המצב הביטחוני המורכב, שכולל רעשי אזעקות, נפילת טילים ויירוטים, בשילוב עם ריצות למרחבים מוגנים, כמו גם מראות בטלוויזיה, מהווים טריגר למצוקה נפשית, לחץ וחרדה. כל אלה מעלים אצל ישראלים רבים חרדות, זכרונות וטראומות משירותם הצבאי ויוצרים מתח נפשי, שפעמים רבות ׳נפתר׳ באמצעות הסחת דעת של שימוש בקנאביס ובסמים קשים, לעתים עד לכדי אובדן חושים.
לאחר מבצע ׳צוק איתן׳ נצפתה ב״כפר איזון״ עלייה של כ-40% במספר הפניות של נפגעי נפש וחרדה לקבלת סיוע נפשי, והצפי הוא שגם לאחר מבצע ׳שומר החומות׳ מספר הפניות יגבר. יחד עם זאת, בשל מדיניות אי ההפללה, זוהה קשר ישיר למגמת עלייה בהחזקת קנאביס לשימוש עצמי ועלייה בשימוש בסמים בעת מצבי לחץ וחירום, לצורך טיפול במתח נפשי וחרדות.
חשוב להדגיש, כי טיפול עצמי באמצעות קנאביס לא נכון לכל אדם וכי אין בהכרח מתאם בין כמות הפעמים שאדם עישן ומשך תקופת העישון לבין האפשרות להיפגע בהתקף פסיכוטי, פרנויות, מאניה, חרדות, דיכאון ועוד. בסוף, "סם צריך לפגוש בן-אדם", וכל אחד מאתנו שונה ברקע, במאפייני האישיות, ההיסטוריה והגנטיקה המשפחתית.
על מנת למנוע שימוש מזיק (בקנאביס ובסמי הזיות) לצורך בריחה, איך תזהו אם מישהו בסביבתכם הקרובה נכנס למצב חרדתי כתוצאה מהמצב הביטחוני? אנשים בעלי פוסט טראומה הם בעלי סיכון גבוה יותר להיכנס למצב חרדתי בעקבות המצב ולעשות שימוש בסמים, למשל: לוחמי צה״ל לשעבר, אנשים שחוו טראומות בילדות, אנשים שעברו סבב לחימה קודם (בעורף) וכו'.
יש שורה של סימני אזהרה פיזיים לחרדה, בהם ניתן למנות, דופק מואץ וקוצר נשימה, סחרחורות, רעד והזעה, תחושת מחנק או בחילה, כאבי בטן וחולשה גופנית כללית ולעיתים אף סוג של "שיתוק " חלקי. כמו גם סימני אזהרה נפשיים לחרדה, שכוללים פחד פתאומי, תחושת איבוד שליטה, רצון לברוח ומצב רוח ירוד.
כאשר מזהים סימנים אלה, ניתן לסייע באופן ראשוני על ידי הקשבה לאדם החרדתי ומתן ביטוי ואישור לתחושותיו, ביצוע תרגילי נשימה ויצירת הסחות דעת (לתת משימות פשוטות לאדם שנכנס לחרדה, כמו: להדיח כלים, עבודה בגינה ועוד). גם פעילות גופנית מותאמת אישית יכולה לעזור לרב נפגעי החרדה.
ועוד דבר חשוב ביותר: תהיו איתו שם שלא ירגיש שהוא לבד וגם תאמרו לו את זה. כמו שכתבה את זה נורא יפה סמדר וינשטוק (צל עריות): "אִם תִּפְגֹּשׁ אָדָם שָׁבוּר שֵׁב אִתּוֹ עַל סַף הַשֶּׁבֶר הָאָרוּר, אַל תְּנַסֶּה לְתַקֵּן, אַל תִּרְצֶה שׁוּם דָּבָר בְּיִרְאָה וּבְאַהֲבַת הַזּוּלָת שֵׁב אִתּו שֶׁלֹּא יִהְיֶה שָׁם לְבַד".
במידה ואינכם מזהים אצל קרוביכם סימני חרדה, אך אתם מזהים התנהגות חריגה, הנה כמה סימנים לזיהוי פגיעה מסמים.
- התנהגות חריגה באה לידי ביטוי בתור התנהגות ״מעופפת״, והתייחסות ל׳מציאות פנימית׳ המנותקת לעתים מהמציאות בפועל, בין היתר בלבול בזמן וחוסר התמצאות והבנת המרחב.
- דיבור לא ברור ולא רציף: שיח ללא הקשר ברור וחשיבה אסוציאטיבית מהירה.
- הסתגרות והתבודדות, בשילוב עם תחושה של מצב רוח ״דאון״.
- התקפי זעם ואלימות לסביבה הקרובה: משפחה וחברים.
- רגישות חושית מועצמת לקולות, מראות, ריחות, רגשות. הרגישות יכולה לבוא לידי ביטוי בעת שמיעת אזעקה, קולות של יירוטים וכד׳.
- חלק מהאנשים שנמצאים בהתקף פסיכוטי לא מחוברים למציאות לחלוטין, לא מבינים באמת את ההשלכות של המצב הביטחוני, ולא ידעו לקבל החלטות נכונות בזמן אמת. הם יכולים להחליט שלא ללכת למרחב מוגן בהישמע אזעקה, או אפילו לצאת החוצה מהבית. - חשוב לשים לב לכך.
- קונספירציה: פעמים רבות אנשים המשתמשים בסמים יאמינו בקונספירציה. בהקשר של המצב הביטחוני, יכולים לחשוב ש״עובדים עליהם״ ושאין באמת סכנה מוחשית.
מה עושים כדי לסייע?
- לא להתכחש ולהתעלם מהמצב. יש ליצור שיח פתוח מול הנפגע על השימוש בסמים וההשפעה האישית של השימוש עליו.
- ליידע את משפחתו וקרובים נוספים של הנפגע ולא לקחת לבד אחריות על מצבו.
- בשל המצב הביטחוני, קיימת סכנת חיים לנפגע, בשל חוסר יכולת בקבלת החלטות מושכלת ולכן יש צורך בהשגחה צמודה של 24/7.
- הקפדה על תזונה בריאה, שינה טובה והמון חום ואהבה.
- פנייה לגורם מוסמך להמשך טיפול מתאים בחרדות ובשימוש בסמים.
עמרי פריש, נשיא ומייסד ׳כפר איזון׳ ומומחה לטיפול בנפגעי חרדה, פוסט טראומה ומשברים נפשיים משולבים עם שימוש בסמים (בעיקר קנאביס וסמי הזיות).