צריכת קנאביס במהלך ההריון מגדילה את הסיכון להשמנת יתר ולרמות סוכר גבוהות אצל הילד בשנים הראשונות לחייו. כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
במחקר השתתפו 103 אימהות בהריון, מהן נאספו דגימות שתן בסביבות השבוע ה-27 של ההריון. באותן הדגימות, נמדד ריכוזם של 12 רכיבים שונים הנפוצים בצמח הקנאביס (קנבינואידים), ביניהם גם שני הרכיבים המוכרים והנחקרים ביותר – CBD ו-THC. בסך-הכל נמצא קנאביס בגופן של 15 מהמשתתפות במחקר. מדובר במחקר המתבסס על מדדים אובייקטיביים, בניגוד למחקרים המבוססים על סקרים הנתונים להטיות, או כאלה המבוססים על שאלות כמו "האם צרכת קנאביס?", מבלי להתייחס לזן בו נעשה שימוש ולריכוז הרכיבים הפעילים.
כ-5 שנים מאוחר יותר, הילדים של אותן האימהות שהשתתפו במחקר הוזמנו לסדרת בדיקות קצרה במעבדת המחקר בקולורדו. המטרה הייתה לבחון האם קיימים הבדלים בין הילדים בכל הנוגע להשמנה ולאחוזי הסוכר בדם. מן התוצאות עולה כי בקרב ילדים לאימהות שצרכו קנאביס במהלך ההריון יש אחוזי סוכר גבוהים יותר בדם (נמדד לאחר צום), אחוזי שומן גבוהים יותר ומשקל גוף גבוה יותר.
על צריכת קנאביס בהריון
מדובר, אמנם, בממצא ראשוני, אבל כזה שמרחיב אף יותר את ההבנה כי בכל הנוגע להשפעות קנאביס על ההריון עדיין רב הנסתר על הגלוי. מספר הנשים בעולם שצורכות קנאביס בהריון רק הולך ועולה, ואילו הידע המחקרי בנושא עדיין נותר דל. דיווחים שונים על פגיעה בהתפתחות העובר בהחלט צריכים להדליק נורת אזהרה, אבל היתרונות שנשים רבות מוצאות בקנאביס וההקלה שהוא מביא (למשל במניעת בחילות) מובילים רבות מהן להמשיך ולהשתמש בו על אף הסיכונים שאולי קיימים.
המחקר שהוצג לעיל מהווה נדבך נוסף בידע ההולך ומצטבר אודות ההשפעות השליליות האפשריות של שימוש בקנאביס במהלך ההריון. אם לא על הנשים עצמן – אז לפחות על העובר שלהן.