מידד נתיב ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה שופטת בית המשפט השלום לתעבורה בפתח תקווה החליטה לזכות נהג מערבל בטון מנהיגה בשכרות ותחת השפעת סם, תוך שהוא מותחת ביקורת קשה ונוקבת על התנהלות השוטרים בעת שנטלו מהנהג דגימת דם שלא הוכח שאכן שייכת לו.
בפברואר 2012 חצה נהג מערבל בטון צומת באור אדום והתנגש במכוניתו של מידד נתיב. נתיב נפצע באורח אנוש וכעבור זמן קצר מת מפצעיו. מחקירת בוחני התנועה במרחב השרון עלה כי נהג מערבל הבטון נהג תחת השפעת אלכוהול ובגופו נמצאו שרידי סם מסוג חשיש.
הפרקליטות הגישה לבית משפט השלום לתעבורה בפתח תקווה כתב אישום נגד הנהג בגין עבירות של גרימת מוות ברשלנות ונסיעה בשכרות ותחת השפעת סם.
במהלך המשפט כפר הנהג, באמצעות עו"ד אלעד שור, בהאשמות כי נהג בשכרות או שהיה מסומם וטען כי נפלו פגמים מהותיים בהליך לקיחת דגימות הדם מגופו, בהעברת המבחנות למעבדה ובתוצאות הבדיקה ולכן יש לזכותו מעבירות הללו.
לדברי הסניגור, לא הוכח מעל לכל ספק סביר שמרשו נכנס לצומת באור אדום וקיימת אפשרות סבירה שהוא נכנס לצומת באור ירוק.
לדבריה, לא הוכח מעל לכל ספק סביר שהנהג הנאשם נהג בהיותו שיכור וכי נפלו פגמים בהליכי לקיחת דגימת הדם מגופו, בסימון המבחנות ובתיעוד הליך העברתן למעבדה, דבר שיוצר ספק גדול לגבי זהות נותן דגימת הדם שנבדקה על ידי הרופאים.
מתברר שמגופו של הנהג נלקחה דגימת דם לצורך שתי בדיקות: שכרות וסמים. במהלך המשפט הקצין שלקח את הדגימה וטיפל במבחנות לא זכר באיזו דרך סימן אותן. לדבריו, בגלל שהדגימה נלקחה בשטח יתכן שרשם על גבי המבחנות, אך בפועל התברר שרק מבחנה אחת מתוך השתיים הגיעה למעבדה, כך שלא ברור אם דגימת הדם הזו היתה במבחנה מסומנת.
"למרות ששתי המבחנות הוכנסו למעטפה סגורה, אי הקפדה על סימון המבחנות באופן ודאי יש בו להעלות ספק בדבר מקור הדגימה שנמצאה במבחנה אשר לא סומנה", הדגישה השופטת בהכרעת הדין שניתנה אתמול.
לטענתה, לא הוכח מעבר לספק סביר שהקצין שנטל את הדגימה הסביר לנאשם את מטרתה ולא הוכח שקיבל את הסכמתו לכך וגם לא כי הבין את משמעות סירובו לבדיקה לו היה מסרב לה, שכן הקצין לא תיעד במזכר את השתלשלות הדברים.
מחדל נוסף הוא שהמעטפה עם המבחנות הועברה לבדיקת מעבדה בבית חולים רק ארבעה ימים לאחר שנלקחה דגימת דם מהנהג ואין תיעוד היכן אוחסנה עד אז.
לאור מחדלי המשטרה והפגמים שנמצאו בהליך נטילת דגימת הדם מהנאשם, זיכתה אותו השופטת מחמת הספק מעבירות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסם.
יחד עם זאת, השופטת מצאה את נהג מערבל הבטון אשם בתאונה, דחתה את גרסתו על הסף והרשיעה אותו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות שהעונש המקסימלי עליה הוא עד שלוש שנות מאסר בפועל, תוך שהיא מסתמכת על עדים לתאונה ועל דברי בוחני התנועה שחקרו את נסיבותיה.
יאיר נתיב | תמונת AVI: mako בנו של המנוח, יאיר נתיב, שהיה בתוך המכונית בעת התאונה ועד לפגיעת המערבל שגרמה למות אביו, אמר ל"מאקו" בתגובה להכרעת הדין שזיכתה את הנהג: "חבל שבית המשפט זיכה את הנהג הנאשם מעבירה של נהיגה בשכרות עקב מחדלים ופגמים בעבודת השוטרים שנטלו ממנו את הדגימה. למעשה, השוטרים לא פעלו על פי הנהלים ומי שנהנה מההפקר הוא הנהג שלא הורשע בעבירה שהיא חמורה לכשעצמה. אם השוטרים היו פועלים על פי הנהלים ניתן היה לגזור על הנהג עונש חמור מאוד".
על העובדה שהיה עד לתאונה, סיפר נתיב: "זה דבר שזוכרים כל החיים, זה ילווה אותי תמיד. זו תאונה שהיה אפשר למנוע אם הנהג לא היה מנסה ל"גנוב" את הרמזור האדום ואבי לא היה נהרג".
פרט מדהים הוא שהנהג הודה כי שבוע קודם לתאונה השתמש בסמים, וכי יתכן מאוד שמישהו הכניס לו חשיש לתוך נרגילה ללא ידיעתו.
"זה כואב וצורם שהנהג עוד הודה שהשתמש בסמים זמן קצר לפני שנהג במשאית", מוסיף הבן, "אני סומך על מערכת המשפט שתגזור על הנאשם עונש ראוי וחמור שישקף את מעשיו כדי להרתיע נהגים אחרים מלבצע עבירות שגובות חיי אדם לשווא".
בפרקליטות יבקשו לגזור על הנהג את העונש המקסימלי על פי החוק, כאמור - שלוש שנות מאסר, וישקלו להגיש ערעור בתיק רק לאחר שינתן גזר הדין, במהלך החודשים הקרובים.
>> "למה שלא תתנצל על שהרגת את אבי?" - יאיר נתיב פונה לנהג
יאיר עם אביו מידד | צילום: באדיבות המשפחה