כפי שפורסם לראשונה ב-mako קנאביס, מייסד טלגראס עמוס סילבר ינסה להתמודד בבחירות לכנסת. אמש (ראשון) הודיעה מפלגת "יש כיוון" שבראשותו בחשבון הטוויטר החדש שלה כי נעשתה פניה לרשם המפלגות, במטרה לאפשר לסילבר להתמודד על הזכות להיכנס לכנסת ה-25. כאמור, סילבר נעצר כחלק מפשיטה משטרתית מורכבת על מנהלי רשת טלגראס, והוא עצור מזה שלוש שנים. הוא מואשם בעבירות של ניהול ארגון פשע, סחר בסמים מסוכנים, תיווך לסחר בסמים מסוכנים, סחיטה באיומים ועוד. בשנת 2020 קבע יו"ר ועדת הבחירות כי סילבר אינו רשאי להתמודד לכנסת, עת היה רשום במקום השני במפלגת "עוצמה ליברלית-כלכלית". עתירתו בנושא לבית המשפט העליון נדחתה.
מאז ועד היום, המשפט של עמוס סילבר לא התקדם כמעט בכלל, והוא עסק ברובו בכשרות וחוקיות האמצעים בהם הושגו הראיות, ולא ממש בנושא עצמו. הטענה שסילבר ניהל ארגון פשיעה נתקלת בהתנגדות צוות ההגנה שלו, שטוען כי הוא לא הרוויח כסף מניהול רשת טלגראס, ושימש כמתווך בלבד. סילבר מצוי במעצר כבר שלוש שנים, והמדינה מתנגדת לשחרורו למעצר בית בטענה שהוא מסוכן ובעל השפעה. נאסר עליו להתראיין, ואת הקמפיין המתקיים ברשתות למען שחרורו מנהלת בעיקר אשתו גלי. גלי סילבר היא גם זו שעומדת מאחורי הניהול הביורוקרטי של מפלגת "יש כיוון". במידה ובית המשפט יאפשר לעמוס להתמודד, הוא יוכל להשמיע את קולו לציבור הרחב ולהציג, לראשונה, את הצד שלו בכל הנוגע לפרשת טלגראס.
1/7אנחנו שמחים ונרגשים לבשר שהיום הוגשה אל רשם המפלגות בקשה לרישום מפלגת "יש כיוון"- בראשות עמוס דב סילבר.
— יש כיוון (@YeshKivun) August 14, 2022
מוביליה של מפלגת "יש כיוון" הם מהאקטיביסטים המשמעותיים שפועלים בישראל בשנים האחרונות.
בעשייתם ביקשו לשחרר את צמח הקנאביס מעריצות המחוקק ולהכניס סדר והגינות בשוק הפרוץ בישראל pic.twitter.com/Vq4tZwZDiv
קנאביס – כבר לא נושא נישתי
הנושא שנמצא בראש מעיניהם של אנשי "יש כיוון" הוא כמובן לגליזציה של קנאביס, אבל הם ממש לא המפלגה היחידה שעוסקת בנושא. אכן, הבחירות לכנסת יתקיימו בעוד בדיוק חודשיים וחצי, ונראה שהזירה הפוליטית ירוקה מתמיד. אחרי שבמשך שנים רבות נושא הקנאביס והלגליזציה היה מנת חלקה של מפלגת "עלה ירוק" לבדה, בשנים האחרונות יותר ויותר מפלגות הכניסו את נושא הקנאביס אל סדר היום, כשהמטרה היא כמובן לפנות לקהל בוחרים רחב יותר. בישראל 27% מהתושבים התנסו בקנאביס, וההערכה היא כי למעלה ממיליון ישראלים משתמשים בו באופן קבוע, נתון המתקבל על הדעת בהתחשב בכך שכמעט 120,000 ישראלים מטופלים בקנאביס ברישיון.
מי שעסקה בנושא הקנאביס יותר מכולם בכנסת האחרונה היא ח"כ שרן השכל, שהצליחה להעביר את הצעת חוק הקנאביס (החוק להסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות) עד לקריאה ראשונה, אך שם ההצעה נפלה. ח"כ השכל, המשתייכת למפלגת "תקווה חדשה", נמצאת עדיין במקום ריאלי ברשימת "המחנה הממלכתי" המשותפת לבני גנץ, גדעון סער וגדי איזנקוט, והיא התחייבה בראיון ל-mako קנאביס כי במידה ותיבחר לכנסת היא תמשיך בדיוק בנקודה בה הפסיקה, ותפעל לקידום נושא הסדרת השימוש בקנאביס בישראל.
קמפיינים ולגליזציה
עוד מפלגה שנושא השימוש בקנאביס ולגליזציה הוא חלק בלתי נפרד מהמצע שלה היא מפלגת מרצ. ביקורות רבות הושמעו כלפי ניצן הורוביץ והאופן בו טיפל בנושא הקנאביס במהלך כהונתו כשר הבריאות, ובדגש על נושאים שבהם נעשו מהלכים מהפכניים לכאורה אשר בפועל לא הביאו לשינוי במצב הקיים, כמו הסדרת חוקיות ה-CBD וההגדרות החדשות לנהיגה "תחת השפעה". עם זאת, הורוביץ הצהיר בעצמו כי הוא תומך בלגליזציה – הפעם הראשונה בה שר מכהן בישראל מצהיר זאת באופן גלוי – ונראה כי הקנאביס ישחק, גם במערכת הבחירות הקרובה, תפקיד משמעותי בקמפיין של המפלגה.
מלבד מרצ, מפלגות נוספות כבר הפכו את נושא הקנאביס לחלק חשוב בקמפיין הבחירות שלהן בשנים קודמות, על אף שנכונותן לפעול ממשית בנדון נתונה בספק. במערכות בחירות קודמות נשמעו דבריהם של גדעון סער (תקווה חדשה), משה פייגלין (זהות) ואפילו ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו (הליכוד) על כך שיקדמו את נושא הקנאביס בישראל.
מי שכבר החל את קמפיין הקנאביס שלו במערכת הבחירות הנוכחית הוא השר לבטחון פנים עמר בר לב ממפלגת העבודה, שהעלה בשבוע שעבר לרשתות החברתיות את תמונתו בתוספת הכיתוב "קידמתי אי הפללה על צריכה עצמית של קנאביס". כמי שהיה אחראי לפגיעה משמעותית בנוסח הצעת חוק הקנאביס של ח"כ שרן השכל (באמצעות רם שפע, נציג מפלגת העבודה בוועדת הקנאביס שדנה בהצעת החוק), זכה בר לב לביקורת על הפניה הזו לקהל צרכני הקנאביס ערב הבחירות.
עלה ירוק
המפלגה הראשונה בישראל שהניפה את דגל הלגליזציה וניסתה לצעוד איתו אל הכנסת היא כמובן "עלה ירוק". המפלגה, שהוקמה בשנת 1999, זכתה בשנים קודמות בעשרות אלפי קולות שהראו תמיכה גדולה בנושא הלגליזציה ובמטרות המפלגה, אבל לא הספיקו כדי לקבל מנדט לכנסת.
"עלה ירוק" תתמודד השנה בבחירות לראשונה מאז שנת 2015, כאשר עדיין לא ברור לחלוטין באיזה הרכב. יו"ר המפלגה הזמני, חץ דוד, מצוי כעת בסכסוך משפטי עם מייסד המפלגה בועז וכטל, על הזכות להוביל את המפלגה ולקבוע את מבנה הרשימה, והנושא צפוי לעלות לדיון בבית המשפט ביום שלישי הקרוב.