ע.ש. הוא ילד מתוק בן 13 עם עיניים שכאילו צוירו במכחול. הוא סובל מפרכוסים אפילפטים בשינה, והתרופה היחידה שעצרה אותם ושיפרה את מצבו היא הטיפול בשמן קנאביס רפואי. עד אתמול ובמשך שנים, הטיפול הזה עלה להוריו כ-370 שקל בחודש, מחיר מפוקח, לא תלות במינון שצורך ע.ש. – 30 גרם לחודש, כלומר 3 בקבוקי שמן. אבל ממחר, כשיפוג צו הביניים שאפשר את רכישת התרופה במסגרת אותו מחיר ישן ומפוקח, הוריו יצטרכו לשלם כ-280 שקלים על כל 10 גרם – על כל בקבוק - מתוך שלושת הבקבוקים שהוא זקוק להם, כלומר כ-840 שקלים.
אבל ע.ש. אינו המטופל היחיד בקאביס רפואי במשפחתו הגרעינית, גם הוריו של ע.ש. מטופלים כל אחד מהם בקנאביס רפואי, בגין תסמונות כאב כרוניות. החל ממחר, על מנת שלכל אחד מבני המשפחה המטופלים יהיה את הטיפול בקנאביס רפואי שהוא זקוק לו, תזדקק המשפחה להוצאה חודשית קבועה של 3,500 שקלים.
והם לא המשפחה היחידה. למשפחות רבות יש יותר מילד אחד – אפילפטי או עם צרכים מיוחדים, לעיתים גם וגם - המטופל בקנאביס רפואי. כך למשל א' ו-ד', אחים בני 14.5 ו-15.5, הסובלים שניהם מאפילפסיה ואוטיזם, ונזקקים לקנאביס רפואי במינונים של 70 ג' ו-60 גרם לחודש (בהתאמה). גם הם היו מוגנים בצו הביניים שהוציא בג"צ במסגרת עתירת עמותת הקנאביס הרפואי כנגד הרפורמה, שהבטיח כי הם יוכלו להמשיך ולקבל טיפול בעלות חודשית מפוקחת של 370 שקלים לחודש בלבד עבור כל אחד מהם. החל ממחר, כשהצו הזה יפוג, יאלצו הוריהם לשלם 3,750 שקלים בחודש עבור הטיפול לו נדרשים שני ילדיהם.
הכל בגין רפורמת הקנאביס הרפואי כאמור, אשר הוחלה במהלך שנת 2019, והביאה להסרתו של פיקוח המחירים על מוצרי הקנאביס הרפואי שנהג משך עשור – ולאינפלצית מחירים דוהרת, שבגינה מזה למעלה משנתים נאלצים עשרות אלפי מטופלים בקנאביס רפואי לבחור בין קורת גג, מזון או לבוש חם לחורף, לבין טיפול רפואי שעלותו זינקה בין לילה לכדי אלפי שקלים. זינוק שנוצר לא רק משום הסרת הפיקוח עצמה, אלא כתוצאה של רגולציה כבדה – וריבוי חוליות במערך הייצור וההפצה, שכל אחת מבקשת לה נתח מהרווחים – המושתתים לבסוף כולם על כיסו של החולה הסובל, ושלרוב נשען על קצבת ביטח לאומי למחייתו.
עד אתמול, מצוקה זו – הצורך לבחור בין תרופה למוצר חיוני אחר – "נחסכה" מקבוצה של 30 אלף מטופלים, ובכללם האוכלוסיות המיוחדות (ילדים אפילפטים, ילדים ובוגרים אוטיסטים וכן חולי סרטן), שבצו בית המשפט נדרשו להמשיך ולשלם רק את אותו מחיר קודם ומפוקח עבור הטיפול החודשי. מחר, ולמרות שדבר לא השתנה בנימוקים שנתן ביהמ"ש להוצאת ולהארכתו עד כה, בכל זאת נקבע כי צו זה יפוג – ויתרת 30 אלף המטופלים שחסו בו יאלצו גם הם לסבול מהעדר הנגישות הכלכלית לטיפול היחיד שנמצא שמועיל למצבם הרפואי.
על המשמעות מספרת שרון אימברמן, אם לבגיר אוטיסט הסובל מאפילפסיה, ומנהלת הפורום להורים לילדים אפילפטיים המטופלים בקנאביס רפואי: "החל ממחר נאלץ לשלם 2,340 ש"ח בכל חודש עבור הטיפול שבני נזקק לו כבר שמונה שנים ברציפות. אין לנו ברירה אלא להפסיק בהדרגה את הטיפול משום שאין שום דרך לעמוד בסכומים כבדים כאלה, בנוסף לכל ההוצאות העצומות הכרוכות בטיפול בבחור בעל צרכים מיוחדים המתגורר בבית. אנחנו ההורים חשים כי המדינה נטשה אותנו. אין דין ואין דיין. תחושה איומה של יאוש, של ריק, של רצון לעזוב הכל, רק שאין לאן. זה בלתי נתפס שאוכלוסיית הילדים שלנו, החולים והמוגבלים אשר לעולם לא יהיו בוגרים עצמאיים, לא יוכלו לקבל יותר את הטיפול הרפואי הבסיסי לו הם זקוקים. לא נתפס."
סוגית המחירים מעסיקה בימים אלו הן את משרד הבריאות, אשר פנה לוועדת המחירים בבקשה להטיל פיקוח מחירים, והן את הוועדה המיוחדת בראשות חה"כ שרן השכל – שהחוק המקודם על ידה להסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות צפוי להביא להקלה ברגוליה ועלויות הייצור אשר יתבטאו גם בהוזלת העלויות לצרכן. אולם תהליך החקיקה עודנו בראשיתו ויקח עוד חודשים רבים – יתכן אף שנה ויותר – עד שנראה את פירותיו בשטח. ועדת המחירים, מתנגדת נחרצת להטלת פיקוח מחירים דרך קבע כבר שלוש שנים, אינה מראה כל סימנים שבכוונתה להתגמש בנושא או להציע חלופות.
המחלוקת הזו בין משרד האוצר למשרד הבריאות נמשכת כאמור כבר שלוש שנים ברצף, ואת נזקיה כבר נשאו עד כה עשרות אלפי חולים קשים. ובעוד הויכוח נמשך, ממחר, גם ע.ש. ד' ואחיו א', בנה של שרון, ועוד 30 אלף חולים קשים – ביניהם קטינים, חסרי ישע וחולי סרטן – יצטרפו אליהם. ממחר, כל המטופלים בקנאביס רפואי, כולם חולים קשים במחלות כרוניות, כולם נזקים על פי רופאיהם לטיפול זה לאחר שכל טיפול קודם כשל, ממחר כולם יאלצו להמציא אלפי שקלים בכל חודש לרכישתו – או להיוותר בלעדיו.