ידוע כי אנשים רבים משתמשים בקנאביס לשיפור ההרגשה ולייצור תחושה טובה יותר. בין אם מדובר בצרכני פנאי, ובין אם בכאלו העושים בצמח שימוש רפואי לכל דבר, רבים יסכימו שהמטרה העיקרית לשמה הם מעשנים ג'וינט או מטפטפים כמו טיפות של שמן מתחת ללשון היא להירגע, להרגיש טוב ולשפר את מצב הרוח. עם זאת, חשוב לזכור כי שימוש בצמח עשוי לגרור גם השפעות שליליות. למעשה, לא חייבים לצרוך מינון יתר או לחוות התקף חרדה קשה על-מנת להרגיש שהקנאביס לא שיפר את מצב הרוח, ואפילו פגע בו. מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית בירושלים ביקש לבחון בדיוק את ההשפעה הזו של הצמח.
הקשר בין שימוש בקנאביס לבין תחלואה נפשית בכלל הוא נושא מאוד שנוי במחלוקת. ישנם מחקרים המעידים על קשר בין התפרצות סכיזופרניה, התקפים פסיכוטיים והתנהגות אובדנית בעקבות שימוש בקנאביס, ומצד שני יש מי שטוען כי הקשרים האלה לא משקפים את המציאות, ומי שצורך באופן לא בטיחותי את הקנאביס הוא בעיקר מי שמראש יש לו נטייה לתחלואה נפשית.
המחקר עסק בקשר שבין רגשות נפשיים שליליים לבין שימוש קנאביס. הוא לא התמקד בנושאים של התקפים פסיכוטיים, סכיזופרניה ועוד – אשר קיימת מחלוקת בנוגע להשפעה האמיתית של הקנאביס על הפרעות אלו. ההתמקדות כאן הייתה בעיקר ברגשות שליליים כגון חרדה, ירידה בריכוז או ירידה במצב הרוח בעקבות שימוש בקנאביס, תוך מתן דגש על סוג הקנאביס ואופי השימוש.
"רצינו להבין מי הם המשתמשים שיותר נוטים לרגשות נפשיים שליליים לאחר השימוש בקנאביס", אומר ניר טרבס, עורך המחקר בהנחייתו של פרופ' אילן מתוק מהאוניברסיטה העברית. "ביצענו אנליזה סטטיסטית על מאגר של אפליקציה של משתמשי קנאביס שבראש ובראשונה נועדה לתעד את חווית השימוש בקנאביס לצורך הפרטי של המשתמשים. באפליקציה היה מידע סוציו-דמוגרפי כללי כמו גיל, מגדר וארץ מוצא, וכן מידע ספציפי יותר כדוגמת האינדיקציה או הסיבה לשימוש, רמת הניסיון בקנאביס, ומהו סוג המוצר שנעשה בו שימוש. כמו כן התיעוד של השימוש, שכלל בין השאר מידע על התחושות עליהם דיווחו המשתמשים. התמקדנו בדיווחים שהעידו על רגש נפשי שלילי כמו תחושת פרנויה, חרדה תחושה על הסחות דעת וכו".
מי הם האנשים שקנאביס משפיע עליהם לרעה?
המחקר נערך באמצעות סקר מקיף, שהועבר לנבדקים דרך יישומון שביקש מהם לתעד את חוויית השימוש בקנאביס, והתוצאות מתבססות על אלפי משיבים. באופן שאולי יפתיע חלק מהאנשים, רגש שלילי לאחר שימוש בקנאביס הופיע בעיקר אצל משתמשים צעירים, ובאחוזים גבוהים יותר אצל נשים לעומת גברים.
בנוגע לרמות הניסיון של שימוש בקנאביס, נמצא כי משתמשים מנוסים יותר חווים פחות רגשות שליליים לעומת משתמשים חדשים. החוקרים מסבירים את הממצא הזה לא רק בכך שאנשים חסרי ניסיון נתונים ליותר "טעויות" בסוג החומר ובמינון, אלא גם לכך שרבים מהם עשויים שלא לחזור ולצרוך קנאביס בעתיד, מה שאומר שבקרב קבוצת הצרכנים המנוסים נמצא בעיקר כאלה שבחרו להמשיך מכיוון שלא חוו את אותן התחושות השליליות בעבר.
בנוגע למטופלי קנאביס רפואי, נמצא קשר בין סוג ההתוויה לבין אופי ההשפעה על רגשות שליליים. "מצאנו שמי שנוטל קנאביס מסיבה שהיא נפשית כמו חרדה ודיכאון, גם נוטה מעט יותר לדווח על רגשות נפשיים שליליים ביחס לטיפולים מסיבות אחרות כמו כאב. מצאנו גם שלמוצרים שניתנים דרך הפה כמו שמנים, קפסולות או מוצרים אכילים יש קשר לעלייה בסיכון לדווח על רגשות נפשיים שליליים."
המחקר הוצג בכנס פרמקולוגיה קלינית שהתקיים במרכז הרפואי רמב"ם