הקנאביס מגיע לצפון: שוק הקנאביס הרפואי בעולם מגייס בשנים האחרונות מיליארדי דולרים וגם בישראל נערכים לגידול בצריכה וייצור מאסיבי יותר. יש קיבוצים בגליל שמאמינים שבמקום תפוחים או דובדבנים - עדיף לגדל את הצמח הירוק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שי גולני, חקלאי האחראי על מטעים בקיבוץ מלכיה מספר שהוא כבר מדמיין את החממות החדשות שיוקמו אצלו בקיבוץ אם הכל יתקדם בהתאם לתוכניות - לצד התפוחים והענבים ליין - יגדל קנאביס לתעשיית התרופות.
"אני לא נגעתי בזה אף פעם לא סיגריה", אמר גולני. "אבל אני כן יודע לאפיין שיש פה הזדמנות רוצים לראות אם זה משהו אמיתי ונותנים צ'אנס לפיתוח הגליל". משקים רבים בגליל העליון מצטרפים למהפכה המקומית שצפויה לשנות את אופי הגידולים באזור. החיפוש אחר עסקים רווחיים יותר מהחקלאות המסורתית הביאו לאחרונה את החברה לפיתוח הגליל ששייכת לקיבוצי האזור להקים אגודה שיתופית חדשה, שחבריה יהיו הבעלים של חוות הגידולים.
שגב ירבעם, מנכ"ל החברה לפיתוח הגליל הסביר: "אנו רוצים לעבור מהתירס לכיוון קנאביס וגידולים דומים. זה הדרגתי וזה ייקח זמן. זה מחיר המים הוריד את הכלכליות של גידולים שהיו פופולאריים. זה יהיה בהדרגה 4וצריך מאמץ אבל זה מתחיל ויקרה". ב-2018 הושקעו בעולם 14 מיליארד דולר בתחום הקנאביס שאליו נוהרים המשקיעים. השוק המקומי שמונה כ-130 חברות גייס השנה כבר 150 מיליון דולר.
בגליל למדו שלא מספיק להיות רק חקלאים חרוצים, חייבים לשלב בהליך גם ידע ומחקר. לכן רתמו את מכון המחקר "מיגל" שילווה את ההליך כדי שיגיעו לפריצות דרך בתחום. ד"ר דורית אבני מהמרכז לחקר קנאביס במכון מחקר "מיגל" אמרה: "החזון שלנו הוא לפתח מעכבים למחלת סרטן, מרמת הצמח והמיצויים, ועד לביולוגיה".
כדי שהחזון יהפוך למציאות - קהילת "הפודטק ישראל של משרד הכלכלה ויוזמה לאומית, הזמינו בשבועות האחרונים יזמים בתחום הקנאביס כדי לעודד אותם להעתיק את הפעילות לצפון ולזכות במענקים ממשלתיים.
הקנאביס מושך מאוד את הקיבוצניקים למרות הרתיעה הטבעית של חלק מהחברים הוותיקים ורבים כבר נערכים לכניסה לתחום. אך עדיין עד להתחלת הגידול וקצירת הרווחים, צריך להתגבר על מכשולים רבים ובעיקר לגייס הרבה מאוד כסף.