בשנים האחרונות הצטברו יותר ויותר מחקרים שבחנו את ההשפעה של שימוש בקנאביס במהלך ההיריון על התפתחות העובר, ועל ההתפתחות העתידית של הרך הנולד. רוב המחקרים שפורסמו מצביעים על השפעה שלילית: ילדים שנולדו לנשים שצרכו קנאביס בהריון נוטים יותר לסבול מהפרעות נפשיות, ממשקל גוף לא תקין ומבעיות נוספות. עם זאת, קיימים גם מחקרים שלא מצביעים על נזק ארוך טווח לעובר כתוצאה משימוש בקנאביס במהלך ההיריון. אז האם השימוש בצמח במהלך ההיריון באמת מסוכן?
כשזה מגיע לקנאביס, במקרים רבים התשובה היא שפשוט אין מספיק מחקרים בנושא. אבל בכל הנוגע להיריון, נראה שאט אט הצטבר לו לא מעט מידע חשוב, שיוכל לספק תשובה יותר מפורטת ואמינה לשאלה הגדולה. ואת התשובה לשאלה הזו מספק מחקר חדש, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת טורונטו שבקנדה ופורסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Addiction.
מדובר במחקר מטא-אנליטי, כלומר כזה שמסכם את תוצאותיהם של מחקרים רבים. שאלת המחקר, כאמור, היא האם לחשיפה לקנאביס בהיריון יש השלכות עתידיות, ובאילו השלכות מדובר. לצורך הסקת המסקנות נבחנו תוצאותיהם של 57 מחקרים שונים שפורסמו בכתבי עת מדעיים החל משנת 1984, ועד לחודש יוני 2023, ועמדו בקריטריונים שהציבו הכותבים למחקרים שייכנסו לניתוח.
המסקנות הכלליות שעולות מהמחקר נראות חד משמעיות למדי: שימוש בקנאביס בהריון אכן פוגע בהתפתחות הילד. בראש ובראשונה, ובכלליות: ילדים שנולדו לאימהות שצרכו קנאביס במהלך ההיריון נמצאים בסיכון של פי 2.5 להיות מפונים לחדר מיון לעומת ילדים שלא נחשפו לקנאביס. בנוסף, יותר תינוקות לאם שצרכה קנאביס בהריון נולדים במשקל גוף נמוך מהרצוי, ויותר מהם נשלחים לטיפול נמרץ מיד לאחר הלידה בגלל סיבוכים שונים, לעומת ילדים שלא נחשפו לצמח. במהלך הילדות, יותר ילדים שנחשפו לקנאביס בהריון נוטים לפתח בעיות קשר וריכוז. עם זאת, החוקרים ציינו כי לא נמצאו עדויות חד משמעיות להפרעות קוגניטיביות אחרות כתוצאה מחשיפה לקנאביס טרם הלידה.
אחת מכותבות המחקר, פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת טורונטו, סיכמה: "אנחנו יודעים ש-THC, הרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בקנאביס, יכול לחצות את השליה, לעבור מהאם לעובר ולהיקשר לקולטנים במוח העובר. המחקר שלנו מוסיף ידע נוסף ומראה שחשיפה לקנאביס לפני הלידה מגדילה את הסיכון לילד".
נראה שהתשובה לשאלה ברורה למדי: שימוש בקנאביס בהיריון עלול לפגוע בהתפתחותו התקינה של הילד. אבל האם זו בהכרח סיבה לוותר על השימוש בצמח? אם השימוש הוא לצרכי פנאי בלבד, כנראה שהתשובה היא חיובית. אבל נשים רבות צורכות קנאביס כי הוא מסייע להן להתמודד עם בחילות וכאבים הכרוכים בהריון; שלא לדבר על נשים שזקוקות לטיפול רפואי בקנאביס בין כה וכה, כך שנשאלת השאלה: האם הנזק הנובע משימוש בקנאביס עולה על הנזק שכרוך במניעת טיפול מהאם? מה שבטוח הוא שכדאי להתייעץ עם רופא לפני שמקבלים החלטה לצרוך קנאביס בהריון, או לחלופין לוותר על השימוש בו. כמו במקרה של כל תרופה אחרת, לכל החלטה עלולות להיות השלכות לא רצויות - על האם ועל העובר כאחד.