השנה החולפת היתה שנה לא קלה, בכל התחומים. שוק העבודה היה אחד השווקים שסבל האופן הקשה ביותר ממגפת הקורונה ושיעור האבטלה במשק הישראלי עלה בחדות: על פי הנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה, שיעור המובטלים בחודש פברואר 2021 (מסיבות הקשורות למגפת הקורונה) עמד על 14% (טרם המגפה שיעור האבטלה עמד על 3.8%), כ-567 אלף איש ואישה.
אל מול הנתונים הקודרים הללו, תעשיית הקנאביס בישראל דווקט הולכת וגדלה ובאה לידי ביטוי בעלייה בכמות מטופלים. מכאן נולד הצורך גם לתפקידים חדשים, כמו במקרה של מטפלים קהילתיים בקנאביס רפואי. על מנת להשתלב בתפקיד זה ניתן לעבור הכשרה מקצועית הנעשית על ידי עמותת מעל"ה - המרכז להחלמה ושיקום באמצעות קנאביס רפואי על שם עוז מנדלוביץ' ז"ל.
עד עתה היו קיימות בעיקר הכשרות מקצועיות לאנשים בתחומים הטיפוליים- רופאים, רוקחים ואחיות. ההכשרה הזו מיועדת לאנשים שאינם בעלי רקע טיפולי, והיא נפתחה בשל הצורך העולה מהשטח. נכון לסוף שנת 2020, על פי נתוני היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר), כמות מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל עמדה על 80,000 - פי שניים בהשוואה ל-2019. השינוי נובע בעיקרו הודות לרפורמת הקנאביס הרפואי שנכנסה לתוקפה ביולי 2019. במסגרת הרפורמה, שמטרתה הסדרת הענף, ישנם כעת כללים ותקנים שמגדירים את מסגרת הטיפול, את אופני הגידול, האריזה והאספקה למטופלים, מה שעתיד לאפשר מנגנון פיקוח איכות לאספקה לקהל רחב יותר של מטופלים.
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, רוקח ובעל בית מרקחת, המשמש כמרצה בהכשרה, מסביר כי הצורך במטפלים קהילתיים גובר בשל היעדר מידע מספק בתחום, ואל מול העלייה בכמות המטופלים. "מטפל קהילתי בעל הכשרה מקיפה יכול לספק מידע רב למטופל עוד בטרם הגיעו לרופא המטפל או לרוקח, ובכך לסייע בתהליך הטיפולי כולו", הוא מסביר, "כיום יש יחסית מעט רופאים בקופות החולים שהוכשרו לטפל בקנאביס רפואי, ויש עליהם המון לחץ. בנוסף, אנשים מקבלים עצות מכל מיני גורמים לא מוסמכים, לכן התעורר צורך לייצר קהילה של מדריכים שיכולה לתת הכוונה".
לדבריו, ההכוונה הזו באה לידי ביטוי באינספור דרכים, ביניהן: הכוונה איך לצרוך את הקנאביס, ההבדל בין התפרחות השונות, מה צפוי המטופל לקבל כאשר יקבל את המרשם ועוד. "כאשר יש את הפונקציה הזו של מטפל קהילתי, המטופל יכול להגיע כבר עם רקע בסיסי לרופא, ואחר כך לרוקח. המכנה משותף הזה מסייע מאוד לטיפול בו". המטפלים הקהילתיים, בחלקם, ישתלבו בבתי מרקחת שונים וישמשו כמלווים למטופלי הקנאביס ויספקו את המענה הנדרש, תוך סיוע לרוקח.
פפו מציין כי ההחלטה שלו להשתלב בהכשרה כמרצה, נבעה מרצונו לתרום. "אני מתנדב בפלטפורמות שונות מתוך האמונה שמי שיכול, צריך לעזור. בתחום של קנאביס רפואי יש הרבה דעות קדומות וחששות, לצד המון חוסר ידע, ומידע לא מבוסס שמגיע מגורמים אינטרסנטים. אני מאמין שחשוב לעשות סדר בתחום הזה, באמצעות ההכשרה של המטפלים הקהילתיים ובאמצעים נוספים, על מנת לייצר מכנה משותף שממנו אפשר לנהל דו שיח איכותי".
במסגרת ההכשרה, יקבלו המטפלים הקהילתיים מגוון כלים שיסייעו להם להשתלב בשטח האפור שבין הרופא לרוקח, ילוו את המטופלים ויספקו להם מענה מפורט. במסגרת ההכשרה, שבסיומה תסייע העמותה לבוגרים במציאת עבודה ואף תעסיק את חלקם, תתבצע סקירה של הרגולציה בתחום, היכרות עם המינונים, היכרות עם תהליך הגידול, כולל סיור בחוות קנאביס והיכרות עם הזנים השונים. ההכשרה תכלול הענקת ידע וכלים להדרכה וליווי של המטופלים, ביניהם, היכרות עם תופעות הלוואי, קנאביס ותזונה נכונה משולבת, דרכי צריכת הקנאביס, הדרכה אישית למטופל, התמודדות עם חסמים, ניהול הטיפול בקנאביס, סוגיות ואתגרים בטיפול מתמשך, שירותי מקיפים למטופל ולבני משפחתו ועוד.
בסיום ההכשרה הכוללת סטאז', הבוגרים יוכלו להשתלב בתפקיד שמסייע לאנשים רבים לשפר את איכות חייהם.
אלי לוי, הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעל"ה - מרכז עוז להחלמה ושיקום, המספק הכוונה, הדרכה, התאמה ושיקום לחולים באמצעות קנאביס רפואי.