WADA הוא הגוף המגדיר באופן המדוקדק והמעמיק ביותר את רשימת החומרים האסורים לשימוש על-ידי ספורטאים. הוא קובע אילו חומרים חוקיים לשימוש ואילו לא, ונותן התייחסות למועד השימוש (במהלך התחרות או בימי חופש) ולמינונים. לא רק הועד האולימפי העולמי מסתמך על הסטנדרטים של WADA, אלא למעשה מרבית התאחדויות הספורט בתבל, למשל התאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א).
אחד החומרים האסורים בתכלית האיסור כבר שנים רבות הוא קנאביס. ספורטאי הנתפס משתמש קנאביס עשוי להיות מושעה מפעילות לפרק זמן ארוך במיוחד. גם הימצאותם בדם של רכיבים מסוימים של קנאביס, כגון THC וכן תחליפי קנאביס מלאכותיים, תוביל לענישה מחמירה. יש לציין ש-CBD – רכיב הקנאביס מותר לשימוש, ובלבד שהוא נצרך בנפרד מהצמח וללא רכיבים אחרים שלו, דבר שכמעט ואינו רלוונטי בעבור המשתמש הממוצע הצורך קנאביס בעישון.
לאחרונה גבר העיסוק בשאלת האיסור המוחלט על ספורטאים להשתמש בקנאביס. בהתחשב בכך שאין עדויות לכך שקנאביס עומד ולו באחד בשני הקריטריונים המרכזיים של WADA להגדרת חומר כאסור לשימוש – הוא אינו משפר ביצועים והוא אינו מזיק לבריאות – לא ברור מדוע החומר עדיין נמצא ברשימה אחת עם חומרים ממריצים ועם סמים קשים מסוגים שונים.
העת לשינוי
השבוע התקיימה הועידה השנתית של WADA, בה נקבעת רשימת החומרים האסורים לשנה הקרובה. הרשימה החדשה תוכרז ב-1 באוקטובר הקרוב, ותיכנס לתוקפה בתחילת 2022. בסוכנות העולמית הודיעו כי השינויים ברשימה יהיו מינוריים והצהירו באופן ברור כי קנאביס ישאר מחוץ לחוק גם בשנה הקרובה. עם זאת, אחת הכותרות המעניינות שיצאה מהועידה היא בנוגע לבחינתה מחדש של חוקיות השימוש בקנאביס בקרב ספורטאים. "ועדת ההנהלה אישרה את החלטת רשימת המומחים המייעצת להתחיל בשנת 2022 סקירה מדעית של הסטטוס של קנאביס", נכתב באתר הארגון.
כזכור, נושא השימוש של ספורטאים בקנאביס עלה לכותרות בחודשים האחרונים בעקבות השעייתה המתוקשרת של האתלטית האמריקאית שקארי ריצ'ארדסון מהמשחקים האולימפיים בטוקיו אחרי שנמצאו בדמה שאריות THC. לא בטוח שהמקרה של האצנית הצעירה הוא זה שעורר את הסוכנות העולמית לשקול את השינוי, ואף סביר יותר כי היה לו חלק מזערי בדבר. כך או כך, התודעה הציבורית לנושא הולכת וגוברת, בד בבד עם ממצאים מדעיים המעידים על היותו של קנאביס בטוח למדי לשימוש בעבור ספורטאים. בהחלט יתכן שבועידה השנתית הבאה של WADA יוכרזו הקלות משמעותיות בנושא הקנאביס, לקראת 2023. נחיה ונראה.