לגליזציה של קנאביס לא מעלה את שיעורי השימוש בסמים קשים ובאלכוהול. כך מתקבל ממחקר חדש שפורסם החודש על ידי קבוצת חוקרים אמריקאית.
אחת הטענות הוותיקות ביותר נגד שימוש קנאביס היא שמדובר ב"סם מעבר", כלומר סם קל שמהווה את דלת הכניסה אל עבר השימוש בסמים קשים. משנות ה-50 ואפילו עד לשנות ה-2000, הטענה הזו הייתה נפוצה למדי, והזינה את הפחד בציבור מפני הצמח. בשנים האחרונות נראה שהטענה כי קנאביס הוא סם מעבר מסוכן קצת נעלמה מהעולם. אחרי הכל, השימוש בקנאביס כל כך נפוץ גם במקומות בהם אין לגליזציה (בישראל, למשל, נמצא כי שיעור האנשים שהשתמשו בקנאביס עומד על 27%), שלא לדבר על מדינות בהן השימוש בצמח כבר חוקי לחלוטין (ביניהן 21 מדינות שונות בארצות הברית).
מנגד, אל לנו להיות מקובעים לטענה מסוימת מבלי לבדוק אותה שוב. בהקשר זה, בעולם המדע חשוב לשחזר מחקרים כדי לחזק את מהימנות תוצאותיהם. לכן, קבוצת חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה ביקשה לבחון כיצד משפיעה לגליזציה של קנאביס על צריכת סמים אחרים. ההנחה הייתה כי אם יימצא שלגליזציה של קנאביס מעלה את אחוזי השימוש גם בחומרים אחרים, הרי שאכן קיימת סיבה להניח שהקנאביס הוא "סם מעבר", וכי יש לו תפקיד בעלייה בשימוש בסמים קשים יותר.
איך בודקים את זה?
לצורך המחקר נאספו נתוניהם של נבדקים ממדינות מינסוטה וקולורדו, שנתונים אודות הרגלי השימוש שלהם בסמים נרשמו בעבר כחלק ממחקרים שנערכו בשנים 1972-1994 בתאומים. אכן, כל הנבדקים במחקר היו חלק מצמד אחים תאומים, וכולם נבדקו בהשוואה לאחיהם. זאת על מנת לצמצם את ההסברים האפשריים לשונות שתימצא בין נבדקים (לדוגמה, תאומים שגדלו באותו הבית, לא סביר ששוני באופי ההתנהגות שלהם ניתן להסבר על ידי תרבות שונה בה הם גדלו. דוגמה נוספת היא בנוגע לתאומים זהים, שכל הבדל ביניהם לא יוכל להיות מוסבר על ידי שוני גנטי).
במסגרת המחקר, שפורסם בינואר 2023 בכתב העת המדעי Psychological Medicine, ניגשו החוקרים אל אותם משתתפים, וביקשו מהם לציין את הרגלי השימוש שלהם בסמים (אם בכלל) לפני שנת 2014 ולאחריה, זאת לצד דיווח על מקום מגוריהם. מקום המגורים הוא חלק מרכזי מאוד במחקר, שכן בקולורדו שוררת לגליזציה מלאה כבר משנת 2014, ואילו במינסוטה השימוש בקנאביס לצרכי פנאי עודנו אסור.
התאומים מגדלים?
בסך הכל, השתתפו במחקר 4,043 נבדקים, כלומר 2,021 זוגות תאומים ועוד משתתף אחד שנשר במהלך המחקר. מתוכם, כמעט כל הזוגות התגוררו באותה המדינה בעת ביצוע המחקר, מלבד 240. 53% מזוגות האחים היו תאומים זהים, ו-40% מהמשתתפים התגוררו בזמן המחקר במדינה בה שוררת לגליזציה מלאה של קנאביס.
שאלת המחקר, כאמור, הייתה כיצד משפיעה לגליזציה של קנאביס על אופי הצריכה של סמים אחרים. התוצאה הראשונה, והלא מפתיעה במיוחד, היא שהפיכת השימוש בקנאביס לחוקי העלתה מאוד את השימוש בצמח, וזאת בהשוואה לתקופה שקדמה ללגליזציה וכן לתקופה מקבילה במדינות בהן הצמח נותר בלתי חוקי. חומר נוסף שהשימוש בו עלה מאז 2014 באותן המדינות הוא טבק. לעומת זאת, שיעורי השימוש באלכוהול וכן בסמים קשים נותרו ללא שינוי מהותי. בנוסף, לא חלה עליה במקרי ההתמכרות לקנאביס (כלומר בהפרעה פסיכיאטרית הנובעת מתלות בצמח) ואף חלה ירידה חדה במקרי התמכרות לאלכוהול.
גורמים נוספים שלא הושפעו מלגליזציה של קנאביס הם הפרעות נפשיות, פגיעה ביכולת העבודה, פגיעה בהכנסה והסתבכות עם החוק. בסך הכל, נראה שברמה האישית לגליזציה לא גררה אחריה תופעות לוואי כלשהן, מלבד עליה בשימוש בקנאביס. התוצאה הזו מאשרת ממצאים דומים של אותה קבוצה המחקר, שפרסמה בקיץ האחרון מחקר שקובע כי לגליזציה בקולורדו אכן העלתה את אחוזי הצריכה של הצמח.