"הגיע הזמן ללגליזציה" אומר ערן דורון ראש המועצה האזורית רמת הנגב. "אם נשכיל לנצל את פוטנציאל גידול וטיפוח זני קנאביס במרחבי הנגב נצליח נוכל גם לשלב את הקהילות השונות בעשייה", הוא מוסיף.
ערן עשה פניה לראשי המפלגות השונות במהלך השנה וגם כעת לקראת הבחירות וביקש כי יבחנו להכריז על המועצה כ"שמורת קנאביס". במכתב שהוציא לראשי המפלגות השונות נכתב כי "לאחר הקמת גדר הגבול עם מצרים והעצירה הכמעט מוחלטת של ההברחות מהגבול, הפכה המועצה האזורית רמת הנגב לאזור גידול המריחואנה הגדול והפעיל בארץ. כוחות הביטחון חושפים מדי חודש חממות גידול רבות בשטחינו ומחרימים כמויות אדירות המגודלות על ידי האוכלוסייה הבדואית. וחשוב לקחת בחשבון כי ישנם גורמים עבריינים שעסקו בעבר בהברחת סמים ועם פעילות צה"ל עברו לגידול מקומי בשטחי הנגב, שטחי אש וקפלי קרקע בשמורות טבע. מדובר בעבריינים שגורמי האכיפה יכולים וצריכים להתמודד איתם, גורמים שאחר כך ממלאים את הארץ בסמים מסוכנים ובאיכות כימית מסוכנת. במקביל, הכוונה שלנו בזמן הקרוב היא להגיש תוכנית מחקר ליק"ר (יחידה לקנאביס רפואי) וביצוע מחקרים בהתאם לרשיונות שיתקבלו".
ברמת הנגב יש מרכז לפיתוח ומחקר חקלאי פורץ דרך לשימוש במים מליחים. "כשהתחיל כל סיפור הקנאביס בארץ, בחנו את האפשרות לפתוח מחלקה לטיפוח זנים שיוכלו להתמודד בתנאי מדבר וזה מה שאנו עושים במסגרת המחקר החקלאי שלנו. גילינו שבניגוד למי קולחין או מים שפירים, מים מליחים מיצרים איכויות גבוהות יותר של פרי בגלל ריכוזי המלח בקרקע. אנחנו גם לומדים מכמויות גידולי הקנאביס הבלתי חוקי בנגב שכנראה גם תחת תנאים פיראטים במדבר אפשר לגדל קנאביס. אנחנו נביא את זה לרמת פרימיום.".
שדות המריחואנה של המגדלים הבדואים בנגב לרוב שוממים מאדם. דבר שמקשה מאוד על השוטרים לתפוס את המגדלים. הם בדרך כלל משאירים במקום נשים או נערים כדי שישגיחו מרחוק על הנעשה יסייעו להם בלילה להשקות את השתילים. כעת גם המועצה האזורית רמת הנגב רוצה להיכנס לשוק הקנאביס הפורח ולהקים כ- 15 דונם של מבני גידול ומעבדות. "ככל שהנושא יוסדר, יידחקו החוצה העבריינים ושטחי הגידול הפיראטים יהפכו לחממות משוכללות", אומר ראש המועצה.
בישראל חלה עלייה של מאות אחוזים בכמות מטופלי הקנאביס ואין ספק שהמספרים רק יילכו ויגדלו. לכן הצורך במגדלים מקומיים ואיתו הצורך במחקר יישומי משמעותי ומקצועי להבטחת מוצרים איכותיים ועקביים בערכים הקנבואידים, ,בייעול שיטות הגידול ובמחקר אגרוטכני אותו מתכננים ברמת הנגב.
דורון חושב קדימה ומעריך שבחודשים הקרובים תוקם חווה שתחחיל בעבודת מחקר. "אנחנו מקווים שתוך שנה עד שנתיים נגיע לפיתוח של טכנולוגיה חדשה שתאפשר הדירות ואיכות גבוה. הכוונה היא לפתח את התחום בכל הפרמטרים ברחבי המועצה. כשנשכיל לנצל את פוטנציאל גידול וטיפוח זני קנאביס במרחבי הנגב נוכל גם לשלב את הקהילות השונות בעשייה. צידו השני של המטבע שמשמש עבריינים ופורעי חוק יכול להוות קרקע פוריה למחקר, גידול, טיפוח, תעסוקה ועוד. כמובן שככל שהנושא יוסדר, יידחקו החוצה העבריינים ושטחי הגידול הפיראטים יהפכו לחממות משוכללות".
מעבדת מחקר לקנאביס רפואי תוקם בחודשים הקרובים לאחר השלמת הליכים בירוקרטיים מול רשות מקרקעי ישראל. צוות מחקר ופיתוח ברמת הנגב עוסק כבר בגיבוש תוכניות המחקר למיצוי ערכים קנבואידים, לייעול שיטות גידול, בחינה ובחירה של זנים. המחקר כולל גם טיפול לאחר קטיף ובחינת התנאים הנכונים לטיפול בחומר הצמחי, משלב הגידול עד לשלב הסופי, לדוגמה מניעת התפתחות עובשים המהווה אחת הבעיות הגדולות בתחום.
"בתקופת הקורונה אנשים רבים נאלצים להתמודד עם מצבי לחץ קיצוניים. יש עלייה חדה במטופלים במוצרי קנאביס רפואי בארץ ובעולם בעקבות המגפה" אומר איציק צור, סמנכ"ל פיתוח כלכלי במחקר ופיתוח. "בנקודה זו למחקר ופיתוח יש יתרון וניסיון. בהתייחס לתנאים האופטימליים לגידול קנאביס ברמת הנגב, כמו למשל כראייה, החממות הפיראטיות במגזר הבדואי. זה טבעי שבמו"פ רמת הנגב המתמחה באגרוטכניקה חקלאית נעסוק גם בכך".
ד"ר יובל קיי, דר מורן סגולי ושבתאי כהן, הם שלושה חוקרים שעובדים במרכז הפיתוח. לדבריהם, אזור רמת הנגב הינו אחד האזורים הטובים ביותר לגידול קנאביס בשל תנאי האקלים של אוויר יבש וטמפרטורות לילה נמוכות יחסית בקיץ. תנאים אלו מאפשרים מבנים עם בקרת אקלים וגידול ברמה טכנולוגית גבוה. בנוסף, מספר חברות מישראל ומחו״ל העוסקות בטכנולוגיות חקלאיות מתקדמות נמצאות איתם בקשר. בשנה האחרונה גם נפתח באיזור מרכז החדשנות FRONTIER של חברות הזנק בתחום האגטק. למרכז זה ניגשו מספר חברות עם טכנולוגיות המתאימות ליישום בקנאביס.