עד לפני שש שנים, מטופלים שהיה בידם רישיון לקנאביס רפואי, יכלו לגדל בעצמם את צמח הקנאביס לשימוש עצמי. אלא שבשנת 2016 התקבלה החלטת ממשלה מספר 1587 שעצרה את האישורים לגידול קנאביס לצרכים אישיים, ולפי סעיף 3ג' של ההחלטה, "לא יינתנו רישיונות לגידול לצריכה עצמית. כיום, מטופלים בעלי רישיון לקנאביס רפואי, נדרשים לקנות את הקנאביס ממגדלים שהמדינה נתנה להם רישיון לכך ולא יכולים לגדל את הצמח בביתם.
אלא שיש מי שרוצה לשנות את המצב. עו"ד ליאור פרי, שידוע כפעיל בתחום הקנאביס בישראל, יגיש בימים הקרובים עתירה נגד משרד הבריאות ומדינת ישראל לבית המשפט המחוזי לעניינים מנהלים. העתירה קוראת לאפשר למטופלים בעלי רישיון רפואי לגדל בעצמם את הקנאביס. "אנחנו רוצים לתת אלטרנטיבה למטופלים שמעוניינים לגדל את הקנאביס במקום לקנות אותו ממגדלים. בעקבות פרסום התכנון להגשת העתירה במאקו, פנו אליי מאות מטופלים שמעוניינים בגידול עצמי, ובחרנו מתוכם בקפידה שבעה חולים שהעתירה מוגשת בשמם".
מה היתרונות בגידול עצמי של קנאביס?
"ראשית יש את ההיבט הכספי. הקנאביס שנמכר בבתי המרקחת הוא יקר ויש מטופלים שידם אינה משגת ולא יכולים לעמוד במחירים הגבוהים. היתרון השני הוא ההיבט האקולוגי – יש אנשים שמעדיפים להימנע משימוש בקנאביס שרוסס בחומרי הדברה, ומעוניינים לגדל תוצרת אורגנית. היתרון השלישי הוא הזנים – קיימים אלפי זנים של קנאביס, אבל המדינה מאפשרת לרכוש בכל פעם זן אחד מסוים ולמטופל אין יכולת לשלוט על הזן שיקבל. לעומת זאת, כאשר אדם מגדל בעצמו את הקנאביס, הוא יכול לבחור איזה זן לגדל ולצרוך. היתרון הרביעי הוא שהגידול העצמי של קנאביס הוא סוג של תרפיה וריפוי בעיסוק. ההתעסקות בגידול הצמח יכולה לעזור מאוד לאנשים שסובלים מפוסט טראומה ומהתמודדויות נפש אחרות. מעבר לכך יש את עניין חופש הפרט – ממש כמו שכל אחד יכול לגדל בעצמו פטרוזיליה, כך גם למטופל עם רישיון לקנאביס רפואי צריכה להיות אפשרות לגדל בעצמו את הקנאביס במקום לקנות אותו".
מדוע המדינה לא מאפשרת למטופלים לגדל בעצמם את הקנאביס?
"אני חושב שזה קשור לשיקולים כלכליים. תעשיית הקנאביס מגלגלת כסף רב, והמדינה דואגת לטייקונים יותר משהיא דואגת לחולים. משרד הבריאות טוען שהאיסור לגידול עצמי נועד כדי למנוע זליגה המונית של הקנאביס. כלומר, שאם מטופל יגדל בעצמו את הקנאביס הוא עלול לתת או למכור או את הקנאביס לאנשים שאין להם רישיון לקנאביס רפואי. אבל צריך להבין שרק מיעוט מהמטופלים מעוניין בגידול עצמי. מרבית המטופלים יעדיפו לרכוש בכל מקרה את הקנאביס ולא לגדל אותו בעצמם, כי זה גוזל אנרגיה וזמן. כך שאין חשש לזליגה המונית. קשה להאמין שחולים סופניים שנמצאים בערוב ימיהם יגדלו כמויות לצרכי מסחר. חוץ מזה, גם כשמטופל שמקבל מהמדינה את הקנאביס, אז תיאורטית הקנאביס עלול לזלוג ולעבור הלאה לאנשים אחרים. יש בכל מקרה מטופלים שמגדלים, אז אם הם כבר עושים את זה, המדינה צריכה לאפשר זאת מבלי להפוך אותם לעבריינים".
מדוע חשוב לך לקדם את הנושא?
"חשוב לי במישור האידיאולוגי לעזור לאותם מטופלים. אני אמנם לא מעשן כבר שנים, אבל אני זוכר שכשהייתי צעיר היה לי קשה להשיג חומר והייתי עבריין בעל כורחי. גידול עצמי זאת עבירה בלי קורבן וזה לא אמור להפריע לאף אחד".
אתה חושב שהממשלה תשנה את ההחלטה ותאפשר למטופלים לגדל קנאביס?
"אי אפשר לדעת. זה תלוי אם ניפול על שופט ליברלי או שמרן ותלוי איך המדינה תגיב. אומרים שמשפט זה כמו חמין – יודעים מה מכניסים לתנור, אבל לא יודעים מה מוציאים. אני מקווה שבית המשפט יגלה פתיחות מסוימת".
עתירה לבית-המשפט המחוזי: "תנו למטופלים לגדל את הקנאביס בעצמם"
עתירה שתוגש בימים הקרובים קוראת לבטל את האיסור על גידול עצמי, שנקבע ב-2016. "הקנאביס שנמכר בבתי המרקחת הוא יקר, מרוסס בחומרי הדברה ולמטופל אין יכולת לשלוט על הזן שיקבל. כשהוא מגדל בעצמו את הקנאביס, הוא יכול לבחור איזה זן לגדל ולצרוך"
מאיה בניטה
|
mako קנאביס
| פורסם 12/01/22 07:00