משרד הבריאות שלח השבוע מסמך נהלים למנהלים מוסמכים למתן רשיונות למטופלים לצורך שימוש עצמי בקנאביס רפואי. המסמך שחתום על ידי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, כולל 18 סעיפים המתיחס לסמכויותיו של הרופא המומחה שמוסמך על ידי משרד הבריאות לתת למטופלים רשיונות לשימוש עצמי למטרות רפואיות במסגרת ציבורית. כך לדוגמא, סעיף 4 מתייחס להבט הכלכלי של מתן רשיונות.
גביית תשלום על מתן רישיונות יכולה להיעשות רק באמצעות המסגרת הציבורית ורק בהתאם למה שהותר למסגרת לגבות וככל שהותר למסגרת לגבות. חל איסור מוחלט על המנהל המוסמך לגבות בכל דרך אחרת שהיא תשלום בגין מתן הרישיון, ובכלל זה במסגרת גבייה פרטית, התניית שירות בשירות אחר, וכו'. אבל מה שמטריד רבים בתעשייה הוא סעיף 16.
טרם מתן רישיון חובה על המנהל המוסמך לבדוק במערכת ה- XRM האם אותו מטופל הגיש בקשה שנדחתה או שיש בקשה פתוחה המטופלת על ידי היק"ר או ע"י מנהל אחר. במקרה בו בקשה קודמת של אותו מטופל נדחתה בחצי השנה האחרונה, או הבקשה עדיין נמצאת בטיפול של גורם אחר, חובה על המנהל המוסמך להפנות את המטופל למצות את השיח מול הגורם המוסמך אליו הגיש בקשתו או לבקש דיון חוזר בפני הרופא הראשי של היק"ר לפי סעיף 1.7.3 לנוהל 106,לפי העניין.
המשמעות של הסעיף הזה היא שאם אדם הגיש בקשה לרשיון והיא סורבה, הוא צריך להמתין חצי שנה בטרם יוכל להגיש בקשה חדשה. על פי הנוהל, הוא מופנה שוב לרופא שליווה את המטופל והגיש את הבקשה ומבקש לקיים את הדיון מחדש. הרופא המנפיק יצטרך להתעסק עם יותר בירוקרטיה. סעיף 17 מציין במפורש כי אי עמידה בכללים עלולה לגרום להגבלת או לשלילת ההסמכה.
גורם שמלווה מטופלים בדרך לרישיון מספר ל-mako קנאביס, "בניגוד לרושם שהתקבל כי מדיניות השר החדש היא לכיוון של הקלה על הרופאים ועל החולים, המציאות מראה לנו כי לבינתיים, שום רוח חדשה לא מנשבת. או שבעצם, זה לא השר שקובע? אלא הפקידים?".
ד"ר ברקת שיף קרן היא מומחית כאב, ונחשבת כיום לאחת הדמויות הבולטות בממסד הרפואי שסייעה לאלפי לחולים לקבל רישיון לקנאביס רפואי. לדבריה עיתוי המכתב אינו מקרי ובנוטף לגך הוא משקף את מדיניות היקר ככזו שמגבילה ניפוק רשיונות. "עיתוי המכתב שחתום ע״י פרופ חזי לוי ונשלח מהיקר לרופאים בעלי ההסמכה למתן רישיון קנביס - איננו מיקרי כלל. עקרו הוא קריאה לסדר לכל מי שמרהיב לתת לחולים רישיונות שלא במסגרת הציבורית .ולמי שאינו מתנהל לפי הכללים של נוהל 106. מתוך שימוש יומיומי במערכת מתן רישיונות הקנאביס של משרד הבריאות אפשר לראות שמרבית הרישיונות ניתנים שלא במסגרת הציבורית, כאשר קופות החולים מכבי ומאוחדת מאפשרות מתן רישיונות במסגרתן ובשאר הקופות הרישיונות ניתנים במשורה ובבתי החולים אין קבלת רישיונות לחולי כאב אלא רק לחולים אונקולוגיים. לעומת זאת שוק מתן רישיונות ע״י גורמים פרטיים משגשג ונעשה לעתים קרובות אפילו מבלי שהחולה ביקר אצל הרופא שסיפק לו את הרישיון. יתרה מכך, התעשיה כוללת מספר ניכר של גורמים מתווכים. המצב הזה משקף בצורה ברורה את מדיניות היקר - מדיניות מגבילת רישיונות - לעומת צרכי קהל החולים. שומה עלינו לבוא לשר הבריאות החדש כדי להציג בפניו את פני הדברים כפי שהם נראים בעיני המטפלים".
אין ספק כי מדובר בצעד מפתיע, בהתחשב בכך שהממשלה החדשה הצהירה על רפורמת קנאביס ושר הבריאות החדש, ניצן הורוביץ, הפך בשנים האחרונות לפרזנטור למען הלגליזציה. האם למרות ההצהרות, ההבטחות והציפיה הגדולה, חזרנו בדיוק לאותה נקודה?
* תגובת נשרד הבריאות לכתבה טרם התקבלה