צריכת קנאביס במהלך ההיריון מעלה את הסיכון לסיבוכים בלידה ולפגיעה בהתפתחות הילד. זו המסקנה המתקבלת ממחקר-אורך מקיף במיוחד שפורסם בסוף השבוע שעבר בכתב העת המדעי PLOS ONE.
המחקר נערך בקנדה, והוא התבסס על נתונים של יותר מ-1.28 מיליון לידות יחידניות (לא תאומים) שנאספו במשך שבע שנים, בין 2012 ל-2019. בנוגע לכל הלידות, נאספו פרטים אודות התפתחות לא תקינה של העובר ולגבי פגיעה בהליך הלידה התקין. בין השאר, נרשמו מקרים של לידה מוקדמת, חריגה ממשקל הגוף התקין, בעיות בעיכול וקשיי נשימה. זאת בנוסף לאיסוף מידע דמוגרפי וסוציו-אקונומי אודות משפחת הילוד, וכמובן – הרגלי השימוש של האם בקנאביס במהלך ההריון.
הממצא הראשון שעולה מן המחקר הוא היעדר קשר בין מצב סוציו-אקונומי או שיוך דמוגרפי לבין שימוש בקנאביס במהלך ההיריון. הווה אומר, הנטייה לשימוש בקנאביס נפוצה באופן שווה בקרב כל שכבות האוכלוסייה. בסך הכל, כ-2% מכלל הנשים שנכללו במחקר צרכו קנאביס במהלך ההיריון. עם זאת, בעוד אחוז צרכניות הקנאביס עמד על 1.5% בשנה המחקר הראשונה (2012), הוא הגיע לכדי 2.5% בשנתו האחרונה (2019), ימים בהם הלגליזציה של קנאביס בקנדה כבר אושרה, אבל עוד הייתה בחיתוליה. בהתאם לנתונים נוספים אודות עליה מתמדת בשיעורי השימוש בקנאביס במדינות בהן חלה לגליזציה, ניתן להניח שכיום המספרים גבוהים הרבה יותר.
הממצא המשמעותי ביותר שעולה מן המחקר הוא כי צריכת קנאביס במהלך ההיריון אכן מעלה את הסיכון לפגיעה בהתפתחות התקינה של העובר. בין השאר, נראה כי חלה עליה בסיכון לחוות לידה מוקדמת (ספונטנית או מתוכננת), משקל גוף לא תקין בלידה וסוכרת הריון. נראה שבלידת תינוקת ממין נקבה הסיכון הוא מעט גבוה יותר. כמו כן, לא נמצא קשר בין צריכת קנאביס בהריון לבין הסיכון לחוות לידה שקטה.
היתרון הגדול במחקר המדובר הוא בהיקף הנתונים העצום בו נעשה שימוש. כאמור, כמעט 1.3 מיליון לידות נבחנו, כך שקשה לייחס את הממצאים למקריות כלשהי. מנגד, בהתחשב בגודלו של המדגם, ישנם גורמים רבים שלא הייתה אפשרות לשלוט בהם באופן מדויק בעת איסוף נתוני המחקר, כמו התדירות המדויקת של עישון הקנאביס, אחוז הטבק בחומר, ריכוזי החומרים הפעילים של הצמח ועוד. עם זאת, לא מדובר במחקר הראשון שמראה כי צריכת קנאביס בהריון עלולה להביא עמה סיכונים לתינוק שבדרך. בין השאר, דווח בשנה האחרונה כי נשים המשתמשות בקנאביס בעודן בהריון מעלות את הסיכון לפגיעה בבריאות הנפש של הילוד ולבעיות משקל. מצד שני, נשים רבות משתמשות בקנאביס כתרופה לכל דבר, ורואות בהפסקת הטיפול במהלך ההיריון צעד הגרוע בהרבה עבורן ועבור העובר, לעומת המשכת הרצף הטיפולי התקין.