"המועצה הבינלאומית לפיקוח על סמים מביעה את דאגתה מהמגמה לאפשר שימוש חוקי בקנאביס שלא לצרכים רפואיים, המנוגדת לאמנת הסמים הנרקוטיים משנת 1961". כך נכתב בפתיחת הדוח השנתי של הגוף האחראי מטעם האו"ם לפקח על נושא השימוש בסמים בעולם. הדברים הוצגו בכנס השנתי של המועצה, שהתקיים בווינה שבאוסטריה ביום חמישי האחרון.
על פי הדוח, אמנת הסמים הנרקוטיים קבעה כי השימוש בקנאביס הוא ממכר ביותר ועלול להיות מסוכן. לפיכך, הלגליזציה שהופכת לנפוצה ביותר ויותר מדינות בעולם מעלה את הסיכון לפגיעה בריאותית באזרחים ולריבוי התקפים פסיכוטיים. בנוסף, היא חושפת צעירים רבים לשימוש בקנאביס מבלי שיהיו מודעים לסיכונים הכרוכים בכך.
Press release - International Narcotics Control Board expresses concern over the trend to legalize non-medical use of cannabis, which contravenes the 1961 Single Convention on Narcotic Drugs - more here➡ https://t.co/i9qEPqZa77 pic.twitter.com/qNmFpTFQuN
— UN Vienna (@UN_Vienna) March 9, 2023
החששות הכבדים של המועצה, שהובאו כאן בקצרה, מוסברים בדוח באריכות, תוך התבססות על נתונים המראים כי במדינות בהן אושרה לגליזציה אכן חלה עליה בשיעורי השימוש בקנאביס, גם בקרב צעירים (אם כי לא צוין שמדובר בבני נוער). "תעשיית הקנאביס המתרחבת משווקת מוצרי קנאביס המושכים אנשים צעירים", הסבירה נשיאת הארגון. "זהו גורם משמעותי לדאגה, שכן הנזקים הכרוכים בשימוש במוצרי קנאביס בעלי השפעה חזקה לא מובהרים כראוי". בנוסף, מציג הדוח נתונים אודות עלייה במקרי הפינוי לבתי חולים בשל שימוש במנת יתר של קנאביס.
כאמור, הטענות מבוססות ברובן על אמנה שנכתבה לפני יותר מ-60 שנה (אפילו לפני שממצאיו הראשוניים של פרופ' רפאל משולם ז"ל אודות רכיבי הקנאביס עלו על הכתב). עם זאת, בדוח מצוין כי אין עדיין מספיק ממצאים על מנת לקבוע לחקור כראוי את השפעתה של לגליזציה של קנאביס על האוכלוסייה, בין השאר בשל האופי השונה של הלגליזציה שהונהגה בכל מדינה ומדינה. זאת בנוסף לעובדה הפשוטה שעדיין אין מספיק מדינות בהן קיימת לגליזציה, וגם במרבית המדינות שכבר אישרו שימוש חוקי בקנאביס עדיין לא נצבר מספיק ידע כדי להסיק מסקנות, שכן החוקים הללו עברו בתקופה האחרונה.