אתמול בערב פורסם ב"מהדורה המרכזית" כי שני אחים, בני שנתיים ושש, אושפזו בבית החולים לילדים ספרא בשיבא תל השומר לאחר שאכלו עוגיות קנאביס של ההורים. בן השנתיים במצב קשה וללא הכרה, ובן השש במצב בינוני עם הכרה מעורפלת. בית החולים ספרא דיווח למשטרה על האירוע ורשויות הרווחה עורבו.
התופעה הזאת בישראל אינה קורית בפעם הראשונה, גם בעולם הרעלת קנאביס בקרב ילדים היא תופעה שהולכת ומתגברת בעולם. מחקר שנערך בבית חולים לילדים רק לפני כשנה באונטריו קנדה, מצא כי בשנתיים האחרונות, מאז הלגליזציה של קנאביס, נרשמה בקנדה עלייה של פי ארבעה באירועי הרעלת קנאביס בקרב ילדים מתחת לגיל 12, ועלייה של פי שלושה באשפוזים בטיפול נמרץ בגין הרעלת קנאביס.
אצלנו בארץ אמנם אין לגליזציה, אך היו מקרים של ילדים אשר צרכו בטעות קנאביס והגיעו למצב של הרעלה. "בישראל יש 20-15 מקרים בשנה של הרעלות קנאביס בקרב פעוטות וילדים, הצעיר ביותר היה תינוק בן שמונה חודשים", כך אומרת ד"ר יעל לוריא, רופאה פנימית, מומחית בפרמקולוגיה קלינית ומנהלת המרכז הארצי למידע והרעלות הממוקם במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. "אנחנו מספקים ייעוץ 24/7 במקרים של הרעלות שונות, ביניהן גם הרעלות קנאביס".
מהי הרעלת קנאביס?
"כשילדים מוצאים ג'וינטים, פירורים של התפרחת על הרצפה או מגיעים לבקבוק של שמן קנאביס, הם עלולים להכניס את החומר לפה ולהגיע למצב של הרעלה. ההשפעה היא בעיקר על מערכת העצבים המרכזית - מטשטוש וישנוניות ועד שקיעה במצב חוסר הכרה ופרכוס. היו לנו מקרים של ילדים שהיו זקוקים לאשפוז בטיפול נמרץ כתוצאה מהרעלת קנאביס. לשמחתנו, כל הילדים יצאו בשלום מזה, אבל ההרעלה עלולה להיות קשה ואף מסכנת חיים. לדיכוי נשימה ממושך עלולות להיות השפעות ארוכות טווח על הילד.
לדברי ד"ר לוריא, קנאביס, מכל הסוגים, בין אם לצרכים רפואיים או לפנאי, משפיע אחרת על ילדים מהאופן שהוא משפיע על מבוגרים: "יש לכך מספר סיבות – ראשית, המשקל של הילדים הוא נמוך יותר באופן משמעותי מהמשקל של המבוגרים, ולכן לכמות קטנה עלולה להיות השפעה משמעותית. שנית, מערכת העצבים המרכזית של ילד היא שונה מזאת של מבוגר, והתגובות של ילדים לתרופות ולחומרים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית גם היא שונה. ממש כמו שיש להרחיק תרופות, חומרי ניקוי, אלכוהול, סוללות וסיגריות מהישג ידם של ילדים, כך גם אסור שקנאביס יגיע אליהם".
מה הטיפול בילדים שנמצאים במצב של הרעלת קנאביס?
"הטיפול תלוי בחומרת המצב. היו מקרים של ילדים שנדרשנו להנשים בטיפול נמרץ. אין טיפול ספציפי להרעלת קנאביס, אלא טיפול תומך בלבד עד שההרעלה חולפת״.
מה ניתן לעשות כדי למנוע הרעלת קנאביס בקרב ילדים?
"מבחינה רגולטורית, צריך לקחת בחשבון את הסכנה הזאת. בישראל זה עדיין לא קורה, אבל אם זה יקרה אז יש צורך להגביל מוצרי מזון שמכילים THC ושהם אטרקטיביים לילדים, כמו ממתקים וסוכריות. בנוסף חשובה הדרכה להורים לגבי הסכנות לילדים ואחסון בטוח אם יש מוצרי קנאביס בבית״.