קנאביס הוא הסם הנפוץ ביותר במסיבות טבע בישראל, כאשר במקום השני נמצא LSD, ואחריו MDMA ופטריות הזיה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Harm Reduction Journal.
המחקר נערך בשיתוף של מספר גורמים, בהם מאוניברסיטת אריאל, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בר אילן, וכן משרד הבריאות והמשרד לביטחון לאומי. הנתונים נאספו באמצעות סקר מקוון בו השתתפו 1,206 אנשים בגילאי 18 עד 60 (64% גברים) שהצהירו כי הם משתתפים במסיבות טבע.
התובנה העיקרית שעולה מהמחקר כנראה לא מפתיעה בפני עצמה, אבל המספרים אולי כן: מהמחקר עולה שהרוב המוחלט של המשתתפים במסיבות טבע בישראל – 62.2% - צורכים קנאביס במהלך המסיבה. זאת ועוד, 41.4% מהמשתתפים צורכים LSD ו-31.7% צורכים MDMA. כמו כן, 23.9% צורכים פסילוסיבין או פטריות הזיה אחרות, 19.6% צורכים קטמין ו-17.2% צורכים קוקאין. בגדר הסמים החוקיים - 56.5% מהמשתתפים שותים אלכוהול במהלך המסיבות, רוב מוחלט אבל עדיין מספר נמוך מזה של צרכני קנאביס.
אגב, 93.8% מהמשתתפים במסיבות טבע הצהירו כי צרכו קנאביס במהלך חייהם, יותר מאשר כל סם אחר, כולל אלכוהול (82.7% מהמשתתפים). 55.5% טענו כי במהלך המסיבה הם משתמשים בסם אחד בלבד ולא מערבבים שני חומרים אסורים או יותר. 50% הצהירו שהם לא מערבבים חומרים אסורים עם אלכוהול.
אחת מהמסקנות שעולות מהמחקר היא שישראלים משתדלים לנקוט צעדים של ניהול סיכונים. רובם מאמינים שעל המשתתפים לצרוך סמים באחריות ובמודעות, וכן כי על מארגני המסיבות להיות אחראים למתרחש בעצמם. עם זאת, רובם גם מאמינים שהאכיפה המשטרתית אגרסיבית מדי, ומונעת הדרכה והכוונה לשימוש נכון ובטוח יותר בסמים וכן מונעת שימוש בשימוש בבדיקות סמים עצמאיות.