נגיף הקורונה הפך לחלק משגרת חיינו בתחילת שנת 2020 ועמו גם עולם חדש של סגרים, בידודים ואבטלה. אנשים רבים חוו עליה בתחושות של חרדה ודיכאון, אחרים פשוט מצאו עצמם משועממים למדי. כך או כך, אחת מהשלכות המשנה של הוירוס הייתה עליה עולמית בשימוש בקנאביס ואלכוהול, ובישראל המצב אינו שונה.
מחקר שבוצע לאחרונה מעלה ממצאים מעניינים בנוגע לצריכת אלכוהול וקנאביס בארץ בימי הקורונה. עורכות המחקר, ד"ר חגית בוני-נוח, ד"ר קרן כהן-לוק וד"ר אינה לוי מאוניברסיטת אריאל, ביקשו לבחון את ההשפעה של אורך המגיפה על אחוזי השימוש בקנאביס ובמוצרי אלכוהול שונים. לשם כך, השוו בין מצב הצריכה כפי שהיה במהלך הסגר הראשון לעומת הסגר השני.
המחקר בוצע באמצעות סקר אינטרנטי בשני שלבים – באפריל-מאי 2020 (סגר ראשון) ובאוקטובר-נובמבר 2020 (סגר שני) – ובסך-הכל השתתפו בו 750 נבדקים מעל גיל 18. הממצא העיקרי מעיד על עליה חדה בצריכת אלכוהול בין הסגר הראשון לבין הסגר השני, במהלכו הגיעו אחוזי צריכת משקאות חריפים לכ-40%, אחוזי צריכת בירה ל-47% ואילו אחוזי צריכת יין הגיעו לכמעט 60%. אחוז צריכת הקנאביס היה נמוך בהרבה – 17.6% – ולא היה שונה בין גברים לנשים. זאת בניגוד לאחוז צריכת האלכוהול, שהיה גבוה בהרבה אצל גברים לעומת נשים (לפי תוצאות המחקר – גברים שותים בירה פי 2 מנשים).
יתכן, כמובן, שההסבר להיעדר עליה בדיווחים על צריכת קנאביס נובע מהיותו פחות זמין לרכישה, ואי אפשר לפסול גם את האפשרות שפחות אנשים הרגישו בנוח לדווח על שימוש בקנאביס בשל היותו בלתי-חוקי בישראל.
ממצא מעניין נוסף של אותו המחקר הוא על הקשר בין צריכה לבין גיל: כי אנשים צעירים יותר שותים יותר אלכוהול וצורכים יותר קנאביס. עם זאת, לא נמצא כל קשר בין השכלה, הכנסה וצריכת אלכוהול וקנאביס. במילים אחרות, קנאביס ואלכוהול נמצאים בשימוש בכמויות זהות אצל אנשים המרוויחים יותר כסף או פחות, ורכשו השכלה מתקדמת יותר או פחות.