התמכרות לקנאביס מעלה את הסיכון לבעיות לב, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Addiction. באמצעות מאגרי מידע רפואיים נרחבים במיוחד, בחנו החוקרים 60,000 נבדקים – מחציתם סובלים מהתמכרות לקנאביס ומחציתם בריאים - ובחנו האם קיים קשר סטטיסטי בין התמכרות לצמח לבין קיומן של הפרעות לב שונות.
הפרעת התמכרות לקנאביס (בשמה המדעי "הפרעת שימוש בקנאביס") מוגדרת כחוסר יכולת להפסיק את השימוש בצמח, גם בשלב שבו הוא גורם לפגיעה נפשית וגופנית. על פי הערכות מדעיות, אחד מכל חמישה צרכני קנאביס מפתח התמכרות, או על פי מחקרים אחרים – אחד מכל עשרים אנשים בכלל האוכלוסייה הוא מכור לקנאביס. מספר המכורים הוא בהחלט גדול מספיק על מנת לערוך השוואות סטטיסטיות שונות שאפשר "לסמוך עליהן", ומספר של 30,000 מכורים לקנאביס שנכללו במחקר הנוכחי מעיד על כך.
במחקר הנוכחי, שנערך על ידי קבוצת חוקרים קנדית, התנהל מעקב אחר כל המשתתפים במשך שבע שנים. נבדקים אשר חוו אירועי לב טרם המחקר לא נכללו בו. החוקרים התבססו על ממצאים של אנשים שאינם סובלים מהפרעות רפואיות כרוניות או מהפרעות פסיכיאטריות מלבד ההתמכרות לקנאביס, דבר שבוודאי יכול היה לעוות את הממצאים הסטטיסטיים שהיו עולים מן המחקר. כמו כן, החוקרים השוו בין הנבדקים גם בנוגע למין וגיל. דבר נוסף שחשוב להזכיר הוא שלא צוין כי האנשים שהוגדרו כ"בריאים" אינם צורכים קנאביס; רק צוין שהם אינם מכורים לו.
במהלך שבע השנים בן התנהל המעקב, נמצא ש-2.4% מהמכורים לקנאביס סבלו מאירוע לב (הראשון במהלך חייהם), זאת לעומת 1.5% מבין המשתתפים שאינם מכורים לקנאביס. במילים אחרות, הסיכון ללקות באירוע לבבי היה גדול כמעט פי 1.7 בקרב אנשים המכורים לקנאביס. באופן מפתיע, בקרב הסובלים מהתמכרות לקנאביס הסיכון היה גבוה יותר אצל אנשים שלא סבלו מהפרעות רפואיות אחרות במהלך התקופה ולא טופלו תרופתית.
"המחקר שלנו לא מספק מספיק מידע כדי להגיד שהפרעת שימוש בקנאביס גורמת למחלות לב, אבל אנחנו כן יכולים להגיד מעבר לכל ספק שקנדים הסובלים מהפרעת שימוש בקנאביס נמצאים בסיכון גבוה יותר לחוות אירוע לבבי", אמר ד"ר אניס בהאג'י, עורך המחקר.
על אף דבריו הזהירים של עורך המחקר, הקשר בין אירועי לב לבין שימוש בקנאביס כבר עלה במחקרים קודמים. מחקר שהוצג באוניברסיטת סטנפורד בתחילת השנה הראה ממצאים דומים, עם סיכון מוגבר של 34% ללקות במחלת לב בקרב צרכני קנאביס, וכתלות בתדירות הצריכה. גם הקשר בין שימוש בקנאביס לבין לחץ הדם עדיין לא הובהר, כאשר ממצאים מסוימים מעידים על ירידה בלחץ הדם בעקבות שימוש בצמח, אבל לא ברור אם מדובר בקשר ישיר או בקשר עקיף המטווח על ידי ירידה בלחץ ובחרדה. ממצאים אחרים, לעומת זאת, מעידים כי שימוש בקנאביס דווקא עלול להעלות את לחץ הדם, ובמיוחד אם השימוש בו נעשה בעישון.