לגליזציה של קנאביס מורידה את השימוש במשככי כאבים אופיואידים (אופיאטים) לטיפול בחולי סרטן, כך מתברר ממחקר שפורסם בסוף השבוע האחרון בכתב העת המדעי JAMA Oncology. המחקר התבסס על איסוף נתונים של למעלה מ-58,000 גברים ונשים שחלו בסרטן בארצות הברית בין השנים 2012-2017. המחקר כלל בעיקר נשים, שכן 65% מהמקרים שתועדו במחקר היו של סרטן השד. סוגי סרטן נוספים שנכללו במחקר היו של סרטן המעי הגס וסרטן הריאה. בכל המקרים, מדובר בסוגי סרטן שנפוצים למדי מתחת לגיל 65, וזו הייתה הסיבה העיקרית לכלול אותם במחקר מלכתחילה.
השימוש במשככי כאבים אופיואידים נועד להפחית כאבים ולסייע בהקלה על תופעות לוואי של הטיפולים הכימותרפיים בקרב חולי סרטן. במקומות בהם השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים הוא חוקי, עלו בשנים האחרונות דיווחים רבים של מטופלים על כך שקנאביס הקל את התסמינים באופן הדומה לאופיואידים, וללא רבות מתופעות הלוואי הכרוכות בשימוש במשככי הכאבים הקונבנציונליים.
תוצאות המחקר מראות כי לגליזציה של קנאביס הייתה כרוכה בירידה של 5 עד 6.5 אחוזים בשימוש במשככי אופיואידים בקרב חולי סרטן. מדובר, כאמור, בנתונים שנאספו עד 2017, שנה בה הלגליזציה עוד הייתה בחיתוליה. ניתן לשער כי כיום, בעוד הלגליזציה כבר נפוצה בהרבה יותר מדינות בארצות הברית (21 מדינות בסך הכל), שיעורי השימוש בקנאביס בקרב חולי סרטן הם גבוהים יותר. זאת במיוחד בהתחשב בידע הרב שנצבר מאז 2017 באמצעות מחקרים רבים שפורסמו ומעדויות אישיות של מטופלים.
מחקרים שפורסמו לאחרונה מעידים כי קנאביס אכן מפחית את התלות באופיואידים גם בקרב מטופלים שאינם חולי סרטן, דבר שאושר לא רק במחקר אקדמי אלא גם על ידי רופאים בחדרי מיון.