מחקר שנערך בארצות-הברית ופורסם בתחילת החודש (אוקטובר 2021) בכתב העת הפסיכיאטרי World Psychiatry, בחן את הקשר בין נגיף הקורונה, חיסונים והתמכרויות שונות. מטרת המחקר הייתה לבחון האם להפרעת התמכרות לחומרים שונים עשויה להיות השפעה על אפקטיביות החיסון נגד קורונה.
לשם כך, נדגמו 579,372 אנשים – המשותף לכולם הוא שהם חוסנו נגד קורונה ומעולם לא נדבקו בנגיף לפני החיסון. מתוכם המדגם, כ-30,000 סבלו מהתמכרות לאחד מהחומרים הבאים: טבק (סיגריות), אלכוהול, משככי כאבים, קוקאין או קנאביס. השאלה שהעסיקה את החוקרים הייתה פשוטה: כמה מהנבדקים נדבקו בנגיף בעודם מחוסנים, והאם לאחד מהחומרים הייתה השפעה כלשהי על אחוזי ההדבקה בקרב אותם האנשים.
התוצאות הראשוניות הראו קשר כללי בין התמכרויות לבין יעילות החיסון: 7% מהסובלים מהתמכרות נדבקו בקורונה למרות היותם מחוסנים, לעומת 3.6% בלבד בקרב שאר האוכלוסיה. אחוז הנדבקים בקרב המכורים לקנאביס היה הגבוה ביותר: 7.8%. אף על פי כן, ישנם גורמים רבים שעשויים לתווך את הקשר בין התחסנות לתחלואה, ונמצא כי אם מסווגים את הנבדקים על פי הרקע הסוציואקונומי שלהם, כמו גם לפי עברם הבריאותי, ההבדל בין קבוצת הסובלים מהתמכרות לבין שאר האוכלוסיה נעלם. חוץ מאשר בהקשר של גורם התמכרותי אחד: קנאביס.
אז מה המשמעות?
השורה התחתונה של תוצאות המחקר: שימוש בקנאביס באופן קבוע מעלה הסיכון להידבק בקורונה; או, בפרשנות מעט אחרת: קנאביס מפחית את יעילות החיסון נגד קורונה. מתוקף היותו של המחקר סקר רב משתתפים, לא עלה בידיהם של החוקרים לבחון את הסיבות לקשר המדאיג הזה.
ההשערה הראשונית שעולה לראש היא כי קנאביס נצרך לרוב בעישון, ועישון גורם לפגיעה בדרכי הנשימה, בדומה לקורונה. אבל אם עישון הוא הסיבה, הרי שגם סיגריות אמורות היו להעלות את הפגיעות למחלה. הסבר אחר טמון בהשפעה של קנאביס על מערכת החיסון. ואכן, ממחקר שפורסם מוקדם יותר השנה עולה כי שימוש קבוע בקנאביס אכן פוגע בתפקודים שונים של מערכת החיסון ומעלה את הסיכון להידבק במחלות נגיפיות. מדובר בממצאים שמחוזקים על-ידי תוצאות המחקר הנוכחי, ומראים כי לצד היתרונות הרפואיים של קנאביס, מביא עמו הצמח גם את הצד השני של אותו המטבע.
כל האמור לעיל עוסק בהשערות. במיוחד בימים של מגיפה עולמית, בהם גם עישון מריחואנה נפוץ יותר מאי פעם, ראוי להקדיש תשומת לב להשפעה השלילית הזו של קנאביס, ויש לקוות שעולם המחקר יתייחס בעתיד הקרוב ביתר פירוט למהות הקשר בין שני הדברים.