במסגרת מחקר חדש שנערך באוניברסיטת תומס ג'פרסון, בפילדלפיה, ארה"ב, צוות חוקרים מטעם האוניברסיטה בחנו את יעילות הטיפול הקנאביס הרפואי במדד של הצלחתו לייצר או לחזק הפחתה ניכרת בצריכת תרופות מרשם המיועדות לטיפול בכאב, בקרב 468 מטופלים הסובלים מכאב אורתופדי כרוני ממקורות שונים.
מטרת המחקר הייתה הניסיון להבין יותר לעומק את ההשפעה החיובית הפוטנציאלית שיכולה להיות לטיפול בקנאביס רפואי במדד של הפחתת כאב גב כרוני וכאבים אורתופדיים נוספים, וכן במקביל בהשפעה חיובית נוספת של עלייה באיכות החיים ובתפיסת הבריאות הפיזית והנפשית של המטופלים.
מרבית המשתתפים במחקר תועדו כסובלים מכאב גב כרוני, כאבי צוואר וכאבי מפרקים, אך השתתפו בו גם מספר מטופלות הסובלות מפיברומיאלגיה – הפרעת הכאב הנוירולוגית המוכרת שזוכה גם בישראל ליחס של "התוויה מאושרת" לטיפול בקנאביס רפואי במקרים מסוימים. המטופלים בקבוצת המחקר הופנו כולם על ידי הרופאים המטפלים האישיים שלהם, לאחר שאלו הנפיקו עבורם אישור לצריכת קנאביס רפואי והפניה למספר ספקי קנאביס מאושרים שהוגדרו לשם קבלת הטיפול.
לאורך המחקר, כל המטופלים ענו על שאלות מגוונות הנוגעות לרמות הכאב שלהם, לפני תחילת הטיפול ובנקודות מעקב לאחר 3, 6 ו-12 חודשים מתחילת הטיפול, במטרה לייצר תוצאות באיכות גבוהה שרלוונטיות לשימוש בקנאביס רפואי לטווח הארוך.
בהתבסס על הנתונים שעלו מקבוצת המחקר, החוקרים מצאו שהטיפול בקנאביס רפואי הניב שיפור משמעותי בפרמטרים של ירידה בעוצמת הכאב ועלייה באיכות החיים ובתפיסת הבריאות הגופנית והנפשית של המטופלים. בנוסף לכך, נמצא שחלק גדול מהמטופלים (36%) הפסיקו לחלוטין את הטיפול באופיאטים שונים המיועדים לשיכוך כאב, כלומר מצאו תחליף יעיל לחלוטין בקנאביס שסיפק להם אפיק טיפול בלעדי בעל תוצאות טובות יותר. מבין אלו שהמשיכו בטיפול באופיאטים, 37% הפחיתו המינון האופיאטי באופן משמעותי ורק 24% דיווחו על העלאה במינון התרופות האופיאטיות שצרכו לשם טיפול בכאב ממנו סבלו.
ד"ר יהושוע (שוקי) אבירם, מנהל המחקרים הקליניים בחברת 'סאיקי', התייחס למחקר וציין כי "מדובר בתוצאות מעודדות, זאת למרות שאגודות הכאב האירופאית והעולמית ממליצות על פי המחקרים הקיימים שהכאב היחיד שניתן לטפל בו באמצעות קנאביס רפואי הוא כאב עצבי כרוני. מחקר זה, שהתפרסם בימים האחרונים, מראה תוצאות דומות בהפחתת הכאב גם בכאב אורתופדי. כלומר, הטיפול בקנאביס רפואי מראה יעילות בכאב אורטופדי כרוני לפחות כמו בכאב עצבי. זהו מחקר נוסף שמראה שהטיפול בקנאביס רפואי יכול להוות תחליף לאופיאטים למטופלים עם כאב כרוני, ולאור העדויות הללו ועדויות דומות אחרות, יש צורך לפתוח את התווית הכאב הכרוני גם לתסמונות כאב שאינן עצביות ממקור אורגני ברור, משום שגם מטופלים אלו יכולים להפיק תועלת מהטיפול בקנאביס רפואי".