צרכני קנאביס סובלים פחות מקורונה ומחלימים מהר יותר. כך עולה ממחקר מקיף שפורסם בסוף השבוע האחרון בכתב העת המדעי Journal of Cannabis Research. המחקר נערך בארצות הברית, על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, והוא מתבסס על מידע אובייקטיבי העולה ממסמכיהם של 1,831 אמריקאים שפנו לקבלת טיפול רפואי בגלל נגיף הקורונה במהלך שנת 2020.
זה הוא אינו המחקר הראשון שמעיד על כך שקנאביס עשוי לסייע להחלמה מקורונה, או לפחות להקלה בתסמינים. בתחילת השנה פורסם על שני רכיבים בצמח הקנאביס – CBDA ו-CBGA – שעשויים למנוע הדבקה בקורונה, במחקר שעשה לו הדים בארצות הברית וגם בישראל. במחקר נוסף נמצא כי גם לרכיב הקנאביס המוכר CBD תכונות שעשויות למנוע הדבקה בנגיף, ובפברואר פורסם כי קולומביה הופכת למדינה הראשונה שתעניק לחולי קורונה טיפול מבוסס קנאביס.
עוד ב-mako קנאביס:
>> שנתיים לקורונה: מה ידוע לנו עד כה על טיפול במחלה בקנאביס?
>> קנאביס מונע קורונה? אל תבנו על זה כשאתם מעשנים
המחקרים שהוצגו לעיל בחנו את האפשרות למנוע הדבקה בקורונה באמצעות שימוש ברכיבים השונים של צמח הקנאביס, או לחלופים לטפל במחלה. בניגוד אליהם, המחקר הנוכחי עסק בעמידות למחלה ושאל: האם צרכני קנאביס עמידים יותר לתסמיני הקורונה מאשר כלל האוכלוסייה?
המחקר מתבסס על שאלוני האבחון שמילאו 1,831 נבדקים שפנו ל-2 בתי חולים בקליפורניה בין פברואר 2020 לפברואר 2021. כל המסמכים הנבדקים היו של אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקת PCR לקורונה. מנתוני השאלון נלקח פירוט אודות חומרת תסמיני הקורונה, הצורך בהנשמה, משך האשפוז, וכן פרטים דמוגרפיים כלליים, היסטוריה רפואית ופירוט לגבי הרגלי עישון.
מתוך כלל הנבדקים, 69 הצהירו כי הם צורכים קנאביס באופן קבוע. שאר הנבדקים סומנו ככאלה שאינם צרכני קנאביס, גם אם נהגו להשתמש בו בעבר. בבדיקות עלה כי בגופם של צרכני הקנאביס היו פחות סhמנים דלקתיים מאשר בקרב אנשים שאינם צורכים קנאביס, וכי הם סבלו מתסמינים פחות חמורים ושוחררו מבית החולים מהר יותר. המסקנה הראשונית היא כי קיים קשר בין שימוש בקנאביס לבין השפעה פחות קשה של נגיף הקורונה. מסקנות שהן יותר מרחיקות לכת קשה להסיק, כיוון שצרכני הקנאביס היו רק 4% מכלל מדגם הנבדקים, והם היו צעירים יותר ועם פחות נטייה לסוכרת (מנגד, הם הראו נטייה גבוהה יותר לעישון טבק לעומת שאר האוכלוסייה). בניגוד למחקרי מעבדה שהתמקדו ברכיב מסוים של הקנאביס, כמובן במחקר הנוכחי לא היה פיקוח על רכיבי הצמח השונים (למשל THC ו-CBD) או על אופן צריכתם (עישון, אכילה, טיפות שמן וכו').
ועם זאת, יתכן כי האחוז הנמוך של צרכני הקנאביס במדגם שנבדק דווקא מהווה חיזוק ליעילותו של הצמח במניעת תסמיני המחלה, שכן אחוז צרכני הקנאביס בקליפורניה גבוה בהרבה, ועל פי הערכות עומד על כ-20%. אם חלקם של צרכני הקנאביס בקרב המאושפזים בעקבות תסמיני הקורונה נמוך באופן כה משמעותי מחלקם הכללי באוכלוסייה, יתכן כי הדבר נובע מכך שצרכני הקנאביס פשוט חולים פחות בקורונה, או פחות פונים לקבלת טיפול רפואי, בין אם כי הם נדבקים פחות ובין אם כי התסמינים מהם הם סובלים קלים יותר. כך או כך, כמו כל מחקר אחר, לא ניתן לקבל מהמחקר הזה את התמונה המלאה, אבל הוא עוד חלק קטן בפאזל שהמדע עדיין מנסה להשלים, על הקשר בין שימוש בקנאביס לבין קורונה.