אני ע׳, חולת סרטן גרורתי ומטופלת קנביס רפואי מזה 10 שנים.
הקנביס הרפואי מציל אותי מתת משקל קיצוני ומאפשר לי להתמודד ולחיות לצד טיפולי כימותרפיה. בעשור האחרון הקנביס אפשר לי לתפקד כרגיל, לעבוד במשרה מלאה ולדאוג לצורכי המשפחה שלי.
מאז הרפורמה, אני נאלצת לשלם פי 10 על הקנביס – 3500 ש״ח בחודש, לעומת 370 ש״ח לפני הרפורמה. לצערי, אין באפשרותי לשלם עבור הכמות שאני צריכה ולכן צורכת הרבה פחות בשנה וחצי האחרונות.
מאז שאני צורכת פחות, מצבי התפקודי הידרדר מאוד, אני מתקשה לעבוד עם הבחילות והכאבים הקשים, הפסקתי לעבוד והפכתי לנתמכת ביטוח לאומי, כאשר רוב הקצבה שלי עוברת לחברות קנביס רפואי הנסחרות בבורסה.
הרופאים הציעו לי תרופות שונות, ממכרות ועם תופעות לוואי קשות, שאותן אני יכולה לקבל מקופת החולים בעלות של עד 20 ש״ח. האפשרויות שעומדות בפניי הן או להתמכר למשככי כאבים, תרופות הרגעה ותרופות ממריצות ולהסתובב כמו זומבי כל היום בעלות נמוכה (תרופות אופיאטיות ממכרות אני אפילו מקבלת בחינם מקופת החולים בתור חולה אונקולוגית( או לשלם הון תועפות על קנביס רפואי.
הקנביס, התרופה שבאמת עוזרת לי ומאפשרת לי לתפקד, לעבוד ולחזור להיות אזרחית משלמת מיסים, עולה אלפי שקלים בחודש. כך הטיפול הנכון והראוי עבורי הפך לבלתי אפשרי.
הסיפור שלי הוא טיפה בים, דוגמה אחת מני רבות. לא מדובר רק בחולי סרטן אלא גם בנכים, קשישים, הלומי קרב, חולים כרוניים קשים וילדים עם אפילפסיה ואוטיזם, שאינם יכולים להרשות לעצמם להוציא אלפי שקלים בכל חודש על תרופת מרשם שרשם להם הרופא. אותה תרופה עלתה עד לא מזמן פחות מ-400 שקל וכעת עולה אלפי שקלים בכל חודש.
לאחרונה התקיימה ועדת מחירים משותפת לנציגי משרד האוצר ומשרד הבריאות, בנושא המחירים של הקנביס הרפואי. דיוני הוועדה מתקיימים במקביל לדיונים בבג"צ על העוול הגדול שנעשה למטופלי הקנביס הרפואי. בית המשפט העליון ממתין לתוצאות הדיונים כדי להחליט אם להיטיב עם המטופלים שנפגעו מהרפורמה.
לפני קיום הוועדה פנינו, מספר מטופלים, באופן אישי ודרך פניות הציבור לסגן השר יואב קיש האמון על הרפורמה, למנכ״ל משרד הבריאות חזי לוי ולשר האוצר ישראל כ״ץ, בבקשה לשוחח ולהסביר על מצב המטום בשנה וחצי האחרונות, לפני קבלת ההחלטה.
אף אחד מהם לא הסכים לשמוע, לשוחח או להיפגש איתנו. בסופו של דבר התקבלה החלטה שלא להגביל את מחיר הקנביס ולמעשה לא להתערב במחירים, החלטה המשפיעה על החיים של יותר מ-80,000 חולים בלי לשמוע אותם או לנסות להבין את האבסורד הנורא.
בשנה וחצי האחרונות מתו חולים בסבל, ילדים סובלים מהתקפי אפילפסיה קשים, ואף אחד אינו נוקף אצבע כדי לתקן את המחדל שמשרד הבריאות עצמו יצר וכעת מנסה להסתיר. בסה״כ ביקשנו שיקשיבו לנו לפני קבלת ההחלטה שתגזור עלינו הקלה או המשך חיים בסבל ובבחירה יומיומית בין אוכל לתרופה שלנו, זו שרשם לנו הרופא.
ההתעלמות המוחלטת הייתה כואבת וגרמה לנו להבין שהגורמים האמונים על פתרון הבעיה אינם מעוניינים לפתור אותה וכי למרות כל ההבטחות של נציגי משרד הבריאות והאוצר, המטופלים אינם נמצאים בסדרי העדיפויות שלהם, ואם כן – רק הרבה אחרי חוות הקנביס, חברות האריזה ובתי המרקחת. כנראה שנוח לחברי ועדת המחירים ולנבחרי הציבור להשאיר את המצב כפי שהוא, מצב שבו רוכבים על הגב של החולים על מנת לצבור רווחים מתחום הקנביס הרפואי.
כאשר הוועדה התכנסה לפני מספר חודשים, עלו לדיון מספר חלופות היכולות לפתור את הבעיה:
סבסוד על ידי ״קופסת תקציב״ ייעודית ומיוחדת, סבסוד על ידי הכנסה לשב״ן של קופות החולים, פיקוח מחירים, תקרה של 500 ש"ח לחודש לחולי סרטן וילדים; תקרה אחרת של הוצאה בהתאם להבטחתו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור גרוטו למטופלים מ-2019, שלפיה שום מטופל לא ישלם יותר מפי שניים מהמחיר הנוכחי; הצעת גרוטו לתשלום בסך 470 ₪ עבור 40 גרם ראשונים ו- 100–120 ₪ לכל 10 גרם נוספים, הוצאת בתי המרקחת מהמשוואה (חיסכון של 30% ממחיר התרופה), ביטול המע״מ על קנביס רפואי, ועוד אפשרויות שיכלו לפתור את המצוקה הקשה או לפחות להקל עליה באופן מיידי.
הוועדה החליטה שלא להחליט ולהתכנס שוב בעוד שישה חודשים.
איך ייתכן שקבלת ההחלטה נדחית ונדחית כשבכל הזמן הזה המטופלים ממשיכים לשלם את המחיר? שישה חודשים כפול אלפי שקלים בכל חודש לאדם חולה.
פיילוט ההנחות שהציע משרד הבריאות לא פותר את הבעיה – זו בסך הכול דרך צינית של החברות להיפטר ממלאי עם תוקף קצר וביקוש נמוך, חלקו באיכות נמוכה ועם עובש.
למי יש אינטרס להמשיך ולהשאיר את המצב על כנו על מנת להרוויח ממחלות של אחרים? אנו קוראים לבית הדין הגבוה לצדק ולממשלה שתקום לשמוע את זעקתנו, לשים סוף למחדל הנמשך כמעט שנתיים, ולהפסיק לתת יד להמשך עושק חולים ונכים שכבר אינם עומדים בעול הכלכלי.
תגובת משרד הבריאות:
למנכ"ל משרד הבריאות לא הגיעו פניות בנושא.
המנכ"ל, בהתחשב בלוחות הזמנים, מוכן להיפגש עמם בשמחה בנוגע לנושא.
*עד מועד פרסום הטור, לא התקבלה תגובת משרד האוצר.