"הגיעה העת להתקדם לדרך חדשה וללגליזציה של קנאביס בישראל", כך הצהיר שר המשפטים היוצא, ח"כ אבי ניסנקורן, רק לפני כמה חודשים בודדים. כזכור, ניסנקורן התחייב להציג בדצמבר תזכיר חוק ממשלתי ללגליזציה של קנאביס בישראל. ההערכה היתה כי סיכוייו של החוק לעבור גבוהים והציפיה היתה שהחקיקה תושלם עד מרץ 2021. אבל כוונות לחוד ומציאות לחוד. בינתיים ניסנקורן כבר פרש מהחיים הפוליטיים.
אחרי פיזור הכנסת לפני כמה שבועות והליכה למערכת בחירות נוספת, זו הפעם הרביעית בשנתיים האחרונות, גם תזכיר חוק הלגליזציה (כמו שורה של רפורמות, ביניהן: הפחתת שכר הנבחרים, העלאת גיל הפרישה לנשים ועיכוב הוספת קוים לרכבת הקלה) נתקע בגלגלי הבירוקרטיה.
מסקנות הוועדה הבינמשרדית בראשות המשנה ליועמ"ש, עמית מררי, שהמליצה לאשר בחוק "שיווק, מכירה וצריכת קנאביס לבני 21 ומעלה לשימוש ופנאי", יישארו בתוקף. אך הדיון בקריאה ראשונה בכנסת לא יתקיים כמתוכנן ולא יחול עליו דין רציפות לכנסת הבאה. מה זה אומר בפועל? שמי שיחליט לאמץ או לדחות את אותן ההמלצות יהיה שר המשפטים הבא שימונה. מאחר ולא ברור מה יהיה הרכב הממשלה ה-36, ייתכן כי שר המשפטים העתידי לא יתמוך בלגליזציה או שישתייך למפלגה שאינה תומכת במהלך עצמו (כמו המפלגות החרדיות או מפלגת ימינה).
גם מעמדם של אותם צעדים דרמטיים שכבר נעשו ובהם קבלת אישור וועדת שרים או אישור בקריאה טרומית של הצעות החוק של חברי הכנסת שרן השכל (הליכוד) ורם שפע (כחול לבן), שמסדירות את אי הפללת צרכני הקנאביס ולגליזציה של כל תחום הקנאביס, לוטים בערפל. שלא לומר, הלכו לאיבוד. הבשורה הרעה היא כי לא מן הנמנע שיהיה צורך להתחיל מחדש את כל המהלכים המשמעותיים שכבר נעשו.
עוד רפורמה דרמטית שהיתה אמורה להיות מאושרת, היא רפורמת ה-CBD (החומר הלא נרקוטי בצמח) להחרגתו מפקודת הסמים ואישור הכנסתו למוצרי מזון ומוצרי קוסמטיקה. שר הבריאות, יולי אדלשטיין, כבר חתם על הצו לפני כמה שבועות בודדים, אך ביום בו היתה אמורה להיות מאושרת על ידי ועדת הבריאות הכנסת, משך אותה משרד הבריאות על מנת לבצע בה מספר תיקונים.
עד הקמתה של ממשלה חדשה יעברו עוד חודשים ארוכים, במקרה הטוב. ניסנקורן אמנם נראה נחוש להסדיר את החוק ואף תיאר כמה הנושא קרוב לליבו, כאבא לבן שצורך קנאביס רפואי. אבל הוא לא הפוליטיקאי הראשון שזיהה את הפוטנציאל האלקטורלי הגלום במהפיכת הלגליזציה.
מפלגות רבות הוסיפו את הצבע הירוק למשנתן הפוליטית. גלעד ארדן הוביל את מתווה אי ההפללה כשר לביטחון פנים, משה כחלון התחייב לפעול כשר האוצר וגם נתניהו סימון של ג'וינט באחד מכנסי הבחירות וקרץ לתומכי הלגליזציה שמוטב שיצביעו לליכוד.
כמו שזה נראה עכשיו, גם נושא הלגליזציה מסתמן כעוד הבטחת בחירות שלא מומשה.