מספר מטופלי הקנאביס בישראל ממשיך לגדול במספרים מרשימים. אחרי שבחודש שעבר נוספו כ-2,000 בעלי רישיונות חדשים, נתוני חודש נובמבר מעידים על עליה של יותר מ-3,000 רישיונות, ומעמידים את מספר בעלי הרישיון לקנאביס בישראל על 135,000. מדובר במספר הרישיונות הגדול ביותר שהונפק בחודש בודד מזה יותר משנתיים.
יתכן שעבור חלק מהקוראים ההסבר האינטואיטיבי לתופעה הוא בטראומת ה-7.10: אנשים חוו אירוע טראומתי, ולכן מקבלים טיפול עבור הפרעת פוסט טראומה. בפועל, מדובר בהנחה שגויה. ראשית, כי הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) מאובחנת מספר חודשים לכל הפחות לאחר האירוע הטראומתי; מרבית האנשים יצליחו במהלך החודשים הללו להתגבר על האירועים ולא יפתחו הפרעה פתולוגית. שנית, נתוני משרד הבריאות עצמם מעידים בבירור כי בחודש האחרון מספר מטופלי הקנאביס בהתוויה של פוסט טראומה גדל ב-230 בלבד – פחות מ-10% ממספר הרישיונות החדשים שהונפקו במהלך התקופה.
ההתוויה העיקרית שבעבורה הונפקו רישיונות בחודש האחרון – כמו בכל חודש – היא התוויית כאב, עם למעלה מ-1,600 מטופלים חדשים. מדובר בכ-55% מכלל הרישיונות שהונפקו. מבחינת הפרופורציות זה לא מפתיע, שכן כאב היא ההתוויה הנפוצה ביותר בישראל, עם יותר מ-75,000 בעלי רישיונות, המהווים גם הם כ-55% מכלל המטופלים בארץ. אז הפרופורציה אולי לא מפתיע, אבל המספרים הגולמיים בהחלט כן.
ההסבר שהצענו בשבוע שעבר, של בקשות לרישיונות שהתעכבו בגלל חגי חודש תשרי ואושרו רק באוקטובר, כבר לא כל כך מסתדר כאן. בכל זאת, חגים לא היו לנו לאחרונה (בלשון המעטה) ומספר הרישיונות רק הולך וגדל. גורם בכיר בתעשייה, שביקש להישאר בעילום שם, מייחס את הגידול לתופעה כללית שקורית בארץ, ולאו דווקא לאירועי החודשיים האחרונים: "גם אם נתעלם מהמלחמה", הוא טוען, "העלייה בכמות האנשים שמבקשים להוציא רישיון לקנאביס רפואי הייתה ממשיכה". עם זאת, אותו גורם מבהיר כי לדעתו מספר מבקשי הרישיונות בעקבות המלחמה רק יילך ויגדל, ובמיוחד כשתגיע העת גם להכיר בנפגעי טראומה כמי שסובלים מ-PTSD. "ברור לי שהמלחמה נפתחה באירוע טראומטי וקיצוני שחווינו ב-7.10, זה משהו יוצא דופן גם ביחס למדינות אחרות ובטח במדינה כל כך מתוקשרת כמו שלנו. האירוע הזה פגע באוכלוסייה מאוד ספציפית, בקרב החבר'ה של נובה שהם חובבי קנאביס, אנשי הקיבוצים ועיירות הדרום. תהיה פה עלייה של אנשים שסובלים מ-PTSD. אני אמשיל את משרד הבריאות למזח, ואת כמות הסובלים מ-PTSD לגל גדול: גם אם משרד הבריאות ימשיך במדיניות שלו אפשר להניח שהוא לא יוכל לעמוד בגל הגדול הזה שמגיע אליו ושוטף אותו".
"לדעתי זו טעות", טוען גורם בכיר אחר שדיברנו איתו, בכל הנוגע לגידול האסטרונומי במספר המטופלים. "ואם זו לא טעות, אז יכולה להיות לכך רק סיבה אחת: רופאים לא כשרים שמונעים מכסף ועובדים עם אנשים לא לגיטימיים, שנתנו פוש חזק על הנפקת רישיונות".
אותו גורם, שביקש לא להיחשף, מתייחס כאן לפרשה שהכתה גלים בתעשיית הקנאביס לפני שנה, במהלכה נעצרו 11 רופאים וגורמים אחרים שהיו מעורבים בהנפקת רישיונות קנאביס ללא צורך רפואי, וגלגלו סכומים שהגיעו לעשרות ואף למאות מיליוני שקלים מדי חודש. אותם הרופאים, המחזיקים בהיתר להנפיק רישיון קנאביס, פעלו בצוותא עם "מאכערים" שגבו אלפי שקלים מאנשים שביקשו להנפיק לעצמם רישיון רפואי לקנאביס. חלק מהרופאים הנפיקו עשרות רישיונות ביום, ועשו קופה ששום מגזר רפואי אחר לא יכול לעשות, בטח שלא בכל כך מעט עבודה. על אף המעצרים המתוקשרים, לגורמים בתעשיית הקנאביס בארץ ברור לחלוטין שהתופעה לא מוגרה, וכי אנשים עדיים רוכשים לעצמם רישיון קנאביס, המנומק בהסבר רפואי מפוקפק ומומצא, ובכך משיגים את האישור הנכסף לרכוש קנאביס באופן חוקי ובמחיר מסובסד, וזאת בתמורה לאלפי שקלים שנכנסים ישירות לכיסם של המאכערים ושל הרופאים המעורבים.
"יש הרבה רופאים שמנפיקים רישיון ומעלים את התיק למשרד הבריאות, ויש כאלה שמנפיקים וזה לא נרשם בשום מקום כי לא העלו את זה", מציע אותו הגורם הסבר נוסף. "פעם קרה לי שלא הבנתי איך מטופל קיבל רישיון שרואים בבירור שלא מגיע לו, הבנתי שפשוט אף אחד לא יודע, כי לא העלו את הרישיון למשרד הבריאות והוא לא נספר. יכול להיות שמשרד הבריאות שינה משהו במחשבים, והיום אין יותר אופציה להנפיק רישיון מבלי שמשרד הבריאות יידע מזה, ואז זה נספר כחלק מכלל הרישיונות. במידה וזה ההסבר, זה רק אומר שבעצם תמיד היו כאן 3,000 רישיונות בכל חודש".
תגובת משרד הבריאות:
הדוח החודשי מסכם את כלל החודש ומתפרסם לאחר סיכום הנתונים ובתחילת החודש העוקב. מספר הרישיונות המוצג בדוח כולל את כלל הרישיונות שהונפקו באותו חודש, לרבות חידוש רישיונות מנהליים, כאשר רישיון להחזקת קנביס יכול להתבצע רק באמצעות מערכת ממחושבת שביק"ר. בנוגע לטענה על עליה במספר הרישיונות, הרי שמוקדם מדי לנתח סוגיה זו. המשרד עוקב באופן רציף אחר הנתונים ומתייחס אליהם בהתאם.