27.1% מהאמריקאים ומהקנדים השתמשו בקנאביס במהלך חייהם לצרכים רפואיים – כך עולה ממחקר שפורסם בשבוע שעבר (ה-12 בינואר) בכתב העת המדעי Psychopharmacology ומתבסס על סקר שכלל 27,169 נבדקים. באופן טבעי, במדינות בהן השימוש בקנאביס חוקי לחלוטין, המספרים גבוהים הרבה יותר ומסתכמים ב-34%, אבל גם במדינות בהן קנאביס נמצא לחלוטין מחוץ לחוק (גם לצרכים רפואיים) המספרים עדיין גבוהים למדי – כמעט 23%.
המטרה העיקרית של הסקר, שנערך בכלל על-ידי קבוצה של חוקרים מאוסטרליה, הייתה לבחון מהן הסיבות הרפואיות העיקריות שבגללן אזרחי צפון-אמריקה משתמשים בקנאביס. הסיבה העיקרית שדווחה היא טיפול בכאבים (53%), ומדובר במספרים הדומים לאלו הקיימים בארץ על-פי נתוני היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות): למעלה ממחצית מצרכני הקנאביס בישראל מטופלים על-פי התוויה של כאבים כרוניים.
הממצאים האחרים בסקר מעניינים במיוחד, וממש אינם מסתדרים עם הנתונים הקיימים בארץ. 52% מהמשתתפים בסקר צורכים קנאביס לשם הקלה על חרדה (כל משתתף בסקר יכול היה לספק יותר מתשובה אחת, לכן המספרים עולים על 100%), 46% לטיפול בהפרעות שינה, 40% להפחתת תסמיני דיכאון ו-35% לטיפול בכאבי ראש ומיגרנה.
מדובר במספרים שונים לחלוטין מאלו הידועים בישראל. המצב מעיד כמובן, בראש ובראשונה על ההתוויות של משרד הבריאות הישראלי לטיפול בקנאביס ולא על המצב בארץ בפועל. רבים ממטופלי הקנאביס בישראל סובלים מיותר מהפרעה אחת, וסביר להניח שחלק מהמטופלים בהפרעות אחרות (כאב למשל) בהחלט משתמשים בו גם לשם הקלה על חרדה, דיכאון והפרעות שינה, גם אם ההתוויה הרשמית הרשומה עבורם היא כאב.
תחלואה נלווית בין כאב כרוני לבין דיכאון, למשל, היא נפוצה מאוד, וכך גם בין דיכאון להפרעת פוסט-טראומה (PTSD). עורכי המחקר גם מצאו קשר חזק בין דיכאון, חרדה, הפרעות שינה ומיגרנה. סיבות נפוצות נוספות לשימוש בקנאביס, כפי שעלו מהסקר, הן הקלה על בחילות (21%), ירידה בתאבון (22%), התכווצויות שרירים (14%) ופוסט-טראומה (17%).