ככל שהזמן עובר, הלגליזציה של קנאביס מגיעה לעוד ועוד מקומות בעולם, ובמדינות שבהן מותר לשווק ולקנות קנאביס באופן חוקי לחלוטין, כך גם הולכות ומתרחבות דרכי הצריכה. אם בישראל ניתן לרכוש קנאביס רק בצורת שמן או בתפרחת, הרי שבארצות-הברית למשל, במדינות בהן הצמח הוא בין כה וכה חוקי לחלוטין, ניתן להשיג משקאות קנאביס מסוגים רבים ומוצרים אכילים ("Edibles") שונים ומגוונים.
וכאן מתעוררת גם בעיה: כשסוגים רבים של סוכריות, עוגיות וממתקים המכילים קנאביס מופצים בקלות יחסית (כלומר באופן חוקי, על אף הגבלת גיל רשמית ל-21 ומעלה), הם גם עושים את דרכם אל ילדים ובני נוער באופן נגיש למדי. דיווחים על ילדים שחווים הרעלה מצריכת קנאביס מופיעים במספרים גדלים והולכים באזורים בהם מונהגת לגליזציה בקנדה ובארצות-הברית, והעניין בהחלט נלקח ברצינות: בתי-חולים ומרכזים רפואיים רבים באמריקה הקימו אתרי הסברה בנושא ואפילו מחלקות טיפול המוקדשות כולן להרעלת קנאביס בילדים. ולמען הסר ספק: בהחלט ניתן לחוות הרעלת קנאביס.
החדשות הטובות הן שכמעט תמיד מדובר בנזק הפיך, ולרוב הוא יסתכם בסחרחורת, בלבול וחולשה, אבל צריכה לא מבוקרת של סוכריות קנאביס העשירות ב-THC (הרכיב הפסיכואקטיבי, הממסטל, העיקרי בצמח הקנאביס), למשל, עלולה להביא לתופעות הללו ולתחושה מאוד לא נעימה. ומי, אם לא ילדים, נמצאים בסיכון לאכול יותר מדי סוכריות שהם לא אמורים לאכול?
מוצרים מזויפים
עד כאן, הנושא הנדון עוסק באחריות הורית. בדיוק כמו שהורים בכל מקום בעולם מצופים להקפיד שילדיהם לא ישתו אלכוהול, כך גם בנוגע לקנאביס: הורה שרוכש לעצמו מוצרי קנאביס אכילים, עליו לוודא שלילדיו הצעירים אין גישה אליהם, וכי הם מודעים היטב לסיכונים הטמונים בהם.
אבל מה קורה כאשר יצרני קנאביס פיראטיים מפיצים במכוון מוצרים שונים הנראים כמו מותגים מוכרים וידועים, שאינם קשורים לקנאביס? בעבור מבוגרים, שיודעים היטב לקרוא את שרשום על התווית ולהבין שזה הוא סוג של חיקוי, יתכן שמדובר במקדם מכירות מגניב. אבל בשביל ילדים? מדובר במוצר מסוכן במיוחד, שעשוי לגרום להם לצרוך קנאביס בכמויות גדולות מבלי שהם מודעים לכך כלל.
כך למשל עוגיות קנאביס שנמכרו בעטיפה שנראית, ולא במקרה, דומה מאוד לזו של עוגיות אוראו המוכרות, עוררו בהלה במשרד הבריאות הקנדי והביאו אותו לפרסם אזהרה רשמית.
'Copycat' cannabis edibles causing serious harm to children, Health Canada warns https://t.co/JUCA2Egy5J
— Ottawa Citizen (@OttawaCitizen) December 23, 2021
למה ה-Edibles נראים כמו סוכריות לילדים?
לא תמיד מדובר בזיופים. לפעמים אלו סתם סוכריות שנראות יותר מדי ידידותיות למשתמש הצעיר, וילדים נופלים בפח השיווקי הזה. סוכריות תמימות למראה הארוזות בעטיפה חביבה וצבעונית ומונחות בנקודה נגישה בבית, עשויות לעבור דרך קצרה ביותר מהמדף עליו הן יושבות אל הקיבה של ילד סקרן שלא מוצא כל סיבה לחשוד בהן.
מחקר שפורסם בינואר 2022 בכתב העת JAMA Network בחן את השפעת הלגליזציה על הרעלות קנאביס אצל ילדים במחוז אונטריו, קנדה. הנתונים מדאיגים במיוחד: בשנתיים הראשונות ללגליזציה, בהן קנאביס נמכר רק בתפרחות, הוכפל פי 3 מספר הרעלות הקנאביס אצל ילדים. מפברואר 2020, החודש בו הותרה מכירה גם של מוצרי קנאביס אכילים, קפץ מספר מקרי ההרעלה פי 3 – או פי 9 מהמספר המקורי, טרם הלגליזציה.
המספרים חוזרים על עצמם בדיווחים שונים, ובכל רחבי ארצות-הברית. על-פי הניו-יורק טיימס, בוושינגטון מספר הילדים מתחת לגיל 6 שחוו הרעלת קנאביס שילש את עצמו מאז הוחלה הלגליזציה במדינה. בין השנים 2016 ל-2020, עלה מספר הרעלות הקנאביס אצל ילדים ב-לא פחות מ-1,600% - מרביתם מתחת לגיל 5.
חשוב לציין שמספר מקרי הרעלות של ילדים שמקורן בקנאביס עולה באופן מתמיד כבר עשרים שנה, עוד הרבה לפני הלגליזציה, שכן אין ספק שהשימוש בקנאביס הפך לנפוץ יותר ויותר בתקופה המדוברת. הלגליזציה, על כל פנים, רק העצימה את העלייה ואת הצורך לשים דגש על הבעייתיות שבנושא.
ומה המצב בישראל?
אחוזי השימוש בקנאביס בישראל עלו באופן דרמטי מאוד בעשור האחרון. וכמוהם – גם אחוזי הפונים לבקשת טיפול רפואי בעקבות צריכת מנת יתר. הנתונים הקיימים, המדווחים על עליה של מאות אחוזים בשנים האחרונות במספר המאושפזים בעקבות שימוש בקנאביס, נוגעים בעיקר באשפוז פסיכיאטרי, נושא שיש לתת עליו את הדעת, ונדון בהרחבה גם אצלנו ב-Mako קנאביס. בכל אופן, מדובר במספרים נמוכים מאוד.
נתונים בנוגע לביקור בבתי-חולים בשל תסמינים גופניים המופיעים בעקבות צריכת יתר של קנאביס קשה מאוד להשיג. לא כל שכן נתונים בנוגע לילדים (על אף שכן מופיעים דיווחים ספורדיים פה ושם). הסיבה נעוצה, ככל הנראה, בכך שמדובר בחומר שהשימוש בו אינו חוקי בישראל, ואנשים רבים יעדיפו להימנע בכל מחיר מלהגיע לבית-חולים אחרי שהשתמשו בקנאביס, או לחלופין ימנעו מלדווח על השימוש בו. הדבר נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים.
סביר להניח שאחוז הילדים הסובלים מהרעלת קנאביס בישראל הוא נמוך יחסית, וזאת מכיוון שמוצרי קנאביס אכילים אינם מופצים כאן. על כל פנים, בעודנו עוסקים רבות במאבק הלגליזציה שמנהלים גורמים רבים בישראל, ושזוכה לתמיכה יותר ויותר נרחבת, חשוב להכיר גם את הסיכונים הכרוכים בכך, ולהבין היטב שככל שהצמח יהיה נפוץ ולגיטימי יותר בישראל, כך גם יש להקפיד על הפצה מבוקרת ומוסדרת של המוצרים ועל חינוך לצריכה נכונה ואחראית, במיוחד כשמדובר בבני נוער.