מחקר שפורסם בשבוע שעבר (ב-10 בינואר) הראה תוצאות חסרות תקדים על היעילות של רכיבים המצויים בצמח הקנאביס במניעת הדבקה בקורונה. אבל האם זה אומר שעישון קנאביס ימנע מכם לחלות? ממש לא בטוח.
המחקר פורץ הדרך נערך באוניברסיטת אורגון בארצות-הברית, וגם עשה רעש תקשורתי גדול בימים לאחר שפורסם. מתוצאותיו עולה כי שני חומרים המצויים בכמויות גדולות בצמח – CBDA ו-CBGA – עשויים למנוע הדבקה בקורונה. שני החומרים נפוצים במיוחד בזן קנאביס מסוג המפ (זן של קנאביס שאינו ממסטל, ומשמש לצרכים רבים בתעשיות השונות), וכשהם באים במגע עם הנגיף, הם נקשרים לחלבון המסייע לו לחדור לתוך תאי הגוף של האדם ומונעים ממנו לעשות זאת.
האם עישון קנאביס מונע קורונה?
מהסתמכות על תוצאות המחקר להסקת מסקנות מרחיקות לכת – הדרך עוד ארוכה. אם שני החומרים (CBDA ו-CBGA) מזכירים לכם בשמם משהו מוכר, הרי שמדובר בשתי החומצות מהן נוצרים CBD ו-CBG, שני רכיבים מוכרים למדי בצמח הקנאביס (ובעיקר CBD, החומר הנלמד והנפוץ ביותר בצמח, בצוותא עם THC).
מרבית מוצרי ההמפ, המשווקים בארצות רבות באופן חוקי לחלוטין (גם במדינות בהן אין לגליזציה, וזאת מכיוון שמדובר בזן שמכיל אחוזים אפסיים של THC), אינם מכילים CBDA ו-CBGA. לא כל שכן תפרחות קנאביס שעוברות שריפה בטמפרטורה גבוהה, או במילים אחרות – עישון.
משמעות המחקר
משמעות הדבר אינה כי יש להפחית בערך המחקר שפורסם בשבוע שעבר. ההפך הוא הנכון: מציאת רכיבים שקיימים בצמח שקל לגדל, בהרבה מאוד מדינות אפילו חוקי לגדל, ויכולים למנוע הדבקה בקורונה, היא אירוע חשוב ומרגש בהתקדמות המחקר והמלחמה בקורונה. יתכן בהחלט שהפקת תמציות המפ המכילות את שני החומרים המדוברים תאפשר מתן בטוח ויעיל לבני אדם, באופן שיאפשר להפחית או למנוע הדבקה בנגיף.
עם זאת, חשוב להבין שמדובר במחקר ראשוני, שנערך בתנאי מעבדה ולא בבני אדם אמיתיים (וכי אף אתיקה שבעולם לא תאפשר לבצע מחקר הכולל הדבקת בני אדם בקורונה, רק כדי לבדוק איזה חומר מונע מהם לחלות ואיזה לא). שנית, אין להסיק מהמחקר כי עישון קנאביס עשוי למנוע קורונה. כמו חומרים רבים אחרים בטבע, גם כאן מדובר בשני חומרים שאם תשרפו אותם, פשוט תאבדו את האפקט לחלוטין. בהקשר הזה, כמו בהקשרים רבים אחרים כשזה מגיע לקורונה, הדבר הכי נכון הוא פשוט להתאזר בסבלנות.