מאז רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות שיצאה לדרך ב-2019, הוקמו בישראל מעל 130 נקודות חלוקה של קנאביס רפואי. מתוכן, מעל 70 נקודות הן בבעלות רשת סופר-פארם. את הנקודות הללו מאיישים אנשי צוות שעברו הכשרה מקיפה ונועדו לספק למטופלים בעלי רישיון מענה רב תחומי אודות הקנאביס הרפואי– מהדרכה באופן הצריכה ועד לסיוע בשימוש מיטיב ואחראי.
מערך החלוקה ממשיך להתרחב
"אנחנו ממשיכים לפתוח עוד ועוד בתי מרקחת שיתפרשו מקרית שמונה ועד אילת, ופועלים במקביל מול משרד הבריאות לקבלת הרישיונות הנדרשים", משתף אותנו עופר לוי, סמנכ"ל שיווק בסופר-פארם. "המטרה שלנו היא לבנות מערך רחב שיעבוד מול הגורמים המובילים ביותר בשוק, שיבטיח למטופלים בעלי רישיון זמינות של מגוון רחב של זנים ורצף טיפולי ללא הפרעות לכל ההתוויות הרפואיות. בכל נקודות החלוקה, אנו שמים דגש על מגוון אופני הצריכה כדי לספק למטופלים את האפשרויות הנוחות והמתאימות ביותר לצרכים שלהם, משמנים ומיצויים ועד לתפרחות".
להכיר את המטופל כמכלול
כדי לאפשר ללקוחות למצות את המיטב מהשירות הזה, נבנה מערך של רוקחים שעוברים קורס ייעודי שיספק להם את הידע והכישורים הנדרשים לסיוע למטופלים. דורית זכאי היא רוקחת אחראית בסניף סופר-פארם בבית החולים איכילוב. מדי יום ביומו, היא מלווה מטופלים ממגוון קבוצות גיל והתוויות רפואיות ומסייעת להם לעשות שימוש מיטבי במינון הקנאביס שנקבע להם על ידי הרופא.
"בקורס ההכשרה הרוקחים לומדים על כל התכונות של הצמח, הרכב החומרים הפעילים, תופעות הלוואי והמענה שהוא מספק למגוון התוויות רפואיות. המטרה של ההכשרה הזו, בראש ובראשונה, היא לאפשר לרוקח לסייע למטופל להתאים את הזן שהכי יתאים לו, על בסיס הידע המקצועי ובהתאם לצרכים האינדיבידואליים שלו.
לעשן או לאדות? שאל את הרוקח שלך
מטופלים רבים נאלצים ללמוד בפעם הראשונה איך צורכים קנאביס רק לאחר קבלת הרישיון. בין אם מדובר במטופלים מבוגרים או פשוט באדם שמעולם לא התנסה בצריכת קנאביס, תפקיד הרוקח הוא, בין השאר, ללמדם לעשות כן.
"לעתים קרובות צריך ללמד את המטופלים כיצד לצרוך את הקנאביס הרפואי", משתפת זכאי, "איך גורסים את התפרחת, באיזו צורה מגלגלים. יש כאלו שיעדיפו כלי עישון שונים ואחרים פשוט יעדיפו לקנות את הסיגריות כבר מגולגלות ולחסוך את הטרחה. יש שמעדיפים להשתמש באידויים או בשמנים".
כחלק מתהליך הלימוד, מטופלים לומדים על מהירות ההשפעה של כל אחת מצורות הנטילה. "יש מטופלים שזקוקים למענה מיידי ויש כאלה שדווקא מומלצת להם ההשפעה ההדרגתית, חשוב לקחת את כל המשתנים הרפואיים בחשבון כדי לבחור בדרך המתאימה ביותר. צורת הנטילה תשפיע לעתים, לא פחות מהזן. כדי להגיע למינון המושלם, חשוב להתאזר בסבלנות. זה מצריך זמן וסבלנות עד מציאת המינון הנכון".
לא הכול ירוק
ההסדרה החדשה הביאה איתה לא מעט אתגרים לחיי המטופלים בקנאביס רפואי. עליית המחירים המשמעותית של החומר וסוגיית הרצף הטיפולי הם שני נושאים שמטרידים את חייהם של מטופלים רבים. למרות התמונה העגומה שרבים שותפים לה, דורית מגלה דווקא לא מעט אופטימיות.
"סוגיית הרצף הטיפולי היא אכן בעייתית, אבל אין ספק שיש לאחרונה שיפור משמעותי. מדובר אחרי הכול, בגידול חקלאי ואיתו תמיד מגיעה אי וודאות. אין ספק שייבוא קנאביס מחו"ל מהווה גם הוא חלק מהבעיה הזו. נוסף על כך, חשוב גם מצידו של הצרכן, שילמד לעשות את האיזון מבחינת עוצמת ההשפעה ביחס לצורך הרפואי, ובכך יסייע בשמירה על היציבות".
כשהצורך הרפואי הופך לתלות
בין תפקידי הרוקח להתאים את הטיפול הטוב ביותר וללמד כיצד להשתמש נכון בתרופה. כשזה מגיע לתחום הקנאביס, בין תפקידיו לסייע בלימוד צריכה נכונה את הקנאביס הרפואי, ולהבטיח שהשימוש יהיה אחראי ויטיב עם המטופל.
"נכון להיום, הקנאביס רשום כסם מסוכן בפיקוח משרד הבריאות. גם אם רובנו לא עושים מזה עניין, כאנשי רפואה אנחנו חייבים לקחת בחשבון גם את ההשלכות הנרקוטיות או תופעות לוואי השונות, בהן סחרחורות, ירידה בלחץ דם או תשישות כרונית. אנחנו עושים מאמצים לשמור את האצבע על הדופק, ולמנוע ככל שניתן שימוש לרעה".
לרשימת הסניפים והזמנת קנאביס עד הבית, היכנסו לאתר סופר-פארם