתן שנתן הייתה שייכת לו ולא לנהג אחר.
נהג משאית שנתפס על ידי בלשי המשטרה כשהוא נוסע בכביש הערבה, לטענתם תחת השפעת סמים ואלכוהול, זוכה בבית המשפט לתעבורה בבאר שבע בגלל שהמשטרה הכריחה אותו לעשות בדיקת שתן.
לכאורה מדובר בסדרת זיכויים על עבירות חמורות מאוד שיכולות להסתיים באסונות כבדים, אבל אין ספק שמדיניות בתי המשפט לתעבורה בארץ לזכות נהגים עקב מחדלי שוטרים או התובעים, מצביעה על כך שהשופטים לא ממהרים להאמין לראיות שהמשטרה מציגה להם. האם מדובר בשינוי מגמה?
"בעבר השופטים לא היו מזכים על עבירות כאלה והיו מקבלים את הראיות של התובעים המשטרתיים כאמינות, אבל ככל שרף הענישה כלפי הנהגים הוחמר, השופטים מתייחסים היום לכל תיק תעבורה כמו לתיק פלילי לכל דבר", הוא מדגיש.
לדבריו, השופטים מקפידים היום בתיקי תעבורה חמורים כדי להגיע לחקר האמת ולהיות בטוחים שהשוטרים לא פגעו בזכויות היסוד של הנאשם בעת החקירה ולאחריה.
מותר לאזרח לא לאפשר חיפוש ברכבו
"החוק מחייב את השוטרים לאפשר לכל חשוד להיוועץ בעורכי דין, בטרם ימסור את גרסתם אבל זה לא קורה לצערי בתיקי תעבורה. השוטרים רושמים את הדו"ח על מכסה המנוע של הניידת וחורצים את גורלם של הנהגים מבלי שיכולו לקבל ייעוץ משפטי וזה חמור מאוד", ציין והוסיף: "חובה על השוטר לתת לחשוד להיוועץ עם עו"ד במיוחד כשרף הענישה בתיקי התעבורה גבוהה מאוד יחסית לעבר. הרבה נהגים לא יודעים שהזכות הזו מוקנית להם, על פי החוק, והשוטרים מנצלים את זה לרעה ולכן יש גם עלייה גדולה בזיכויים יחסית לעבר".
שוטר תנועה עצר אתכם? שימו לב לזכויותיכם
1. אין לערוך חיפוש במכונית או בקטנוע של הנהג ללא רשותו אם אין חשד סביר שהשתמש בסם או שתה משקאות אלכוהוליים בטרם נהג
2. חובה על השוטרים לוודא שהחליפו את הפייה בינשוף
3. נטילת דגימת שתן מנהג ללא צורך. כלומר, למרות שאין חשד סביר שהוא מסומם או שיכור
4. מניעת זכות היוועצות עם עורך דין