תגובות קשות בקרב קהילת הרופאים בישראל בעקבות החלטת משרד הבריאות אתמול (שני), להגביל רישיונות קנאביס חדשים ל-10% THC לכל היותר. זאת בנוסף למגבלה שתאפשר לרופאים להנפיק רישיונות חדשים למינון של 20 גרם בלבד (או 30 במקרה של שמן). "זה בוודאי יפגע בחולי PTSD וזה מהווה התעללות בנכים - כולל נכי צה"ל", אומר ד"ר אלן פלשמן, פסיכיאטר בכיר שעוסק רבות בקנאביס. "זאת החלטה רפואית שהתקבלה על ידי רוקח ויועציו ואני מניח שאינה מקובלת על ידי אף רופא שמטפל ב-PTSD, שכמובן לא התייעצו איתם. דרושה ועדת חקירה עצמאית, לא ממשלתית, לגבי כל התפקוד הלקוי והפוגעני של היק"ר והמנהל שלה כבר שנים".
אתמול (שני) הודיע משרד הבריאות על תקנות חדשות האוסרות על רופאים להנפיק רישיונות קנאביס חדשים בריכוז THC העולה על 10%. THC הוא אחד משני החומרים הפעילים העיקריים בצמח (וזה שמיוחסות לו התכונות ה"ממסטלות" של קנאביס), ובמקרים של מחלות מסוימות קיים צורך בריכוזים גבוהים בהרבה שלו על מנת להגיע לאפקט הטיפולי הרצוי. ככלל, רוב הקנאביס הרפואי בארץ מכיל ריכוזים של בין 15 ל-24 אחוזים של THC, מה שמעיד על כך שמרבית הרופאים רואים צורך בשימוש בקנאביס מסוג זה בקרב מטופליהם. כעת, בהחלטה שהועברה במייל לתפוצת הרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות קנאביס, הודגש כי לא ניתן להנפיק רישיונות חדשים במינונים אלו. הדבר מעורר הדים נרחבים בקהילת מטופלי הקנאביס בארץ, כאשר הנפגעים העיקריים עלולים להיות מטופלים הזקוקים לקנאביס בריכוזי THC גבוהים במיוחד, כמו חולים אונקולוגיים, מחלות ניווניות ועוד.
"כשאתה נותן משהו שאתה יודע מראש שהוא לא יעיל, זה לא נוח"
"89% מהמטופלים בישראל צריכים קנאביס T20", אומר ד"ר דרור רובינסון, אורטופד בכיר המתמחה בטיפול בקנאביס. "נכון שיש סוגים של מחלות שבהם לא כדאי להגיע לריכוזים כאלה של THC, למשל אוטיסטים, מחלת קרוהן וחלק מסוגי דלקות הפרקים – במקרים האלה דווקא עדיף צמחים עםCBD גבוה או שילוב – אבל הרוב המכריע של מטופלי הכאב צריך THC גבוה. המשמעות היא שהטיפול יתעכב בעוד שלושה חודשים, בינתיים הם יקבלו משהו שכנראה לא יעזור להם, ואז בעתיד הם כנראה יקבלו T20. אז זה לא אידיאלי. יש היגיון לא להתחיל מיד בתפרחות ב-THC גבוה. אנשים נאיבים שלא מכירים את הצמח, אתה לא מתחיל איתם ב-T20, אבל זה משהו שאני עושה בכל מקרה. אצל אנשים שהשתמשו כבר 5 שנים באופן לא חוקי, ואז אתה נותן להם משהו פחות יעיל, זה פשוט לא יעזור. אי אפשר להתעלם לחלוטין מזה שיש אנשים שמשתמשים בקנאביס באופן לא חוקי.
"לאור זה, לדעתי יהיו עוד אנשים שישלמו בעוד כמה חודשים של סבל. אנשים שמכירים את הקנאביס, ושהוא לה מהווה סיכון גדול עבורם, והם יקבלו טיפול לא יעיל. לפחות מחקר אחד שאני עשיתי הראה שמה שעוזר לצעירים, לפחות בתחום האורטופדי, זה צמחים שהם T20. אז כשאתה נותן משהו שאתה יודע מראש שהוא לא יעיל זה מרגיש קצת לא נוח. אני לא בטוח שזה ישפר את בטיחות הטיפול, אני לא בטוח שיש איזושהי הוכחה שלתת בהתחלה T10 זה עדיף, ובעיקר - זה פשוט יוסיף עוד עלויות למטופלים. הם יצטרכו לבוא עוד פעם, לקבל עוד רישיון, לשנות את הרישיון, כל הדברים האלה עולים כסף."
אין מספיק צמחים
"יש כרגע כמה בעיות בשוק הישראלי" ממשיך ד"ר רובינסון. "מאז הרפורמה אין הרבה צמחים שהם מאוזנים, ומה שמטפולים מקבלים זה בלנד של שני סוגי תפרחות. תערובת של שני סוגים של צמחים שיוצא בערך 10% THC ו-10% CBD. זה חיסרון אחד שיש ברפורמה. אני לא חושב שיש צמחים מאוזנים בשוק הישראלי. בהחלט יש צמחים שה-THC שלהם נמוך שיכולים להיות מאוד יעילים טיפולית, למשל צמחים שיש להם CBG גבוה, אבל כאלה לא קיימים כרגע בארץ בגידול מסחרי. אז בבת אחת אתה משנה את החוק, אבל אין לך באמת צמחים כדי ליישם אותו."
"אינני בקיא בפרטים ומוגבל בשל כך ביכולתי להגיב להחלטת היק"ר", אומר ד"ר ג'וני גרינפלד, רופא בכיר וותיק בתחום הקנאביס. עם זאת, הוא אומר, "אני יכול לציין באופן כללי שחשוב להבחין בין אילוצים מנהליים להכרעה בסוגיות רפואיות מקצועיות. אלה האחרונות יכולות להתקבל רק על ידי בעל מקצוע הבקיא בפרטים המסוימים של כל מקרה לגופו. צמצום סמכויות הרופא כמטפל עלול לגבות מחיר מבריאותו של המטופל."
"עכשיו יש ניסיון עם יותר מ-100,00 מטופלים", מסכם ד"ר פלשמן. על איזה בסיס אמפירי מגבילים את המספר? מה המחקר שעומד מאחורי זה? זו החלטה שרירותית ועבירה מנהלית. מי הרופא שחתום על זה?".
תגובת משרד הבריאות: משרד הבריאות והיק"ר פועלים לטובת ציבור החולים ובהתאם לרפורמת המדיקליזציה, המבוססת על רפואה מקצועית וכללי אתיקה. כיום יש בישראל למעלה מ-120 אלף בעלי רישיונות לקנאביס רפואי, השיעור לנפש הגבוה ביותר מכל מדינה מערבית וכל טענה אחרת משוללת כל יסוד.
כמקובל בעולם, הרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות לשימוש בקנביס נדרשים לרשום למטופלים מינון נמוך כאשר העלאת המינון נעשית תוך תשומת לב ולאחר בדיקת המטופל.ת כמו גם שלילת תופעות לוואי ומצבים רפואיים מסכנים
ההנחיות בנוגע למינון הראשוני מופיעות בנוהל 106 של היק"ר, נוהל זה איננו חדש. מערכת המחשוב שודרגה בהתאם עבור מטופלים חדשים (מטופל.ת חדש.ה או בטיפול עד שלושה חודשים) בקנביס. יצוין כי במקרים חריגים הדורשים מינון התחלתי גבוה יותר, ניתן לפנות ליק"ר בצירוף הסבר רפואי על הצורך הספציפי והנושא ייבחן כנדרש. יצוין כי לא ידוע למשרד הבריאות על מחסור באף קטגוריה של מוצרי קנביס, לרבות זני קנאביס בריכוזי THC נמוכים.