רובכם בוודאי נתקלתם ב"הליקובקטר פילורי", גם אם חלק מכם לא מכירים אותו על בסיס שם פרטי. מדובר בחיידק נפוץ ביותר, הפועל במערכת העיכול שלנו ועשוי לעורר כיבים (אולקוס), כאבים ובמקרים קשים יותר אף לעודד התפתחות של סרטן בקיבה. מאולקוס ועד לסרטן - בכל המקרים הללו ההליקובקטר לא מהווה את הגורם הבלעדי למחלה, אבל הוא בהחלט מאיץ אותה, וכמעט אצל כל האנשים הסובלים מכיב כיבה מתגלה קיומו של החיידק. אי לכך, השמדתו היא חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלות הקשורות במערכת העיכול.
הקנאביס נכנס לתמונה
קנאביס הוא צמח בעל תכונות אנטי-דלקתיות, רובן מיוחסות בעיקר ל-CBD, רכיב הצמח העיקרי שאינו פסיכואקטיבי. בין השאר, ידוע כי לקנאביס יש השפעה נוגדת דלקות גם במערכת העיכול, וכי הוא מוריד את רמת החומציות בקיבה ומסייע בהחלמה מאולקוס. מכיוון שחיידק ההליקובקטר פילורי קשור לכל אותן בעיות בדיוק, החליטה קבוצת מחקר אמריקאית (מארצות-הברית ומקנדה) לבדוק האם צריכת קנאביס בעצם מפחיתה את רמות ההליקובקטר פילורי במערכת העיכול. במילים אחרות, החוקרים ביקשו לבחון האם ההשפעה החיובית של קנאביס על מערכת העיכול מקורה בהשפעתו על החיידק.
לשם כך, השוו החוקרים בין רמות הקיום של החיידק בקיבתם של אנשים המעשנים קנאביס על בסיס קבוע, לעומת כאלה שאינם מעשנים כלל. כמה שהתוצאות היו מפתיעות, כך הן גם היו חד-משמעיות: בקרב צרכני קנאביס, 18.6% מהמשתתפים במחקר סבלו גם מקיומו של החיידק בגופם. זאת לעומת 33% מבין אלו שלא צרכו קנאביס מעולם.
כמו במקרים רבים כשזה מגיע לקנאביס, מדובר במחקר מתאמי בלבד, המראה קשר (חזק מאוד, אמנם) בין צריכת קנאביס לבין רמות נמוכות יותר של חיידק ההליקובקטר פילורי. הדבר מעורר את הצורך לבצע מחקר מעמיק וקפדני, שיבחן ישירות את השפעתו של קנאביס, או מי מרכיביו, על תפקודו של החיידק. נוסף על שימושיו הרבים של קנאביס שכבר ידועים לעולם הרפואה, כעת נראה שגם טיפול בחיידק הטורדני והנפוץ יוכל להתבצע באמצעות הצמח.